Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Gumigerincűek

Gondolná az egyszerű ember, hogy ha már neki áldozatokat kell hoznia, komoly lemondásokkal jár a koronavírus elleni védekezés, akkor ez igaz mindenkire. Mondjuk, az ellenzékre. De nem

álláspont

Ők ugyanazt csinálják, mint békeidőben. Diktatúráznak, hisztériáznak és rohangálnak Brüsszelbe panaszkodni. Hiába arat világszerte az ismeretlen ellenség, s kényszeríti válsághelyzetbe a magyar lakosságot és gazdaságot is, a „valódi többség” arcai csak felrakták ugyanazt a lemezt, amelyet tíz éve pörgetnek. A címe: önkényuralom épül.

Mi is történt az Országgyűlésben? A kétharmados többséggel, tehát kellő felhatalmazással rendelkező kormányerő a rendkívüli helyzetre való tekintettel rendkívüli jogköröket kért azoktól, akiknek csak a szájuk jár, illetve – mint Gyurcsányné – mondjuk, látszatadományokkal segítik az egészségügyi dolgozókat. S bár a megszólítottak konstruktivitást színlelve napokig ezt ígérték, végül mégsem adták meg a szükséges voksokat.

Félreértés ne essék: a teljes felelősség a kormányé, s az alkotmányozó többség is elegendő a korábban kihirdetett, ám a héten lejáró veszélyhelyzet meghosszabbítására, erre így legkésőbb a jövő heti parlamenti ülésen sor is kerül. Vagyis „legfeljebb” néhány napig veszítik hatályukat az eddig meghozott, a családokat és az emberek megélhetését védő intézkedések. Ezt bizonyos jogi eszközökkel talán ki lehet bekkelni.

Az ellenzéki támogatás, vagyis a négyötöd ahhoz kellett volna, hogy erre se legyen szükség, s az Ország­gyűlés már tegnap meghozhassa a hosszabbításról szóló döntést. Ez így elmaradt. Viszont kiderült: ahogy korábban a válságkezelő bankadó, a családtámogatások, a rezsicsökkentés vagy éppen az unióval szembeni érdekérvényesítés, úgy a járvány ellen küzdő kormány mellé sem hajlandó odaállni az ellenzék. Egyszerűen nem megy nekik, s ehhez ezúttal is sikerült magyarázatot eszkábálniuk, Gyurcsánynak és a Jobbiknak egy­aránt, a korlátlan időtartamra szóló túlhatalom képében.

Valójában 2022-re készülnek, illetve arra, hogy majd azt mondhassák kampány idején a vírus nyomán óhatatlanul fellépő gazdasági következményekre mutogatva, hogy ők ebben nem vettek részt. Vagyis kivonják magukat a küzdelemből a remélt politikai haszon érdekében. Gyalázat. Ezzel párhuzamosan – itthoni sugalmazásra – érkeznek a „finom jelzések” a nyugati lufihámozó megmondóemberektől, akik újfent rákapcsoltak az aggódásra a magyar jogállamiság miatt. Dolgozik a hálózat. Értjük: emberéletek és egzisztenciák vannak veszélyben egész Európában, nekik megint a liberális toposzok a fontosak.

Érdemes kitérni az ellenzék pár nap alatt elolvadó közreműködő készségére is. Ez ugyanis párhuzamosan történt azzal, hogy a hasonló ügyek mentén akciózó NGO-k ugyancsak elkezdtek sivalkodni, mondván, „nem a korlátlan hatalom az orvosság”. Ez hamar átragadt Jakab Péterre és társaira, s egész gyorsan be is feszültek a teljes tagadás ismerős pózába. Nevezhetjük ezt akár nyomásgyakorlásnak, de maradjunk a gumigerincnél. Márpedig ha ez a felállás lesz jellemző nemzetközi szinten is, úgy ezúttal sem számíthatunk túl sok jóra a Soros-féle bandától.

Ezzel szemben a magyar kormány napról napra hozza meg a felelős döntéseket, legkésőbb jövő héten pedig az ehhez támaszt adó különleges jogrend is meglesz ismét. Egyelőre tehát úgy állunk, hogy mind az EU, mind az ellenzékünk leszerepelt a katasztrófahelyzet megoldásában, a globalitás nyomán elterjedt újabb problémára pedig megint a lokalitás ad csak hatékony válaszokat. Gyurcsányék viselkedése mellett erre a tapasztalatra is érdemes lesz visszatérni, ha elmúlik a krízis.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Petrin László

Petrin László

Láthatatlan kalifátus

ĀAz iszlamizáció hátterében az a világszervezet áll, amely a legjobb úton halad a felé, hogy csendes küzdelemben az iszlám átvegye a kereszténység helyét, és Európára kiterjedő kalifátust hozzon létre

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Karanténban az unió is?

ĀVészhelyzetben a szakértők diktatúrája a kívánatos. Nem holmi Soros által agyontámogatott, jogtalanságvédő csapatok felforgató tevékenysége. Ez is jogi kérdés