Jussi Halla-aho

Vélemény és vita

Miért támadják valójában a magyar kormányt?

Magyarország valódi bűne most sem a demokrácia hiánya, nem a szólásszabadság vagy a jogállamiság hiánya, hanem a nemzeti érzés és a konzervativizmus. Ezek a dolgok a „liberális” globalisták és euroföderalisták szemében a bűnök közül a legsúlyosabbak

A magyarországi történések után az előkelőbbek megint a falra másznak. Már diktatúráról és Orbán államcsínyéről beszélnek.

Általános, hogy a hatalomban lévők kivételes helyzetekben szeretnék, hogy az ellenzék csendben legyen. E kívánságuknak megvan a legitim alapja, de e mögött néha hátsó szándékok is állhatnak. Mind a finn, mind a magyar kormányzó pártok azt mondták, ráadásul ugyanazokkal a szófordulatokkal, hogy most „a nemzeti egységet kell előtérbe helyezni”. A felhívások moralitását azonban mégis másként ítélik meg, attól függően, hogy szimpatikus-e az adott kormány értékrendje vagy sem.
Objektívan nézve a dolgokat, a médiától kapott ismereteim alapján Magyarországon semmiféle államcsíny nem történt. Korábban a parlamentnek meghatározott időközönként kellett megerősítenie a kivételes felhatalmazást. Most ez a felhatalmazás annyi ideig van érvényben, ameddig a parlament ezt a felhatalmazást vissza nem vonja. A parlamentnek mindkét esetben szuverén jogában áll eldöntenie, hogy mikor áll vissza a normális rend. Mindaddig, amíg a parlamentnek ez a szuverenitása fennáll, és a parlamentet a nép választja, Magyarország demokrácia.

Vegyünk most összehasonlításképpen és a dolog logikáját megvilágítandó egy másik dolgot: Finnország alaptörvénye kimondja, hogy Finnország szuverén köztársaság, amelyben a törvénykezési hatalom az országgyűlés jogkörébe tartozik (amely a népet képviseli). Igazából véve ez nem igaz, hiszen az Európai Unió a legfelsőbb törvényhozó. Az Európai Uniónak egyenes törvénykezési hatalma van rendeleteket hozni, és közvetett hatalma direktívákat felállítani. Ezeket Finnországnak be kell tartania. Finnország mindezek ellenére szuverén abban az értelemben, hogy a maga által meghozott döntésével bármikor kiléphet az EU-ból, s így visszaveheti törvénykezési szuverenitását. Finnország csak akkor szűnik meg szuverén államnak lenni, amikor a kilépés egyoldalú döntéssel nem lehetséges.

Visszatérve magára a fő témára: a magyar parlamentáris ellenőrzést azon az alapon kérdőjelezték meg, hogy a parlament Orbán „zsebében” van, vagyis magyarul: a Fidesznek parlamenti többsége van, amely támogatni fogja a miniszterelnököt. Miként tér el ez más államok, például Finnország gyakorlatától? És mit kellene tenni? Fel kellene állítani a Fidesz számára egy támogathatósági plafont a választásokon?

Megkérdőjelezték Magyarország alkotmánybíróságának függetlenségét és a kormány működésének kontrollálására való képességét is.

A gyanakvás akár megalapozott is lehetne, de azért a tisztesség kedvéért említsük meg, hogy Finnországban még alkotmányjogi bíróság sincsen. Nálunk az alkotmányjogi ellenőrzést a politikusokból álló választmány végzi.
E bírálatok különös figyelmet szenteltek a szólásszabadság kérdésére és arra is, hogy hamis hírek terjesztéséért évekig tartó börtönbüntetésre lehet ítélni embereket. Ezen a ponton szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Finnországban nemcsak hamis hírek terjesztéséért, de még véleménynyilvánításért, sőt valódi ismeretek terjesztéséért is évekre szóló börtönbüntetést lehet kapni, ha a szóban forgó adatokat és véleményt sértőnek és tisztességtelennek tartják. Fontos a szólásszabadságot korlátozó törvényekre különös figyelemmel lennünk – s mindenhol –, de még mielőtt véres szájjal kiabálni kezdenénk, érdemes volna megnézni, hogyan fogja alkalmazni különleges felhatalmazását a magyar kormány.   
   
Nekem semmi szükségem nincsen arra, hogy Magyarország ügyvédjeként lépjek fel, a Fidesz a Finnek Pártjának még csak nem is partnerszervezete. Csakhogy semmi, amit most láttunk, nem ad okot arra, hogy megváltoztassuk azon véleményünket, hogy Magyarország valódi bűne most sem a demokrácia hiánya, nem a szólásszabadság hiánya vagy a jogállamiság hiánya, hanem a nemzeti érzés és a konzervativizmus. Ezek a dolgok a „liberális” globalisták és euro­föderalisták szemében a bűnök közül a legsúlyosabbak.

A magyar kormányt választásokon szavazták meg, és úgy látszik, nagyon népszerű. Vagyis választásokon is kell leváltani, ha a baloldali ellenzéknek sikerül (a mostaninál) valami vonzóbb lehetőséget kínálnia. Magyarországgal kapcsolatosan néhányan szívesen felemlegetik, hogy a nácik választásokon kerültek hatalomra. Ez biztos így is van, de mi ennek az ostoba érvelésnek a végkövetkeztetése? Korlátozzuk a demokráciát, hogy a nácik vagy az ilyesminek vélt szervezetek ennek segítségével ne kerülhessenek hatalomra? Ki határozza meg, hogy kik a nácik, akiknek a hatalomra jutását meg kell akadályozni?

(A szerző a Finnek Pártja elnöke)
(Az eredetileg a Facebookon megjelent írást Kádár György fordította.)

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Liberális járványdoktorok

ĀEgyházi méltóságok a tomboló világjárvány idején idehaza és a világban is arról beszélnek, hogy az emberiség, a civilizáció kapott egy esélyt arra, hogy kicsit jobb emberekké legyünk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom