Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Inkompetencia

Mindig szemben a józan ésszel és a szakmai érvekkel – írhatnánk le a nyomorult magyar ellenzék viselkedését a koronavírus-járvány idején

álláspont

Túl azon, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását politikai érdekeik mentén „sikerült” egy héttel elodázniuk, politikusaik egyre-másra gabalyodnak bele kéretlen hozzászólásaikba. A társadalmi többséggel ellentétben úgy érzik, eljött az ő idejük. Felhatalmazásuk és felelősségük igen csekélyke, a szájuk annál nagyobb. Ezt az Országgyűlésben a minap ismét megtapasztalhattuk.

Vegyük néhány konkrét mondásukat, hogy rávilágítsunk arra, mennyire a sötétben tapogatóznak, verbális bárdokkal hadonászva a közéleti vitákban! Először is itt van a sokat emlegetett maszkok ügye, ennek kapcsán mások mellett Lukács László György, a balos kórusba betagozódó Jobbik szürke eminenciása ment neki Orbán Viktornak. Egyenesen azt firtatta, jó lenne, ha más országokhoz, például Csehországhoz hasonlóan nálunk is kötelező lenne a maszkok viselése közterületen.

A miniszterelnök azzal dobta vissza a labdát, hogy egyrészt a hivatkozott országokban sincs elég ilyen eszköz, másrészt az egészségügyi dolgozókat illeti az elsőbbség. A Jobbiknak, illetve az ellenzéknek persze nem volt jó ez a válasz. Ahogy a sajtójuknak sem. De mit mond a témában az Egészségügyi Világszervezet, a Jobbiknál talán kompetensebb WHO? Mike Ryan ügyvezető igazgató ezt: nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték nyomán éppen az ellenkezőjét javasolják, mégpedig a helytelen használat vagy illeszkedés miatt.

Ráadásul globális hiány van maszkokból és egyéb orvosi eszközökből, ami van, azokat pedig a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak kell eljuttatni. Bingó! Aligha a magyar kormány fizette le a globális szervezet egyik vezetőjét, hogy ilyeneket mondjon.

Akárcsak a sokat emlegetett tesztek ügyében, amely miatt az ellenzéki sajtó szintén hevesen veri a tamtamot, a hazai illetékesek hozzáértését megkérdőjelezve. Hogy mi ebben a kérdésben a WHO álláspontja? Tűpontosan az, ami a magyar kabineté: nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben kell elvégezni.

Nem baj, a ballib médiában a jelek szerint a miniszterelnök mellett immár a WHO is tiltólistán van, miután továbbra is napi szinten rugóznak a tesztelésen és a maszkokon. És persze a lélegeztetőgépeken, amelyekből – akárcsak a többi egészségügyi eszközből – egyre nagyobb mennyiségek érkeznek hozzánk, például Kínából. Csakhogy már emiatt is beindult a tiltakozás. A 24.hu „bölcs” meglátása szerint ugyanis ezek mit sem érnek, mert „működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humán erőforrás szükséges”. Az meg – így ők – nyilván nincs. Van sapka, nincs sapka. Ha jól emlékszem, amikor Karácsony Gergely követelt lélegeztetőgépet minden kerületbe, még nem merültek fel hasonló aggályok.

A kérdőjelek sorát pedig csak szaporítja, hogy Soros György egymillió eurót ajánlott fel a hozzá húzó vezetés alá került Budapestnek. Abban nincs meglepő, hogy a fővároson kívül élő, mintegy nyolcmillió állampolgárt a spekuláns nem kívánja segíteni, alighanem azért, mert „rossz helyre” szavaztak. Az viszont talányos, pontosan mire költhetik majd Karácsonyék az összeget. Akkor lenne ugyanis konzekvens a „filantróp”, ha a hatalom ellenőrzésének szlogenje jegyében a budapesti Fidesz kapná a pénzt, hogy kontroll alatt tarthassa a teszetoszán intézkedő városvezetést.

Nyilvánvaló: ahogy a WHO útmutatásainak ellenzéki megfogadására, úgy erre sem fog sor kerülni.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Egy vérből valók

ĀAz ellenzék gyűlöletittas üvöltözésébe beszivárog a remény hangja, egyre több lélekmelengető megnyilvánulásról olvasni, egyre többen igyekeznek segíteni másokon

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Egy emberi elme összeomlása

ĀA liberalizmus károkozása egyre inkább kézzelfogható. Nem csupán a világban, de a jobb sorsra érdemes emberi elmékben is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom