Mezei Károly

Vélemény és vita

Szent István ökológiai lábnyomáról 2.0 – avagy végképp eltörölni…

Korábban beszámoltam arról, hogy az újonnan választott főpolgármester első ténykedése gyanánt megakadályozta a névadó szobrának elhelyezését a főváros lipótvárosi Szent István parkjában, azt követően, hogy „Lipócia” harminchatezer lakója közül ezer fő fölszólításnak is beillő írásbeli kéréssel fordult hozzá: ne engedje fölállítani Szent István szobrát, mert emiatt „csökken a park zöldfelülete”. Ezer aláírót bármilyen alávalóságra könnyedén kaphatni, de az érvelésen átsüt a hamisság, hiszen másik négy, régóta a parkban álló szoborral nincs bajuk a „zöldeknek”. Talán azért, mert mindegyik beleillik abba a liberális–posztkommunista kánonba, amelybe Szent István alakja – mint tájidegen entitásé – nem.

És íme, a kisebbség diktatúrája ismét győzött: szobor nélkül maradt az öt méter átmérőjű, hetven centi magas, füvezett oldalú és tetejű alapzat, amit így akár sírhalomnak is nevezhetnénk. De különös módon nem lett azzá. A szobor nélküli kis domb ugyanis – ki gondolta volna? – mintegy megszólította, magához vonzotta a gyerekeket. A halmot ők vették birtokukba, a tiszták, romlatlanok, és hónapokon keresztül kedvenc helyükké vált. A kisebbek négykézláb másztak föl rá, a nagyobbak meg „Enyém a vár, tiéd a lekvár!”-t játszottak rajta nagy élvezettel és szüleik örömére.

Aztán ennek is befellegzett, mert az elmúlt hetekben nyughatatlan kezek ismét drótkerítéssel vették körül az immár játéktérré vált dombocskát. No, nem azért, hogy mégiscsak fölállítsák rá Szent Istvánt, hanem azért, hogy eltüntessék a föld színéről még az emlékét is. Persze a domb alatt egy nagy vasbeton kocka bújt meg – hiszen az építménynek mázsás súlyt kellett volna tartania –, ezért a főváros költséget nem kímélve konténert is hozatott, s a munkások légkalapáccsal estek neki. Helyére fűmagot szórtak – gondolom, az aláírók legszívesebben sóval hintették volna be –, hogy a szoborállítás szándékának árulkodó nyomait végképp eltöröljék. Éppen úgy, ahogy elődeik tették mindennel és mindenkivel, aki és ami nem illett bele eszelős, véres elképzeléseikbe és hazug emlékezetpolitikájukba.

Hisszük, hogy a rátermett és eredményes Tarlós István teszetosza utódának e tárgyban is kártékony működését túl fogja élni az épeszű embereknek az a természetes vágya, hogy Szent István király is helyet kaphasson végre a nyolcvan éve nevét viselő parkban. Addig pedig már csak 1620 napot kell aludni. Legföljebb ennyi van még hátra Karácsony eszement uralmából…

Mezei Károly, Budapest

Kapcsolódó írásaink

Mezei Károly

Mezei Károly

Szent István király ökológiai lábnyomáról

ĀNéhány hete elbontották az Újlipótvárosba tervezett Szent István-szobor alapját körülfogó kerítést. Ez azt jelenti, hogy a mű felállításának előkészületei nem folytatódnak, a pázsit közepén most egy dombocska árválkodik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom