Bán Károly

Vélemény és vita

Karácsony, a hajakend

Szendrei József, futballválogatottunk egykori kapusa mesélte nagyjából harminc évvel ezelőtt, amikor hazatért a spanyolországi légióból, miután csapata, a Cádiz kiesett a LaLigából, hogy röpült az edző is a kispadról

álláspont

Az újságírók nagyon felháborodtak, mert az együttest korábban az élvonalba juttató tréner a város díszpolgára és büszkesége volt. Ostorozták az elnököt, miért rúgta ki a nagyszerű mestert? „Én!? – felelte a prezident. – Nem én rúgtam ki! Az eredmények!”

Szendrei is kapus volt, hálóőr, (gól)hárító. Nekünk is van most egy nemzetközi szintű hárítónk: maga Karácsony Gergely. Sajnos, hazai légiós. Foglalkozására nézve virtuális főpolgármester, Facebook-rekorder, túl van az ezredik bejegyzésén. Az ATV-ben rövidesen aranymikrofont kaphat, városatya annyi interjút, mint ő, még nem adott. A virtuális főpolgármester a világjárvány idején is csúcsokat döntöget: az általa felügyelt Pesti úti idősotthonból az eddigi adatok szerint országosan a koronavírusos fertőzöttek 15,1 százaléka, az elhunytak 15,7 százaléka került ki. Az otthon országosan is a legnagyobb járványügyi gócpont. A legutóbbi adatok szerint 296 gondozott, 26 dolgozó fertőződött meg, és már negyvenre nőtt az elhunytak száma.

De Karácsonyt ez egyáltalán nem rengeti meg. Tegnap például Gulyás Gergely miniszternek üzent egy hegyeset: „Úgy tűnik, a korlátlan veszélyhelyzeti kormányfelhatalmazás ellenére mindenről én tehetek. Sőt, mindenről is” – sütötte el a közhelyessé vált poénját. Ő az igazi hárító. A felelősségelhárító.

Két napja még arról beszélt, vele biz’ a kormány egy hónapja szóba sem állt. Tegnap viszont a HVG-nek adott interjúban már azt mondta, eddig úgy tűnik, hogy a kormánynak azok az intézkedései voltak helyénvalók, amelyeknél megfogadta a főváros javaslatait, s alap­vetően együttműködött a védekezésben. Néhány bekezdéssel később viszont már rátört a feledékenységi roham, ekkorra már a kormány gazdasági intézkedései elég­telenek lettek, a kórházak „kiürítése” pedig veszélybe sodorja az emberek egészségét is.

A Pesti úti idősotthonban – amelynek egyedüli fenntartója a Fővárosi Önkormányzat, s amelynek elefántcsonttornyában maga a virtuális főpolgármester a hajakend – lefolytatott vizsgálat megállapításaira reagálva a Városháza azt rebegte: „Kétségtelen, hogy április elején volt néhány olyan nap, mikor nem volt fizikailag jelen orvos.” A parlament népjóléti bizottságának múlt heti ülésén Selmeczi Gabriella kérdésére, hogy folyamatos volt-e az orvosi ellátás, Karácsony azt felelte: „A válaszom nagyon határozottan igen.”

Ki hisz még ennek az embernek? Ötéves zuglói polgármesterségének legemlékezetesebb sikere a rosszmájúak szerint az volt, hogy csak egyszer tévedt el a kerületben, s egy héttel a búcsúbulija előtt még sikerült fővárosi területnek nézni a geodéziai vázrajz szerint színtiszta zuglói Örs vezér teret.

Mi szóltunk, hogy főpolgármesterként ebből még bajok is lehetnek. A választók nagyobb része azonban nem hitte. Ott a 3-as metró esete is. A Forsyte Saga család­regény karcolat ahhoz képest, ahány részben az ATV-ben ostorozták Tarlós Istvánt az elmaradt klímaberendezés miatt. Ez volt az előválasztási bajnok legfőbb kampányígérete. Ebből mára annyi valósult meg, hogy még a pályázatot sem írták ki. Oda jutottunk, hogy a választási kampányban Karácsony által „lesajnált”, a gyurcsányisták által a főpolgármester nyakára ültetett helyettes, Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék szeretett Bözsikéje maradt az egyetlen meggyőződéses védelmezője az örökös lódítónak.

Ez ám a sikersztori.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Május 8., más olvasatban

ĀLassan itt van a második világháború befejezésének hetvenötödik évfordulója

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Ballik

ĀMájus elsején Jakab Péter Szanyi Tibor – egyébként hitelesebb – stílusát meghazudtolva aggódott a „magyar melósokért”, szemben a kapitalizmus termelte „bűnös tőkésekkel”