Faggyas Sándor

Vélemény és vita

A becsület diadala

Csütörtök reggel a következő bejegyzést osztotta meg közösségi oldalán Orbán Viktor: „99. A veszélyhelyzetnek vége, de a munka nem áll meg. Újraindítjuk a gazdaságot, megvédjük a magyar munkahelyeket és újakat teremtünk. Egyetlen magyar sincs egyedül!”

álláspont

A március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend június 18-án, csütörtökön nulla órától megszűnt.

Igaz, a koronavírus nem tűnt, nem is pusztult el, ezért a járványügyi készültség, egyúttal több védelmi intézkedés (például a maszkviselés, a tömegrendezvények, a nem magyar és nem uniós állampolgárok beutazásának korlátozása) megmarad. De tény, hogy hazánkban a vírus elleni védekezés „első évadának utolsó fejezete” – amely tehát egy híján száz napig tartott – véget ért. S éppen a híres waterlooi csata napján, amellyel befejeződött Napóleon „csodálatos kalandjának” száznapos végjátéka.

Közismert, a kétszázöt évvel ezelőtti gigászi összecsapásban a Wellington herceg vezette szövetséges hadsereg (a poroszok segítségével) legyőzte a legendás Grande Armée-t. Egy kiváló angol hadtörténész szerint a franciákat nem a brit tábornokok bölcsessége, nem a jobban megválasztott taktika és nem is a nagyobb hazafiúi lelkesedés révén győzték le, hanem az angol határozottsággal, higgadtsággal és kitartással, így „Waterloonál a becsület diadalmaskodott”. És milyen különös a sors – két napja, éppen Waterloo napján hunyt el százhárom éves korában Vera Lynn, a britek második világháborús hős énekesnője, akit II. Erzsébet királynő négy éve a brit becsületrend tagjává avatott. (Egyik leghíresebb, szinte himnuszként számon tartott dalát – We’ll Meet Again: Ismét/újra találkozunk – a Pink Floyd is megörökítette A Fal című albumán.)

A koronavírus elleni hazai háború egy híján száz napja is a becsület diadalával ért véget. Mint a miniszterelnök mondta, háborús helyzetben nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is fontos, amelynek rendezettsége, fegyelmezettsége a sikeres védekezés alapfeltétele. A járvány elleni védekezésben létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt, sőt minden módon és erővel próbálta akadályozni, gyengíteni, lejáratni a kormányzat, az egészségügyi dolgozók, a gazdasági szereplők és az egész társadalom összehangolt, példás küzdelmét.

A becstelen baloldal – ordenáré hazudozásával, ál- és rémhírterjesztésével, külföldi (főként brüsszeli) ármánykodásával, bárgyú parlamenti bohóckodásaival, irritáló ordítozásaival, végül dilettáns kamuvideójával együtt – csúfos kudarcot vallott. S még most sem érti, hogy éppen a rendkívüli jogrendnek – amit Orbán Viktor kormánya egyik legjobb döntésének nevezett – és a magyar emberek higgadt, kitartó, fegyelmezett magatartásának köszönhető, hogy nálunk fejlettebb és gazdagabb európai országokat is messze felülmúlt hazánk a védekezés minőségében és eredményességében, minden összehasonlítható statisztikai adat és tárgyilagos elemzés szerint.

Túl vagyunk az első, száznapos csatán, amely az ország, a társadalom, a kormány győzelmével, a vírus és a szintén fertőző baloldal vereségével ért véget. A tömeges megbetegedést és a gazdaság összeroppanását is sikerült elkerülni, de a neheze még ezután következik. Főként azért, mert a vírus láthatatlan ellenségként még jó ideig itt marad köztünk, a világ több régiójában pedig tovább tombol a járvány. A hibrid háború fő frontvonala azonban most már a gazdaság területére kerül át, és hazánknak – az elmúlt tíz év ismert és elismert eredményeire építve – jó esélye van, hogy Európában az elsők között térjen vissza a válság előtti fejlődési, felzárkózási pályára.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Hajós Könyve

ĀIfjúkoromban sem értettem többet a naponta ismétlődő „hajóvonták találkozása tilos” figyelmeztetésből, mint harminc-negyven év múltán – pedig hírhallgató lévén 2007-ig rendszeresen értesültem róla a rádió vízállásjelentéseiben

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Akiket a „modern élet” szele megcsapott

ĀMióta „modernizálódott” Európa, bennünket is elér minden divathullám, bocsánat, minden marhaság, amit a művelt és nagyon modern Nyugat kitalál