Bán Károly

Vélemény és vita

Baloldali módszerek

Botka jégtömbjei tovább nőnek, a bíróságokba vetett közbizalom meg olvadozik. Kétségtelen, a baloldal módszereit ettől függetlenül ismerjük

álláspont

Szolid, tapintatos, diszkrét közlemény tudatta szerdán, hogy befejeződött a célvizsgálat a Szegedi Törvényszéken, ami még az év elején indult, azt követően, hogy kiderült, nevezett bíróság másodfokon felmentette a Szeviép építőipari cégóriás egykori vezetőit a csődbűncselekmény vádja alól. Első fokon amúgy a három vádlott egyenként öt-hat év börtönbüntetést kapott. A másodfokú bíróság szerint azonban a vádhatóság nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a terheltekkel szemben, így a bíróság mást nem tehetett.

Normál esetben ilyenkor nincs mit tenni, a független igazságszolgáltatás ítéleteit senkinek nincs joga megkérdőjelezni. Végül is csak annyi történt, hogy a cégóriás „elfelejtett” kifizetni tizenegymilliárd forintot a Szeviép alvállalkozóinak, ezzel tönkrement félezer vállalkozás, néhányan belehaltak, sokan földönfutók lettek. A céget a baloldali szegedi városháza tömte hosszú időn keresztül közpénzekkel, tizenhatmilliárd forint jutott innen a Szeviépnek, az MSZP–SZDSZ kormányok pedig adtak nekik szintén közpénzből még negyvenmilliárdot. Később az állam, a harmadik Orbán-kormány nyújtott segítséget a tönkretett alvállalkozóknak, s fizetett ki hárommilliárdnyi kártérítést.

Nincs itt semmi látnivaló, az élet ment tovább. Ahogyan ment akkor is, amikor egy bizonyos Bajnai Gordon vezérigazgató irányítása mellett működő másik cégóriás leányvállalata, a Hajdú-Bét felejtette el kifizetni a beszállítókat, köztük a libatenyésztőket, akiknek ötmilliárd forinttal maradtak adósai a volt kormányfő emberei. A károsultak közül kilencen öngyilkosok lettek, négyszer indult büntetőeljárás a Hajdú-Bét-vagyon gyanús kimentése okán, eredménye ennek sem lett. Az iratanyag egy része eltűnt egy Nógrád megyei marhaistállóban. A balliberális kormányok akkor is mosták kezüket, segítséget pedig szintúgy az Orbán-kabinet nyújtott.

Az élet akkor is ment tovább. Ment volna most is, ám a Szeviép-ügyben több is történt, ami miatt mégsem kellett belenyugodni a gyalázatos ítéletbe. A vádlottakat felmentő verdikt után ugyanis a sajtó – nem, nem a „független és demokratikus”, hanem a jobboldali – feltárt néhány tucat összefonódást az akkor már nem szocialista Botka László szegedi polgármester, a városháza és az érintett bírák között. Először Botka és az MSZP embereit másodfokon felmentő bírónő bukott le, miután kitudódott, a családi cége százmilliós megbízatásokat kapott a szegedi önkormányzattól. Aztán egy másik, a Szeviép-ügyben eljáró bírónőről derült ki, lekötelezettje Botkának: ő egy, a szegedi belvárosi sétálóutcában található száz négyzetméteres polgári lakást kapott Botkáéktól potom áron. A büntetőper bíráit kijelölő kollégiumvezető-helyettes pedig történetesen az egyik vádlott védőjének a felesége volt.

Schiffer András ügyvéd, az LMP egykori társelnöke ennek kapcsán fogalmazta meg, hogy a Szeviép-perben történtek a rendszerváltoztatás óta a bírói szervezetet érintő legsúlyosabb botrányt jelentik. A kirobbanását követően, Botka jégtömbjei címen közölt vezércikkünkben még azt írtuk, nem lepődne meg azon senki, ha a bírósági hivatal rendkívüli célvizsgálatát követően a szegedi bírák ellen hivatalból indítanának büntetőeljárásokat.

Tévedtünk. A Legfőbb Ügyészségnek megküldött jelentés alapján erre nem találtak elégséges alapot. Három fegyelmi eljárás, egy kirúgott bírósági elnök. Egyelőre ez a következménye a bírói szervezeti botránynak.

Botka jégtömbjei tovább nőnek, a bíróságokba vetett közbizalom meg olvadozik. Kétségtelen, a baloldal módszereit ettől függetlenül ismerjük.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Korózs és a kuruzsló

ĀNem tudom, hogy valóban rasszista indíttatású volt- e a George Floyddal szemben durva túlkapással intézkedő rendőr fellépése, de tragikus és meg nem engedhető voltához nem fér kétség

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Vajon a mi életünk is számít?

ĀA globális kultúra (?) mindent átfonó szövetének köszönhetően megjelent a bűntudatexport, ami az amerikai liberálisok érzületét viszi szerte a világ erre érzékeny lakosságának. Így az elképzelt rendszerszintű rasszizmus rendszerszintű bűntudatot ébreszt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom