Putsay Gábor

Vélemény és vita

Válságtűrő alapok

A koronavírus terjedéséből adódó gazdasági nehézségek és a visszaesés miatt már zajlik az idei és a jövő évi költségvetés újratervezése, és a kormány a következő hétre ígéri az új gazdaságélénkítő csomag bejelentését, ami történelmi léptékű lehet

álláspont

Ebben a helyzetben ez szinte nélkülözhetetlen, hiszen mint Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a múlt héten úgy fogalmazott, minden lehetséges fiskális és monetáris döntést meg kell hozni, amivel normalizálni lehet a kialakult helyzetet, segíteni a hazai vállalkozásokat, a családokat és a polgárokat. A kormány által meghozandó intézkedéssorozat hozzájárulhat a stabilizációhoz, illetve ahhoz, hogy a hazai cégek talpon maradhassanak, és ha lecseng ez a válság, megőrizzék a versenyképességüket. A legfontosabb cél, legalábbis fiskális értelemben, hogy a gazdaság működőképes maradjon. Ennek pedig létfontosságú eleme, hogy megmaradjanak a munkahelyek, az embereknek legyen jövedelmük, amit el tudnak költeni, és a bérek lehetőleg ne csökkenjenek drasztikusan.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen intézkedések várhatók, de arra lehet leginkább számítani, hogy olyanok lesznek, amelyekkel a vállalkozások versenyképessége fenntartható a jelenlegi helyzetben is. Ez azért is fontos, mert a hazai kis- és közepes vállalkozások adják a foglalkoztatottak hetven százalékát, és ha náluk tartósan komoly baj lesz, az egész munkaerőpiacon és a gazdaságban is az lesz. Másrészt azért is fontos, mert a versenyszféra kezdett megerősödni, amit az is mutatott az elmúlt két-három évben, hogy a foglalkoztatás bővülése leginkább ott volt tapasztalható. A piac és az elemzők egyelőre csak találgatnak, annyi azonban bizonyosra vehető, hogy ez a gazdaságélénkítő csomag túllép a járulékkedvezményeken, amelyek a vírus terjedése és a gazdaság visszaesésének kezdetén szinte azonnali intézkedéseket jelentettek.

Ami viszont biztos, hogy a gazdaság stabil, erősek az alapok, és ez nélkülözhetetlen bármilyen válsághelyzetben, mint ahogy a mostaniban is. Ennek egyik pillére, hogy folyamatosan csökken az államadósság. Mint azt a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétette, Magyarország államadósságának a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2019-ben mintegy négy százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent. Ez azért is fontos, mert a dokumentum szerint  a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, az elmúlt évtizedben több mint 14 százalékponttal mérséklődött, így érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál. Emellett az államháztartási hiány rendre, így tavaly is a maastrichti háromszázalékos kritérium alatt teljesült: a hiány tavaly a GDP két százalékát érte el. A tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett, hogy folytatódjon az uniós beruházási források megelőlegezése, jelentős forrás jutott a családvédelmi akcióterv elindítására, a hazai fejlesztési kiadások közül a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére, a több ágazatot érintő béremelésekre és a nyugdíjasok megbecsülését szolgáló pluszjuttatásokra, a rezsiutalványra és a nyugdíjprémiumra.

Most is ez ad alapot arra, hogy a hazai vállalkozások és munkavállalók átvészeljék valahogy ezt az időszakot, amikor globális szintű a recesszió, általános bizalmi válság alakult ki a tőzsdéken és a világgazdaságban. Ez pedig számunkra megkerülhetetlen, mert az exporton és a kereskedelmen alapul gazdaságunk. Na és a stabil költségvetésen, ami nélkül most jó eséllyel leengedhetnénk a rolót.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Koroneurózis

ĀA neurózis szó hallatán úgy véljük, hogy pontosan tudjuk, miről is van szó, ám ha beleolvasunk a meghatározásokba, kiderül, hogy a helyzet korántsem ilyen egyszerű

Rab Irén

Rab Irén

Bezzegország

ĀA magyar kormánypárt megállapodott az ellenzéki pártokkal a koronavírus elleni védekezéshez szükséges törvény támogatásáról, aztán hétvégén a posztbolsevik siserehad aláírásgyűjtéssel megakadályozta, hogy meg is tegyék ezt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom