Kruppa Géza

Vélemény és vita

Szájmaszk

A betegséggel szemben alázatosnak kell lennünk – erre tanít a híres francia agykutató, David Servan-Schreiber

A balliberálisok által megmosolygott, efféle maradi erényt mostanság az összezavarodott, dölyfös, haladó gondolkodók is kénytelenek gyakorolni. A koronavírus csúnyán orrba veri a maga felsőbbrendűségi tudatától eltelt embert. Figyelmeztet: nem csak a medve, a biológia sem játék!

Olyannyira nem, hogy ez a parányi, Covid–19 nevű szörnyeteg hatalmas diktátorrá nőtte ki magát. Maga alá gyűri az egész világot. Megrendíti az EU magasztos alapelvét is az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlásáról. Az élet és halál könyörtelen uraként parancsba adja: Vesd magad szobafogságba! Maradj otthon!

A négy fal közé szorítva most egy új világ tárulhat fel előttünk. A nyílt társadalomban az elzártság magányában más fénytörésen át szemlélve bizonyos dolgok új jelentést kapnak. Például eddig a balliberális progresszív gondolkodók fennen hirdették: az idegen szép. Immáron e dogmát is elsöpörte a járvány megfékezésének kényszere, miután a határokat a külföldiek előtt lezárták szerte Európában. E durva, a tolerancia diktatúrájának véget vető lépés akár egy hónapja még gyalázat lett volna. A vírus lábbal tiporja az emberi méltóság és a szent szabadságjogok eszméjét is. A történések sodrában a boltok üres polcaihoz hasonlóan sorra kiüresedtek az ellenzéki pártok és a különféle, „független” álcivil szervezetek évtizedeken át rikácsolt hasonló szólamai is. A vészhelyzet a felszínre lök olyan pozitív tényeket, amelyekkel az ellenzéknek nehéz szembesülnie. A sokat ócsárolt egészségügy a fejlett nyugati országokkal összehasonlítva egyelőre állja a sarat, az oktatásban percek alatt bevethetővé vált a digitális technológia. A magyar gazdaság erejét jelzi, hogy költségvetési tartalékként mintegy ötszázmilliárd forinthoz lehet hozzányúlni. A szolidaritás jegyében például Csányi Sándor a magánkórházát ajánlotta fel járványkórházzá alakításra, Mészáros Lőrinc egymilliárd forinttal járul hozzá a vírus elleni harchoz, Varga Judit miniszter pedig saját zsebből félmilliót adományozott a Szent István Kórház betegeinek. Az ellenzék részéről a közös bajban már pusztán némi elcsendesülés is értékelhető gesztus lenne.

Ám a gyűlölet a koronavírusnál is veszedelmesebb, pusztítóbb kórság. Leküzdéséhez némi alázat és önkritika kellene. Mára azonban még e készségnek sincs meg a vakcinája. Például a gyűlölet fogságában az ország ellen Brüsszelben áskálódó Gyurcsányné Dobrev Klára és társai esetében gyorsteszt nélkül is megállapítható, milyen torzulást idéz elő ez a lelket szétrágó negatív érzés. Mellékhatásaként jelentkezik az elvakultság, a józan ész elvesztése. Ezért nem látja a DK és a Momentum fiatalokat megcélzó agytrösztje, hogy rossz úton jár. Egy friss felmérés szerint ebben a korosztályban is lóhosszal vezet a Fidesz, az aljasságra a fiatalok sem vevők.

Veszélyhelyzetben a gyűlölködés vírusa hordozóinak is kötelező az önkéntes karantén és a szájmaszk.

(A szerző  újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Petrin László

Petrin László

Láthatatlan kalifátus

ĀAz iszlamizáció hátterében az a világszervezet áll, amely a legjobb úton halad a felé, hogy csendes küzdelemben az iszlám átvegye a kereszténység helyét, és Európára kiterjedő kalifátust hozzon létre

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Vagytok, de kikért?

ĀA hozzáállás egy egyszerű dolog, de amit tesz, az megváltoztatja a helyzetet – mondta Winston Churchill

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom