Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Nincs közös pont

Ezzel a külföldön is hangoskodó ellenzékkel nemhogy a párbeszédnek nincs értelme, de semmiféle együttműködésnek

álláspont

Miközben a magyar társadalom jelesre vizsgázik szolidaritásból a soha nem látott válsághelyzetben – elég csak a temérdek felajánlásra, a védőeszközök gyártására átálló cégekre, az időseknek bevásárló fiatalokra s mindenekelőtt a heroikusan küzdő egészségügyi, oktatási és állami dolgozókra gondolni –, a magyar ellenzék a jelek szerint végleg bebizonyítja erkölcsi alkalmatlanságát. Jegyezzük meg: a szakmai alkalmatlanságát is, ha például Karácsony Gergely folyamatos bénázását nézzük.

De nemcsak a pártok, a balliberális holdudvar is csúnyán leszerepel. Már titkot sem csinálnak abból, hogy az egész világot s benne Magyarországot megpróbáló koronavírus-járványt arra akarják felhasználni, hogy az abból következő egészségügyi és gazdasági következmények révén visszakapaszkodjanak a hatalomba. Temérdek választáson nem sikerült ez nekik, hátha a katasztrófa segít. Ahogy a gyurcsányista perverz expolitikus írta: itt a lehetőség. Hasonlóképp érvelt a Szamuely Tibor és Robespierre „szerelemgyerekeként” viselkedő Jakab Péter Jobbik-vezér is.

Az alaphangot azonban az egykori SZDSZ-es, Soros-barát Haraszti Miklós adta meg a HVG-ben. Képes volt úgy rémisztgetni a koronavírus-törvény kapcsán, hogy le sem írta a kór elnevezését, nem utalt az emberpróbáló védekezésre. Csakis arról írt, hogy Orbán Viktor bezárta a parlamentet (sic!) – amelynek újabb, ezúttal négynapos ülése hétfőn kezdődött. Meg arról, hogy az immár nyíltan diktátorként viselkedő (ezek szerint eddig nem volt az?) miniszterelnök betiltotta a választásokat és a népszavazásokat, azaz a „hatalmi viszony bármilyen bolygatását”, mondván, hozzá akarja szoktatni az embereket az „erőtlenséghez”. S ehhez még – írja – katonákat is bevet. Ez bizony kőkemény fake news.

A lényeg Haraszti szerint mégis ez: az új korszakban az ellenzék megerősödhet, ha él a „lehetőséggel”. Tehát miközben tízévnyi, objektív mércével sikeres, az egész országnak egyre nagyobb boldogulást hozó kormányzás után Orbán Viktor kénytelen megszervezni az egészségügyi védekezést, majd leteszi az asztalra a rendszerváltozás óta legnagyobb gazdaságélénkítő csomagot, ellenlábasai ebben a „lehetőséget” látják. Egy olyan Európa közepén történik mindez, ahol a vezetők sorra kapnak rendkívüli felhatalmazást, a legtöbb országban rendeleti úton folyik a kormányzás, a hadsereg és a rendőrség pedig az életvédelem jegyében bevezetett korlátozások betartatása érdekében ellepte az utcákat. Hab a tortán: még a teszetosza Karácsony is egyszemélyi hatalmat kapott.

Talán nincs is olyan szó a magyar nyelvben, amely leírná azt a gyomorforgató aljasságot és gátlástalanságot, amit Gyurcsányék és a holdudvaruk előadnak. Közben a bukott miniszterelnök, jó SZDSZ-es szokás szerint azt próbálja beadni, hogy az unióban egyébként kolbászból van a kerítés, ömlik az ingyenpénz az embereknek, míg a magyar kormány fukarkodik. Csakhogy a valóság ezzel szemben az, hogy az olaszok és mások most készülnek az ükükükük-unokáikat is eladósítani, Románia már az IMF-nél kopogtat, Németország pedig „betart” az úgynevezett víruskötvénynek, mondván, nem akarja mások helyett állni a cechet. A magyar kormány ezzel szemben a GDP húsz százalékát mozgatja meg a gazdaság újraindításához, tartva az eddig is jellemző pénzügyi fegyelmet.

Tehát ezzel a külföldön is hangoskodó ellenzékkel nemhogy a párbeszédnek nincs értelme, de semmiféle együttműködésnek. Nem akarnak részt vállalni a küzdelemből és a felelősségből, viszont kihasználnák a nehéz helyzetbe került embereket saját politikai–hatalmi céljaikért. Nincs kompromisszum, nincs közös pont.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Világszellem Brüsszelben

ĀBrüsszel nagy történelmi eredményként való apológiája hasonlít a porosz állam hegeli feldicséréséhez, de a szép szavak ellenére a keletkezőben lévő európai államiságból épp az egyszerűség és a porosz fegyelem hiányzik

Rab Irén

Rab Irén

Össztűz

ĀKoronakvóta is lehet még, hogy fertőzött betegeket osztanának szét a tagállamok között

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom