Őry Mariann

Vélemény és vita

Válságból válságba

Egység, összefogás, szolidaritás – ezeket a jelszavakat hallhattuk a hétvégén az Európa-nap alkalmából

Hetvenéves lett az Európai Uniót megalapozó Schuman-nyilatkozat. Az említett jelszavakat azért kellett hangsúlyozni, mert jelenleg ezekből a jó dolgokból hiány van. Nem volt óriási ünneplés se a tagállamokban, és valószínűleg nem csak a járvány miatt.

A gazdasági és a migrációs válság után újabb nagy trauma érte a kontinenst, az unió pedig ezúttal sem a legszebb arcát mutatta. A járványhelyzet kezdetén különösen látványos hibákat követett el az unió vezetése, rosszul értékelte a helyzetet, majd próbálta valahogy magához ragadni a kezdeményezést, de a tagállamok megelőzték. Egyértelmű, hogy a tagállami döntések határozták meg a védekezést. Sokan fel is emlegették ezt a hétvégén, jellemzően a politika balliberális felében. Csakhogy ahogy az a migrációs válság esetében is történt, nem igazán visz minket előbbre, ha elkezdjük kárhoztatni a gonosz nemzetállamokat, akik önzően csak a maguk javát keresik. Így is lehet nézni, de az adott nemzetállamok állampolgárai azért eléggé örülhetnek neki, hogy a kormányuk cselekedett, nem pedig központi utasításra várt. Már a belső határok lezárása is egyesek számára a nacionalista önzés és hasonlók jelképe lett, nem pedig az, ami valójában: a járvány terjedését megfékező, teljesen racionális intézkedés. A nacionalizmust kiáltók lázálmát persze megzavarhatta kissé, hogy Európa-szerte, pártállástól függetlenül nagyon hasonló döntéseket hoztak a válság megfékezésére.

A tagállamok gyors fellépésének oka éppen a brüsszeli késlekedés. Mindenki emlékezhetett a migrációs válságra, akkor se bizonyult nagy ötletnek egymásra várni. A migráció problémája persze azóta is megoldatlan, sőt csak fokozódni fog – bízzunk benne, hogy a koronavírus-járvány kezelése azért ennél sikeresebb lesz.

Az európai egység hiányának felelősei keresésekor a liberális elit nem volt túl kreatív, ugyanazokra kezdtek mutogatni, mint a migrációs válság idején. Magyarország már rutinosan állja ezeket a támadásokat, volt időnk megszokni. Csakhogy az egységet nem Magyarország és nem a visegrádiak bontják, hanem éppen ez a liberális elit. Állandó követelésük, hogy az unió büntesse meg a renitens tagállamokat, nem szűnő lenézésük az „új” tagállamokkal szemben egyre csak mélyíti a szakadékot.

Az unió egyik alapító atyjától, Robert Schumantól gyakran idézik azt a mondatot, hogy „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz”. A kereszténységből jön – Schuman szerint is – a demokrácia és közös európai kultúránk minden sarokpontja. A liberális elit egyik legcinikusabb húzása volt már 2015-ben, hogy éppen a kereszténységre, a könyörületre hivatkozva akarták ráerőltetni a régiónkra is a tömeges illegális bevándorlást. Eleve gyanús, ha balliberálisok akarják elmagyarázni, mi az a kereszténység, az már pláne gyanús, ha erre hivatkozva akarnak tömegével behozni Európába embereket, akik nem hogy nem keresztények, de sokan közülük ősellenségüknek tekintik a keresztényeket, és úgy általában az európaiakat. Röviden: a kereszténységre hivatkozva akarják rávenni a keresztényeket, hogy számolják fel önmagukat kulturálisan vagy akár fizikailag is. Jó lenne azt mondani, hogy ennek a csapdának mindenki ellenállt, de sajnos nem így volt.

Az Európa-nap és a hetvenedik évforduló után néhány nappal tehát éppen nem egy óriási ünneplésből józanodunk, hanem mélyen magunkba szállunk. Most a járvány ellen harcolunk, de egyszer annak is vége lesz. Akkor pedig ideje számot vetni.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A per

ĀA történtek alapján semmi ok sincs Kína vádolására és különösen nem bíróság elé citálására a vírus okozta elhalálozások és anyagi veszteségek miatt

Szakály Sándor

Szakály Sándor

Tenni a Hazáért?

ĀIgen – adhatna bármelyikünk rövid választ erre a kérdésre, de azonnal felmerülne a következő kérdés: hogyan és mikor?