Morvai Katalin

Vélemény és vita

Páratlan

Rendkívüli idők rendkívüli döntéseket követelnek. Amire az újkori olimpiák 124 éves történelmében nem volt példa, arra most van

álláspont

A 32., tokiói nyári olimpiát elhalasztották. Az ötkarikás játékok történelmében még soha, egyetlen esetben sem hoztak ilyen döntést, pedig voltak világháborúk és világjárványok is. Törölni töröltek, öt alkalommal is. De hogy a világ legnagyobb méretű, négyévente megrendezésre kerülő sporttalálkozóját arrébb tolják, mi több, egy páratlan évre, nos, ez valóban páratlan. Kellett hozzá egy igazi államfő, Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó. És kellett hozzá a japán nép is, amely ott állt a vezetője mögött. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a távol-keleti szigetország lakosságának hetven százaléka egyetértett a 65 éves kormányfő döntésével.

Pedig Japán nagyon akarta az olimpiát. Hatalmas összegeket költött arra, hogy a sportlétesítményei és minden, ami a sikeres megrendezéshez szükséges, készen álljon a 2020. július 24-i rajtra. És most hatalmasak a veszteségei is. A Reuters tegnapi cikkében idézett pénzügyi elemzők szerint Japán 12 milliárd dollárt invesztált az olimpiába. A halasztás miatti tényleges veszteségeket a Nikkei Asian Review ennek felére becsüli. Bevételei pedig jó ideig nem lesznek. Ráadásul úgy futott az idővel versenyt Japán, hogy az olimpiai építkezés, felkészülés hajrájában neki is meg kellett küzdenie a koronavírus-járvánnyal. Sőt, fel kellett villantania azt is, hogy az olimpiai megnyitó idejére képes fertőtleníteni, kórokozómentessé tenni az egész országot. A sportolók és sportvezetők otthonául szolgáló olimpiai falutól kezdve a helyszínre érkező nézők százezreinek közlekedését biztosító legutolsó metrókocsiig. (Legutóbb a riói olimpiára 1,17 millió látogató érkezett, s Tokió még ennél is több vendégre készült.)

A közismert mondás szerint a sportban sincs olyan, hogy mi lett volna, ha. Most már soha nem tudjuk meg, képes lett volna-e megugrani ezt a magasságot is Japán, bár valószínű, igen. Az olimpiai halasztásról szóló, történelmi jelentőségű döntés megszületett.

Nem valószínű, hogy nyilvánosságra kerül valaha is, mit mondott egymásnak időzónákat áthidaló videókonferenciáján Abe Sindzó és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, Thomas Bach. De abból, hogy a japán miniszterelnök március 24-én, napra pontosan négy hónappal a játékok tervezett megnyitója előtt hazája parlamentjében azt nyilatkozta, arra kérték a NOB-ot, fontolja meg az olimpia maximum egy évvel való halasztásának a lehetőségét, okkal gondolhatjuk, a világ legnagyobb sportszervezetének a vezetője nem tett mást, mint rábólintott a kérésre. Az egykor csapatban olimpiai bajnok tőrvívó az utóbbi hetekben amúgy is úgy vezette a NOB-ot, mint egykor a páston a pengéjét. Cselezett, szúrt, kivárt a végletekig, hogy jó tempót fogjon. S majdnem lemaradt róla. Vélhetően csak órákon múlt, hogy Kanada, Ausztrália és az Egyesült Államok olimpiai és paralimpiai bizottságainak bejelentései után hasonló lépést tegyenek a többiek is – és önként maradjanak távol az olimpiától. Ez pedig az ötkarikás játékok halálát jelentette volna.

Az utóbbi évtizedekben sokan kongatták a vészharangot, hogy válságban az olimpia. Már nem az, aminek lennie kellene, s amilyen utoljára talán 1992-ben, Barcelonában volt. Eluralta a könyörtelen üzlet, a csalás, a dopping, elvesztette kisugárzását és nagyszerűségét.

Paradox módon úgy néz ki, egy világjárvány kellett a megtisztuláshoz. A döntéssel felülkerekedett a bajtársiasság és az esélyegyenlőség. A játékok pedig betöltheti küldetését, és újra emberközpontú, tisztességes és fair verseny lehet.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A stabil kormány immunisabb

ĀNem mindegy, hogy milyen állapotban van egy ország, amikor globális katasztrófa tépázza gazdaságát, feszíti szét társadalmi stabilitását és rengeti meg politikai berendezkedését

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Hátrább az agarakkal!

ĀNagyon úgy tűnik tehát, hogy ebben a valóban katasztrofális helyzetben egyetlen támasza van a tízmillió magyarnak: a jobboldali kormány és kormányfő, valamint az az operatív csoport, amely már szintén számos, méltatlan ellenzéki támadás célpontja volt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom