Rab Irén

Vélemény és vita

Karneválvírus

Februárban előbb Sabina, majd Victoria kavargott Németország felett, borzolva a kedélyeket, majd a nagy, többnapos népi szórakozás, a farsangi mulatság idejére a meteorológusok újabb viharos széllökéseket, hideg esőt jeleztek

Mutatták is a tévében, ahogy a kölni karneválra előkészített bódék, díszletek borulnak, az ágakat, a plakátokat cibálja, tépi a szél. Jel volt ez. Halasszuk el idén a farsangi mulatozást, kérték a szakemberek, mert nem lesz ennek jó vége! Ugyanígy volt 2016 télutóján is, bár akkor a hírhedt kölni szilveszter után a migránsok miatt, de akkor sem hallgattak rájuk, inkább megerősített rendőri erőkkel biztosították a várost. A karneváli felvonulást nem szabad lemondani, kell a cirkusz, a szórakozás a népnek, az ebből élőknek a bevétel és a kisugárzás a világ felé: Németország gazdag, és a kölni karnevál legalább olyan híres, mint a riói.

A karneválhét Észak-Rajna-Vesztfália turisztikai rendezvénysorozata, másfél millió vendég érkezik, elsősorban franciák, hollandok és belgák, és mintegy nyolcmillió euró csordogál be a városi költségvetésbe. Hogy a polgárok mennyit keresnek, azt csak találgatni lehet, a kocsmárosok bevétele legalább ötvenmillió, de még a taxisok is halálra keresik magukat. Kell a bevétel, a profit, az adó, mindenki jól jár. Karnevált semmilyen áron nem mondanának le! Főleg, hogy a nagy felvonulás,
a feldíszített karneválszekerek sorában megjelent a koronavírus szekere is, mérges tekintettel, harapósan nézett farkasszemet a rá nyelvet öltő, fityiszt mutató „karneválvírusra”.

A karneválvírus az udvari bolond bohócsipkás koronáját, a karnevál jelképét viselte. Mialatt a szekér a tömeg előtt vonult, mentőt kellett hívni egy hirtelen rosszul lett férfihoz. Az olasz turista Lombardiából érkezett még pénteken, igazi karneválturista, aki jó dolgában az európai farsanghelyszíneket tesztelte. Őt tesztelve a német orvosok kimutatták a koronavírus valódi jelenlétét.

Húshagyó keddig Németországban napi 15-16 megbetegedést észleltek, sikerült kiszűrni a kontaktszemélyeket és ezzel elkerülni a járványt. Jens Spahn, a járványveszélyt addig meglehetősen alábecsülő egészségügyi miniszter hamvazószerdán hamut szórt a fejére, és bejelentette, Németországba a koronavírus betette a lábát. De még március elején is aránytalan intézkedésnek gondolta a határok lezárását, a nagy rendezvények betiltását. Telt ház előtt játszották a Bundes­liga- és a Bajnokok Ligája-meccseket, kellett a bevétel a kluboknak, mint a karneváli cirkusz a népnek. Az első zárt kapus Bundesliga-meccset március 12-én tartották.

A szurkolók a tiltás dacára kivonultak, és a stadion előtt randalíroztak. Őket ne tiltsa ki senki sehonnan!
A baloldali pártok és a német NGO-k önmérsékletből példát mutatva március első hetében még a görög–török határon rekedt migránsok befogadásáért tüntettek a német nagyvárosokban, alkalmanként több ezer résztvevővel. Több szeretetet, megértést, szolidaritást, a határok megnyitását követelték, és a szeretet jegyében a közelebbről meg nem nevezett nácik (nemzeti gondolkodásúak) legyilkolását.

Időközben a fertőzöttek száma egyre emelkedett. A Robert Koch Intézet március 5-e óta vezeti nagyon korrekt, mindenre kiterjedő napi jelentését a járvány alakulásáról. Az első regisztrált napon kereken négyszáz beteget tartottak számon, ennek majd a fele, száznyolcvanegy fő észak-rajna-vesztfáliai. A vírusos gócpont kialakulása és a fergeteges karneváli hangulat közötti összefüggést a laikus is látja. A fertőzöttek száma a magas színvonalúnak tartott német egészségügyi rendszer ellenére tíz nap alatt tizenötszörösére emelkedett, a rajnai tartomány vezeti a sort ezerhatszáz kimutatott fertőzéssel, de a nyakukon lihegnek a bajorok. Az Olaszországból vagy Tirolból hazafelé igyekvő síturisták ezen az útvonalon haladnak, megszállnak a hotelekben, fogyasztanak az utcán, vendéglőben, szórják szét a vírust. Bajorországban vasárnapig ezer fölött volt a megbetegedések száma, azaz a járvány a vörös tartományba lépett. Ennek ellenére még megtartották a helyhatósági választásokat. A szavazófülkébe ki-ki saját felelőssége tudatában érkezett, kesztyűben vagy anélkül, és közös tollal húzta be a szavazócédulára az ikszet.

Valódi válságstábot az elején nem tudtak felállítani, mert Németországban szövetségi rendszer van, az egészség- és járványügy tartományi hatáskörbe tartozik. Az iskolák bezárásáról is összevissza intézkedtek, mígnem egy hete összeültek a tartományi miniszterelnökök egyeztetni. Mostanra úgy tűnik, Németország mégis egységes országgá képes változni, hétfőtől lezárta határait, és eltanácsolta állampolgárait a külföldre utazástól. Tiltani még mindig nem tiltanak, hiszen a német polgár felnőtt, tudatos, tudja, mit cselekszik. Vasárnap sütött nap, a parkokban piknikeztek, Hamburgban sétahajókáztak, korzóztak a sétálóutcákon, keresték a vendéglőt, ahol jót lehet enni. Hamburgban emelkedik leggyorsabban a fertőzés, 13,9 fertőzött jut százezer lakosra. Nálunk ez a mutató 0,5. A vonatokon a fertőzésveszély miatt már nincs kalauz, így aztán lehetett utazgatni feketén, kirándulni a tavaszi napsütésben.

Maga Merkel kancellár már­cius 11-én lépett először a nyilvánosság elé, és csak másnap beszélt komolyabban a válsághelyzetről. Az amerikai elnököt kritizálták, mert egyoldalúan felfüggesztette a beutazást Amerikába: „Trump nem tudja, hogy a vírus nem ismer határokat, amerikai állampolgárság nélkül is bejut az országába.” Csak miután a WHO bejelentette, hogy a járvány gócpontja Európába tevődött, kezdtek valódi válságkezelésbe, gazdasági és politikai intézkedésekbe. Az a szerencse, hogy Németország bővelkedik jó szakemberekben, akik a politikusok teszetoszasága ellenére meg tudják oldani a nehéz helyzeteket.

Jó lenne, ha idehaza több nemzetközi kitekintése lenne az embereknek, és nem a kormányt, az egészségügyet és a válságstábot okolnák a járvány terjedéséért.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs január végén már akkor megalakult, amikor Európában még nyoma sem volt a járványnak. Ezért aztán sokan megmosolyogták, és tették a kormányra és a kormánypártokra a szokásos rosszindulatú megjegyzéseket. Pedig tisztán látható, hogy a fertőzöttek száma még mindig azért olyan alacsony, mert elővigyázatosan nem az események után szaladtunk, hanem elébe mentünk.

A lakosság arányában számolt fertőzöttség alapján Magyarország még az európai top 25-ben sincs benne. Ajánlom mindenkinek, hogy a kormányportálról informálódjék (Koronavirus.gov.hu), ahol naprakészen kap meg minden igaz, hivatalos információt. Olyan kérdésekre is ott a válasz, amit a sajtó munkatársai a napi sajtótájékoztatókon rendre feltesznek. Tesztért kiáltani pedig sima szakmai járatlanság, és mutatja, hogy a futballszakértők országából a járványszakértők országává váltunk. Jó lenne a szakemberekre bízni a feladatokat, és hamis, hergelő, sokszor rosszindulatú, de mindenképpen laikus hírekkel nem gerjeszteni a társadalmi feszültséget. A pozitív gondolkodás jó hatással van az immunrendszerre, a negatív gyengíti. A koronavírus ellen legjobban az erős immunrendszer tud megvédeni.

Ha nem hiszünk a magyar intézkedések helyességében, akkor higgyünk a nagy német Robert Koch Intézet vezetőjének. A védőruha, szájmaszk világszerte hiánycikk, Németországban is csak akkor tesztelnek, ha szükséges, mert nincs elegendő tesztkapacitásuk. Az egészségügy túlterhelt, nem bírnak a járvány terjedésével lépést tartani. Lothar Wieler azt mondta, amit minden magyar szakember is mond: nem ismerjük a vírus természetét, az egyetlen hatékony járványügyi intézkedés a fertőzési lánc megszakítása. Ezt pedig csak a meghozott intézkedések következetes betartásával, állampolgári önfegyelemmel lehet elérni. A társadalmi szolidaritásnak, az együttműködésnek soha nem volt ekkora jelentősége.

A világ új szakaszába érkezett.

(A szerző  történész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Ész nélkül

ĀFricska. A jelek szerint a koronavírusos járvány egyes ellenzéki politikusok, illetve médiamunkások agyára ment

Bán Károly

Bán Károly

Válságzsebesek

ĀA történelem egyik legrejtélyesebb világjárványa tombol, a védekezés, a vírus terjedésének lassítása, az emberéletek megvédése mindenek felett áll Magyarországon is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom