Rab Irén

Vélemény és vita

Fordított Taigetosz?

Németországban fiatalok egyes csoportjai azzal szórakoznak, hogy az idős emberekre rátüsszentenek, ráköhögnek

Múlt pénteken Markus Söder bajor miniszterelnök rendkívüli állapotot és vele járó kijárási tilalmat hirdetett Bajorország egész területére. Söder a szigorú intézkedéscsomagot azzal indokolta, hogy ugyan nagyon sok a szabálykövető, fegyelmezett ember, de nagyon sok az olyan is, aki fittyet hány a selyempapírba csomagolt figyelmeztetésekre. Utóbbiak – szociális kompetenciájukat igazolandó – a hirtelen rájuk szakadó szabadidőt a parkokban heverészve, sétálgatva, kávézók teraszán, csoportokba verődve múlatják. A fiatalok körében divatba jött a „Corona-Party”, buliznak a nyilvános helyeken, és bizonyos csoportok azzal szórakoznak, hogy az arra járó idős emberekre szándékosan rátüsszentenek, ráköhögnek. Szó szerint így mondta a bajor miniszterelnök.

Bizonyos fiatalok körében divat lett a „koronázás”. A mannheimi rendőrségre az utóbbi időben több bejelentés is érkezett, hogy gyerekek, fiatalok az utcán idős embereket „korona” harci kiáltással köszöntenek, miközben rájuk köhögnek, olykor le is köpik őket.

A rendőrség a közösségi hálón kéri azokat, akik további esetekről tudnak, hogy haladéktalanul értesítsék őket. „Szolgálunk és védünk, ügyelünk a biztonságra és a rendre – írják. – Aki ilyen durva tréfát űz ebben a helyzetben, szigorú büntetésre számíthat.”

Felmerül a szülők felelőssége is, hogyan nevelték a gyerekeiket, milyen példát mutattak nekik? És a német rendőr örülhet, egyelőre nem ő a köpködés, köhögés céltáblája, mint francia kollégái. Lehet, hogy az ifjúsági Grimme-díjas Bohemian Browser Ballett humoristái voltak nagy hatással a köhécselő fiatalokra. A különféle közösségi csatornán mintegy félmillió követővel rendelkező csoport március 11-én egy szerintük remekbe szabott paródiát töltött fel az oldalára. A német közszolgálati tévé szerkesztőinek is megtetszett a darab, átvették online felületükre. Az összes országos és helyi lap éles kritikával illette a humoristákat, ez tovább növelte a műsorszám nézettségét. Ennyire ízléstelen videót ritkán lehet látni, talán csak a környezetszennyező Disznó-nagyiról szóló ártatlan karácsonyi gyerekdal mérhető hozzá.

A koronavírus megmenti a világot! Hogy hogyan? Az öregeket elviszi, de a fiatalok könnyedén átvészelik. Ez így helyes, így jogos, mert az idősek generációja legalább kétharmadban felelős azért, hogy a Föld az elmúlt fél évszázadban felélte erőforrásait. A Covid–19 okozta járvány válasz a turbókapitalizmusra, amiért természetesen a profithajhászó amerikaiak a felelősek, akik nem először sodorják veszélybe a világot. A termelés – a vírusnak hála – visszaesett, a fogyasztás csökken, repülőjáratok megszűnnek, nincs ennél jobb hír a bolygóra nézve! Kitisztult az ég, a levegő friss, a víz átlátszó lesz, visszatérnek élőhelyükre a halak, madarak. Ha ez így megy tovább, akkor a végén a Föld ismét ZÖLD lesz, paradicsomi állapotok köszöntenek be.

Nem az a legnagyobb bajunk, a valódi problémánk, hogy túl sokan vagyunk? – tette fel a költői kérdést az előadó(művész), Schlecky Silberstein. A járvány segít megoldani ezt is. Kevesebb ember ugyanis kevesebb erőforrást igényel, lesz élelem az éhezőknek, kevesebb lesz a háború, vagyis megoldódik a menekültkérdés is. A koronavírus a jóléti társadalom betegsége, nemcsak az öregeket kapja el, hanem a túlsúlyos, keveset mozgó embereket is, a hamburger- és piteevőket, az energiazabálókat. A vírus a természet bölcs válasza a kicsinyes emberi önzésre, hogy megmutassa nekünk, ki az úr a háznál. Az előadók maguk is kicsit kövérkés, puhány fickók, a film végén, fertőzésveszély ide vagy oda, közösen beleharaptak a paradicsomi tudás almájába, és kiadósan szembeköhögték egymást. Már csak mérges tekintetű kis Gretánk hiányzott összeszorított szájacskájával a humorosnak szánt, ámde morbid produkcióból.

A videó nagy felháborodást váltott ki, mert vannak dolgok, amikkel nem viccel az ember. Például egy megállíthatatlan járvánnyal, ami százezreket fertőz meg, és világszerte szedi áldozatait.

A fiúk úgy látják, hogy ebben az esetben ők nem humorizáltak, hanem a szatíra eszközeivel kritikát gyakoroltak. Ki ellen szól a kritikájuk? Az öregek, az amerikaiak, az eltunyulók ellen? Vagy ellenkezőleg, az ifjú radikális környezetvédők vagy a hétköznapi cinikusok ellen? Netán mindenkihez szóló üzenet ez, hogy vegyük észre a bolygónkkal szemben elkövetett hibákat, hogy változtassunk eddigi életmódunkon? Nekem simán csak ízléstelen volt az egész, de én sosem értettem igazán a német humort. Nem tudok eltekinteni a felütéstől, és nem tudom jópofának találni a járvánnyal kapcsolatban gyakran elhangzó populista tételt, hogy a gyógyító vírus a romlásáért felelős idős generációtól tisztítja meg a Földet.

Sokkal jobbnak találom az időseket óvó kormányzati, hivatalos hozzáállásokat szerte a világban. A szeretetből, hálából és tiszteletből fakadó gondoskodást idős családtagjaink, honfitársaink számára. Akik most életkoruknál fogva sokkal kitettebbek a fertőzésnek, holott a járvány előidézésében kevés szerepük van. A legnagyobb német napilap, a keményvonalas balliberális Süddeutsche Zeitung dél-koreai vizsgálatokra hivatkozva azt írja, hogy az ottani fertőzöttek egyharmada a 20-29 évesek közül került ki. Ők terjesztették el a vírust, mert ők utazgatnak, járnak mindenfele, mindenhová, mert nagy közösségi életet élnek. Könnyen megfertőzhették egymást, és tovább is adták a fertőzést anélkül, hogy ezt egyáltalán észrevették volna. A dél-koreai áldozatok nyolcvannyolc százaléka hatvan év feletti.

Nagyjából hasonló az olasz nemzeti egészségügyi intézet, az ISS jelentése is. Olaszországban a Covid–19-fertőzöttek kétharmada hatvan év feletti, és a halálos áldozatok kilencvenhét százaléka közülük került ki. A vírus a legidősebbeknél a legveszélyesebb, az elhunytak több mint fele nyolcvan év feletti. Az intézet hozzátette, hogy az elhunytak egyharmada eleve – elsősorban időskori betegségek, a magas vérnyomás, szívinfarktus, diabétesz miatt – veszélyeztetett volt, mindössze tizenöt és fél százalékuknak nem volt korábban panaszuk. A koronavírus azokat támadja meg, akiknek nem elég erős a szervezete, hogy a vírusfertőzésre megfelelően reagáljon.

Nem lenne jó, ha a vírus generációs ellentéteket generálna, mélyítené azt az árkot, amit a Friday for Future radikális aktivistái tavaly ásni kezdtek. Mert nem az idősek, hanem a globalizáció, a jóléti társadalom, a mértéktelen fogyasztás és az önmérséklet hiánya felelős a Föld javainak feléléséért és a koronavírus terjedéséért is. Elég csak egy pillantást vetnünk a WHO járványadataira.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Korompay Csilla

Korompay Csilla

Immunválasz

ĀBékeidőben a folyamatos ellenzéki aknamunkát figyelemmel kísérni legfeljebb dühítő, a jelenlegi helyzetben viszont szó szerint életveszélyes

Bogár László

Bogár László

Reset

ĀÉs bár a reset gombot most ez a vírus nyomta be, de az már rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e azt és úgy megtanulni belőle, ami ahhoz kell, hogy méltó életet éljünk. Csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom