Őry Mariann

Vélemény és vita

Ébredés

Ismét sarokba akarják szorítani a világban a konzervatív erőket. A rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetők vállán felkapaszkodva újult erőre kapott a kultúrharc, Európába is kezd átterjedni a „woke” erőszakosság

álláspont

Az angol felébredni szó múlt ideje az elmúlt években egy új melléknévvé is vált, viselője éberen érzékeli a társadalmi igazságtalanságot, főleg a rasszizmust.

Nem liberális, hanem veszélyesen dogmatikus, ráadásul napról napra agresszívabb. Számtalan közéleti szereplő, híresség tapasztalhatta meg, hogy ha nem képes lépést tartani az elvárt véleményekkel, egyik napról a másikra válhat ünnepelt progresszívból reakciós náci szörnyeteggé egykori barátai szemében.

Az Európára is átterjedő szobordöntési láz elsősorban nem szobrokról szól. Boris Johnson brit kormányfő szavaival élve a múltat nem lehet átírni vagy cenzúrázni, a szobrok ledöntése, összefirkálása, megrongálása azonban éppen ezt a célt szolgálja. Ahogy Johnson is mondta, bizonyára voltak Winston Churchillnek olyan kijelentései, amelyek a mai közbeszéd normái szerint már nem elfogadhatók, de nem lehet elvitatni tőle, hogy hős volt, elévülhetetlen érdeme van a nácizmus legyőzésében. Csakhogy akik britként nekiesnek Churchill szobrának, azok nem azokhoz állnak közel szellemiségben, akik ténylegesen harcoltak a fasizmus, a nácizmus ellen, hanem azokhoz, akik ész nélkül dobálták tűzre a könyveket.

A történelmi személyek és események megítélése nincs kőbe vésve, a vitának helye van, a „felébredt” aktivisták azonban már nem az a generáció, akik mindent megkérdőjeleznek. Ők nem akarnak vitatkozni, újraértelmezni, megérteni – ők cenzúráznak és rombolnak. Pedig, ahogyan arra Johnson is utalt: káros és veszélyes, ha a társadalom elveszti abbéli képességét, hogy tanuljon a történelemből, és egyáltalán, hogy gondolkodjon.

Amennyiben a nyugati társadalmak immunrendszere nem veti ki magából, a woke szemlélet totális disztópiába hajszolhat minket. A nem elég polkorrektnek tartott régi filmek cenzúrázásánál lesz még bőven rosszabb is. Közép-Európa immunrendszere szerencsére erősebb, nálunk az is elhűl a nyugati őrületek hallatán, aki magyar viszonylatban nem feltétlenül a konzervatívok közé sorolná magát.

Mivel sok békés tüntetőt érthető igazságtalanságérzet vezet, a nyugati világ, benne a szórakoztatóipartól kezdve a nagyvállalatokig mindenki, sietve igazodik, morális kötelességének érzi megszólalni, és nem mer beszélni arról, hogy üzleteket kifosztani és szétverni nem annyira elfogadható. Erősödik a csoportnyomás, az egzisztenciájukat, üzletüket, karrierjüket féltő emberek és vállalatok beállnak a sorba, utat nyitva ezzel annak, hogy a woke mozgalom egyre falánkabbá váljon.

Ilyen helyzetben kell helytállniuk a konzervatívoknak. Az Európai Néppárt mainstreamjének színtelen-szagtalan, kényszeres és gyáva igazodása most különösen veszélyes, hiszen végképp letörli a térképről a konzervatív bástyákat. Ilyenkor különösen rossz nézni, hogy Európa – még – legerősebb pártcsaládjának elnöke, Donald Tusk rendületlenül a Fidesz üldözésével van elfoglalva, ahelyett hogy foglalkozna végre a Néppárt jövőbeni irányvonaláról szóló, kulcsfontosságú vitával. A szobordöntők és a cenzorok az élcsapat, de más módszerekkel a brüsszeli balliberálisok is ugyanolyan könyörtelenséggel akarják elhallgattatni az ellenfeleiket. Nem hálásak annak, aki mindig a kegyeiket keresi – megrágják és kiköpik a hasznos idiótákat.

A felelősség most is óriási. A bátorság ideje van itt, nem a hátrálásé.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Virágzik a nemzetközi bűntudatipar

ĀVannak helyek és megválasztott, de beavatott vagy elhülyített vezetők, akik feloszlatnák a rendőrséget, döntögetik a szobrokat, felgyújtanak emblematikus épületeket

Kiss Antal

Kiss Antal

Egy szlovák úr az űrből

ĀReméljük, mostantól nem két kisebbségben levő, vetélkedő európai országként, hanem egymást tisztelő, szolidáris nemzetként tekinthetünk egymásra és tekintenek ránk is