Őry Mariann

Vélemény és vita

Hamis barátok

Az Európai Néppártnak pedig válság se kell ahhoz, hogy félretegye a fontos dolgokat Magyarország támadása érdekében, békeidőben is imádja a pótcselekvés

álláspont

„Csodálkozunk azon, hogy európai politikusoknak most idejük és energiájuk van arra, hogy ilyen kérdésekkel foglalkozzanak, ahelyett hogy segítenék akár európai szinten a hatékonyabb és hitelesebb védekezést” – így fogalmazta meg találóan Hidvéghi Balázs fideszes képviselő tegnap, mi is a legmegdöbbentőbb a magyar kormány és a Fidesz elleni nemzetközi kritikaáradatban.

A megfejtés a képmutatás és a mesterien űzött kettős beszéd. Sokan azok közül, akik tíz éve mindenért támadják Magyarországot, és követelik, hogy az unió büntesse már meg valahogy, rendszerint Magyarország barátainak nevezik magukat, vagy akár hazafinak, ha a honi ellenzékről van szó. Mindezt pedig nem azért teszik, mert ez örömet okoz nekik, nem-nem! Ők mindig szomorú kötelességüknek tesznek eleget, minden egyes alkalommal azért szólnak, mert már igazán nem hallgathattak, muszáj figyelmeztetőleg felemelniük a mutatóujjukat, kimondani, hogy „eddig és ne tovább”, mert most már tényleg átléptük az összes vörös vonalat. Vétkesek közt cinkos, aki néma!

Valójában azonban az Orbán-kormány kitartó kritikusai azt az életvezetési tanácsot követik, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja. Ők pedig nagyon sok időt tudnak szánni a magyar kormány támadására, főleg azok, akik otthon ellenzékben vannak, szóval nem igazán nyomja a vállukat a válságkezelés terhe.

Magyarország barátai nem arról ismerszenek meg, hogy Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter példáját követve hisztérikus leveleket írnak. Nem baj persze, hogy ő ezt tette, sőt milyen jó, hogy ezt tette, mert megmarad az utókornak az összes frusztráltság és düh, amit belesűrített a Deutsch Tamásnak küldött e-mailjébe. Ott van például az a lezárás, hogy „Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak.” Ez nagyjából úgy hangzik, mintha nyomaték gyanánt káromkodva rávágná az ajtót a címzettre. Az ilyesmi pedig – ahogy arra találóan rá is mutatott válaszában Deutsch – rendszerint a gyengeség jele, no meg a valódi érvek hiányáé. Ráadásul abból a kezdőpontból hergelte el ide magát Sikorski, hogy szerinte nem igaz, hogy amikor Donald Tusk azt mondta, Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra, akkor azzal lényegében le akarta nácizni. Nagyjából mindenki más pont így értelmezte egyébként, és eddig túl sokan vitába se szálltak ezzel. Nem meglepő, hiszen a honi és a nemzetközi liberális média és politikum semmi kivetnivalót nem találna abban sem, ha direktben kezd nácizni a Néppárt elnöke.

Hazánk valódi barátait azok között kell keresni, akik segítenek ha baj van, egyébként meg tiszteletben tartják az ország szuverenitását. Érdemes ezt tenni, mert cserébe is ezt kapják vissza. Igaz, a magyar kormány – helyesen – azoknak sem szól bele a belügyeibe, akik kéretlenül véleményezik a magyar törvényeket, és erejükhöz mérten mindenfélére fel is szólítanak vagy csak fenyegetőznek.

Nem is lenne dolgunk mindezzel alapvetően, hiszen a kutya ugat, a karaván halad, csak hogy a fent említett álbarátok nagy lelkesedéssel fecsérlik el a nemzetközi szervezetek, szövetségek, pártcsaládok idejét. Az Európai Parlamentben például a jogállamisági eljárásokat akarják napirendre vetetni a tanáccsal, miközben a miniszterek és miniszterelnökök minden ülésének elsődleges témája a válságkezelés. Az Európai Néppártnak pedig válság se kell ahhoz, hogy félretegye a fontos dolgokat Magyarország támadása érdekében, békeidőben is imádja a pótcselekvést.

Ideje lenne a lényegre is időt szakítani.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

A keresett szó

ĀInnentől csak széttárom a karom: Budapest kenyeret dobott, Bukarest (nagy)követ, avagy bélsarat, megint. Mindezt úgy, hogy Romániában komplett kórházak dolgozói mondanak fel, a hatóságoknak fegyverrel kell feloszlatniuk kvázi nyílt karanténlázadásokat

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Tombol a demokrácia

ĀHogy ezen túl mi lenne az újabb vizsgálat tárgya, mi az a magyar ügy, azt legfeljebb Dobrev Klára és a többi hazaáruló hazug felszólalásaiból sejthetjük. Viszont nekem is van egy sejtésem, Magyarországot valakik el akarják foglalni