Putsay Gábor

Vélemény és vita

Elkobzás helyett újraosztás

Különlegesen éles vita alakult ki tegnap az Ország­gyűlésben a különleges gazdasági övezetek kialakításáról

álláspont

Az ellenzék ismét dühödten támadott, az önkormányzatok esetében az „einstand” kifejezést említve, arra utalva, amikor valaki erőszakkal lefoglalja másnak a tulajdonát. A kifejezés A Pál utcai fiúk regényből vált ismertté, ami korabeli pesti kifejezés volt a gyerekek között, ezt emlegették a Pásztor testvérek, amikor lefoglalták és elkobozták a kis Nemecsek Ernő játékgolyóit. Nyilván ezzel az irodalmi utalással azt a hazugságot próbálja elhitetni a baloldal, leginkább Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, hogy a kormány a törvényjavaslattal az önkormányzatok kisemmizésére készül.

Ezzel szemben a javaslat, amiről most vitáznak a képviselők a parlamentben, nem „einstandolást”, hanem arányosabb forráselosztást tenne lehetővé az adóbevételekből egy területen, illetve egy megyén belül, így több település is részesülhetne egy nagyberuházás előnyeiből, nem csak az, amelyiknél megjelenik egy befektető, akár multinacionális vállalat. És ami kiemelten fontos, hogy az állam semmilyen forrást nem von el az önkormányzatoktól, hanem eloszt, szétoszt vagy újraoszt, ami nemcsak a magyarnak, de bármely más államnak az elsődleges feladata. Másrészt Ács Feri emlegetése azért nem kicsit mellélövés, mivel a vörösinges vezérnek semmilyen szerepe nem volt az „einstandban”, éppen ellenkezőleg, ő volt az igazságosztó, hiszen előbb megfürdettette a Pásztor-fivéreket, majd vissza kellett szolgáltatniuk Nemecsek játékát.

Az már szinte közhely, hogy Magyarország az elmúlt években különösen jelentős eredményeket ért el a befektetésekben, ez pedig nemcsak egy-egy önkormányzat, hanem az egész ország számára előnyös, legalábbis annak kellene, hogy legyen. A változtatással, amely egyébként egy lehetőség, és nem kötelező érvényű egy beruházás esetén, a települési helyett a megyei önkormányzat tudja célzottan és arányosabban felhasználni a befolyó adóbevételeket, leginkább az iparűzési adóbevételeket. Az adó ugyanis a központi költségvetésbe folyik be, ezen keresztül tudna vele rendelkezni a megyei önkormányzat. Való igaz, a települési önkormányzat közfeladatokat is ellát, ugyanakkor az állam is, például kórházak fenntartásán vagy iskolák felújításán keresztül, nem beszélve az infrastrukturális, ezen belül a közlekedési beruházásokról. Másrészt a magyar állam 2010 óta nemhogy elvesz az önkormányzatoktól, de megduplázódott az a bevétel, amiből gazdálkodhatnak, és ne felejtsük el azt sem, hogy az Orbán-kormány első intézkedései közé tartozott, hogy összességében 1300 milliárd forint adósságot vállalt át a településektől, amit az előző, baloldali kormányok idején halmoztak fel.

Fontos azt is megjegyezni, hogy nemcsak az önkormányzat érdeme, ha megjelenik nála egy multinacionális beruházó, hiszen a legnagyobb ipari befektetők állami, illetve kormányzati közreműködés révén jönnek az országba, így leginkább a Nemzeti Befektetési Ügynökségen, valamint az illetékes szakminiszté­riumokon keresztül. Másrészt a magyar állam részesíti őket anyagi juttatás formájában hozzájárulásban, letelepedési támogatásban, adókedvezményekben, azért, hogy Magyarországra jöjjenek. A mostani helyzetben különösen indokolt, hogy a beruházások felgyorsuljanak, és az ebből származó bevételek el legyenek osztva, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni, vagy olyan, bajba került ágazatokon segíteni, mint a turizmus vagy a vendéglátás. Az adóbevételek tehát nem „einstandolva” lesznek, hanem arányosabban elosztva, ami azért lényeges különbség.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

A szeretet döntés (1.)

ĀAzt hihetjük, hogy a szeretetet nem kell és nem is lehet szervezni, hiszen a szeretet a közvélekedés szerint pusztán érzelem. Ez tévedés, mert a szeretet igazi definíciója az, hogy a szeretet döntés

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Mit akartok, istenkáromlók?

ĀA libsik és a komcsik megint összezártak. Bősz Anett és Varju László is kitett magáért. Védték Kun­cze Gábort, amiért megosztott egy olyan képet, amelyen Müller Cecíliát Jézusként ábrázolták, szavait pedig apostoli idézetekként gúnyolták