Veczán Zoltán

Vélemény és vita

Kificcen

A turizmus világszerte hatalmas veszteségeket szenvedett a világjárvány miatt – hazánkban áprilisban kilencvenhét (!) százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma

Hál istennek, tehetjük hozzá, hiszen nagyban a lakosság fegyelmén múlhatott, hogy Közép-Európában nem szabadult el olyan brutálisan a koronavírus, mint a fejlett világ nagy részén.

A kontinens fellélegző fele ugyanakkor éppen ezért igyekszik mindent megtenni, hogy ne menjen az egész szezon a levesbe: önti a pénzt a turizmusba, és erőteljes kampányokat indított azért, hogy az emberek merjenek előbújni és utazni, természetesen betartva a biztonsági előírásokat.

Románia nemkülönben, egy kreatív csapat csodálatos reklámfilmmel lepte meg a kedves utazóközönséget: a vadregényes Erdély szép tájain, szászok egykori városain repül keresztül a kamerás drón, egészen a Fekete-tengerig, alatta andalító, pátoszos szöveg az ország varázsáról, ó, Románia, te csodás, fedezd fel újra önmagad! Aztán a kis videó végén a kamera megpihen a naplementében vonuló felhők képénél, hegyek és egy kettős kereszt sziluettjén. A kettős kereszten pedig felvillannak Nagy-Magyarország kontúrjai.

A kép nem elég éles, hogy megállapíthassuk, ez csupán egy arra járó magyar kiránduló matricája volt-e – elvégre a torockói Székelykőn is versenyt festik át helyiek és román nacionalisták a maguk trikolórjára a csúcsjelző követ –, vagy, ami valószínűbb, egy eldugott magyar zarándokhelyet leplezett le véletlenül a Wild Carpathia csapata egy kettős keresztbe vésett Nagy-Magyarországgal. Bármi is az igazság, a történelmi térkép remekül rezonál a reklámvideócska szlogenjére: Románia, fedezd fel újra önmagad!

Személyes megjegyzésem annyi lenne csupán: barátom, ha teszed az agyad, mondjuk, hogy milyen fontos a stílusos öltözködés, például imázsfilmben villogsz a kabátoddal, mondván: most varrattad magadnak egy használt autó áráért, ilyen tökéletes szabású, olyan testhez álló satöbbi, olyankor érdemes odafigyelni arra, hogy ne ficcenjen ki a hajtókánál a monogramja annak, akitől igazából lenyúltad a Blahán.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Szocialista mesegyár

ĀAki azt gondolja, hogy egy szociális piacgazdaságban a szélhámos nem képes felismerni az idők szavát, nem tud idomulni a megrendelő szükségletéhez, az téved

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Gondolatok 750 milliárdról

ĀSoros szerint félszázalékos kamatra lehetne örökjáradék-kötvényt kibocsátani, és valóban, a kamatok fél százalék körül mozognak. De így marad ez évtizedes távlatban is?