Bán Károly

Vélemény és vita

Válságzsebesek

A történelem egyik legrejtélyesebb világjárványa tombol, a védekezés, a vírus terjedésének lassítása, az emberéletek megvédése mindenek felett áll Magyarországon is

álláspont

A kormányfő már egy több pontból álló gazdaság- és munkahelyvédelmi csomagot is bejelentett szerdán, hangsúlyozva, ez csak az első lépés a válság kezelésében, a későbbiekben újabbak jönnek.

Magyarország hozta meg Európa legbátrabb gazdasági intézkedéseit – így kommentálta a magyar kormány lépéseit egy román gazdasági-pénzügyi napilap. Úgy tűnik azonban, hogy a „konstruktív” hazai ellenzéknek semmi sem elég megfelelő. Amikor az irány jó, a tett kevés. Ők pápábbak kívánnak lenni a pápánál is, ne adj’ Isten, továbbra is politikai haszonszerzésként tekintenek a világjárvány okozta veszélyhelyzetre.

Orbán Viktor bejelentette például, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások hiteleinek tőke- és kamat­fizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. Ez is jó, persze az ellenzék szerint ez is kevés. A válság által leginkább érintett ágazatokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékait jelentős mértékben csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosításuk díja pedig a törvényi minimumra csökken. Persze ez is üdvös, csak szerintük karcsú.

Mindezek és a többi bejelentett intézkedés tehát külföldről nézve úttörő jelentőségű, ám a hazai ellenzék szerint „csak mackósajtban a brummogás”. Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök odáig ment, hogy a kormánynak át kellene vállalnia az összes vállalat összes dolgozójának fizetését a járvány okozta gazdasági leállás teljes időtartamára. Ez csak egy példa arra, hogy a szavak szintjén magát együttműködőnek, felelősnek nevező ellenzék a válság ideje alatt sem vágta sutba a pártpolitikát. Szimpla blöff, amit mondanak, ígérnek. Tudjuk, tapasztaltuk. Lázálom. Mint az európai egyesült államok üres szólama, pufogtatása.

A magát egykori kormánypártból romokban heverő törpepárttá leküzdő MSZP olykor még a DK-ra is próbál rálicitálni. Tóth Bertalan elnök a kibicnek semmi sem drága alapon mindenkinek pénzt adna, akinek keze van, lába van, s mozog. Tán még a koronavírusnak is. Elfelejtve, hogy amikor a kormányrúdnál álldogáltak, s a válságkezeléssel foglalatoskodtak, mindenkitől csak elvenni tudtak. Vegyük észre, hogy a mai ellenzék, amely oly pompásan értene a válságkezeléshez, kormányozni nem tudott, ezért is vonták meg tőlük a bizalmat az emberek. A legfőbb észosztó, Gyurcsány Ferenc,
az egykori MSZP–SZDSZ-kormány feje anno a Száz lépés programmal trappolta végig az országot, huszonötről húsz százalékra csökkentve az áfát.

Mi lett a vége? A kereskedők lenyelték az adócsökkentést, a fogyasztónak már csak a méreg jutott. A válságkezelés zsenije csinált tízszázalékos költségvetési hiányt. Aztán ezt elhazudta – az unió elől is –, hogy csalással megnyerhesse 2006-ban a választást. Jöhetett Őszöd. Az IMF meg a Világbank. Az ország eladósítása, a devizahitelesek átverése. Kormányának pénzügyminisztere 2008 novemberében megállapodott a Bankszövetséggel, hogy aki kéri, annak a devizahitelét december 31-ig forintosítják. Ám Gyurcsányék ezt is eltitkolták, családok százezrei mentek emiatt tönkre.

A Gyurcsány és elvtársai hergelte káoszellenzék a mostani válságban azzal a demagóg ötlettel lázít, hogy a milliárdosok ajánlják fel vagyonuk egy százalékát a koronavírus-járvány kezelésére. Halkan kérdezem: a vagyonszerzés bűvészinasa mennyit ajánlott fel milliárdjaiból valaha is az elesetteknek? Most például hány lélegeztetőgépet vett? 

(A szerző  újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

A humanizmus újraértelmezése

ĀNigéria tizenkét északi tartományában bevezették a saríát, a „rasszista” Alternatíva Németországnak (AfD) pedig a németországi no-go területeket félti a középkori iszlám joggyakorlattól. Joggal

Rab Irén

Rab Irén

Karneválvírus

ĀFebruárban előbb Sabina, majd Victoria kavargott Németország felett, borzolva a kedélyeket, majd a nagy, többnapos népi szórakozás, a farsangi mulatság idejére a meteorológusok újabb viharos széllökéseket, hideg esőt jeleztek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom