Putsay Gábor

Vélemény és vita

Az Orbán-terv nyomatékai

A koronavírus-járvány terjedésével egyidejűleg történelmi lépéseknek lehetünk tanúi a fiskális és a monetáris politika részéről

álláspont

Az életek védelme után ugyanis fontos feladat a járvány káros gazdasági hatásainak mérséklése, a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása, újak teremtése, valamint a családok és a vállalkozások helyzetének megerősítése. Most minden intézkedés ezeket a célokat szolgálja a kormányzat és a jegybank részéről, így a költségvetésnek és az MNB-nek a járvány elleni küzdelemben a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat biztosítani kell. Ezt a célt segítik az eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedések, így például a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a járulékok csökkentése és azoknak az ágazatoknak a megsegítése, amelyek a járvány következtében bajba kerültek. Emellett márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközbeszerzésekre, védőmaszkok, védőeszközök és lélegeztetőgépek vásárlására.

A hét elején aztán megjelent az Orbán-terv, amely még hangsúlyosabb, hiszen összességében 9200 mil­liárd forint jut a gazdaság erősítésére, amely a bruttó hazai össztermék, a GDP 18-20 százaléka. Ezen belül egyik legfontosabb lépés a kieső bérek átvállalása, a tandíjtámogatás a munkavállalók továbbképzéséhez, vagy kétezermilliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar tulajdonú vállalatoknak, és fokozatosan visszaépül a 13. havi nyugdíj is. Hogy ismét lendületet kapjon a turizmus, az állam hatszázmilliárd forintot költ ennek a szektornak a védelmére, és felfüggesztik az idegenforgalmi adót is. Az idegenforgalom mellett többletforrásra számíthatnak a vírus hatásaitól leginkább érintett és a nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok: az építőipar, a közlekedés, a logisztika, a kreatív, az egészség- és az élelmiszeripar beruházási és fejlesztési támogatásokban, adócsökkentésben részesül, kedvező hitelekhez és tőkeprogramokhoz jut, a kormány pedig a munkaadók védelmében vállalati likviditást segítő hitelgarancia- és tőkeprogramokat hirdetett.

A jegybank szintén nagyszabású intézkedéseket vezetett be, azzal együtt, hogy Matolcsy Györgyék kezdeményezték a törlesztési moratórium bevezetését, és a hazai pénzügyi rendszer likviditásának elősegítésére ezt megelőzően is hoztak fontos döntéseket. A legújabb döntés értelmében az MNB összességében háromezermilliárd forinttal segíti a gazdaságot, és védelmet nyújt a pénzügyi rendszernek. Az egyik leginkább lényeges lépés, hogy a jegybank változatlanul hagyta ugyan az alapkamat szintjét – 0,9 százalékon –, viszont az egynapos hitel- és az egyhetes kamatot 1,85 százalékra emelte, ezzel 190 bázisponttal növekedett a kamatfolyosón belül a mozgástér.

Vagyis akár 1,85 százalékig emelkedhet a kamat, és a jegybank hetente dönt a betéti tendereken, hogy az adott kamaton mekkora összeget fogad be. Vagyis egyrészt megszűnik az, hogy a befektetők vagy a kereskedelmi bankok úgy parkoltatják a pénzüket, hogy még ők fizetnek érte.

Másrészt ez azt a célt is szolgálja, hogy az MNB a piaci helyzetekre gyorsan tudjon reagálni és a forint árfolyamát stabilizálja. Azaz elejét vegye a pénzügyi manipulációknak, amelyek a nemzeti valutát gyengíthetik. Az alacsony kamatkörnyezetet ugyanis ki lehetett használni arra, hogy egy spekuláns vagy befektető nagy mennyiségben vásároljon forintot, és azt a – mindeddig – magasabb hozamot nyújtó dollárpiacon értékesítse jelentős haszonnal. Csökkent tehát annak a lehetősége is, hogy spekulánsok lavírozzanak, és a válságos időkben gyengíthessék a nemzeti devizát.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Kézmosás

ĀEgyszerűen szégyenkeznem kellett, amikor a minap megláttam azt a fényképet, amely arról a videóról készült, amelyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatta be, hogyan kell hatékonyan kezet mosni

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Kenyértörés

ĀJézus búcsúzóul így biztatta tanítványait az első nagycsütörtök estéjén: Ne nyugtalankodjék a szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem… Ezen a világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot