Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Küzdelem és elégtétel

Reméljük, ha majd túljutunk a kritikus időszakon, kikerülünk a világjárvány szorításából, eljön az igazság órája

álláspont

Haljon meg minél több ember, legyen mindenki szegényebb, kivéve a gazdagok, nekik legyen csak több pénzük, a fiatalokat üldözzük el külföldre, a nehéz sorsúak rovására épüljenek stadionok. Nagyjából így fest a nyomorult ellenzék olvasatában a három kétharmaddal „megbüntetett” Orbán-kormányok politikája. Ezeket a vádakat hallgatjuk egy évtizede reggel, délben meg este.

S közben látjuk a cicaharcot is. A belső torzsalkodásokat, Gyurcsány falánk hadjáratát időlegesen felfüggesztő veszélyhelyzet azonban ismét közelebb hozta egymáshoz az – eddig is, most meg pláne – minden jogi felelősség nélkül hepciáskodókat. Politikusaik azt mondják, értünk aggódnak, valójában azonban megpróbálják szavazatokra váltani a kialakult helyzetet. Jellemző.

Először is: támadásaik farvizén kéretlen javaslatcunamit öntenek a közvéleményre, s miközben saját konstruktivitásukat bizonygatják, minden egyes mondatukkal a szükségintézkedésekbe vetett bizalmat ássák alá. Valahogy úgy, ahogy a „hétköznapokban” csinálták, csak ezúttal veszélyes területre tévedtek.

Ha esetleg nyíltan nem is mondják ki, minden megnyilvánulásukkal azt üzenik: semmit nem csinál jól a kormány, ezért szerintük morális felmentés jár a szabályszegésért. A DK-s Arató Gergely például úgy érvelt, nem várható el a jogkövetés, ha nincs kellő mértékben alátámasztva az adott intézkedés. Mindezt egy olyan időszakban, amikor életek múlhatnak azon, hogy társadalmi összefogással, mégis egyéni döntések mentén mindenki azt teszi-e, amit az erre kijelölt szervek kérnek vagy parancsolnak.

Hasonló kútmérgezést végeznek a „függetlenobjektív” médiumok és újságírók is. Kéz a kézben követelték például az iskolák bezárását, mondván, ezt más országok is így csinálják, majd amikor a szigorítást meglépte a kormány, felhördültek, hogy nem lesz ez így jó, ki vigyáz majd a gyerekekre. S bár az illetékesek erre is megoldásokat javasolnak, mégis ilyen címmel jelennek meg a cikkek ballibéknél: „Mintha egy sötét szobába löktek volna minket”. Ez lenne ugyebár az otthoni karantén.

Következett a digitális oktatás lesajnálása, a kissé túlbuzgó állampolgári érdeklődés miatt időlegesen fellépő vécépapír- és gyógyszerhiány, vagy éppen a gazdaságvédelmi lépések lejáratása. Nagyjából semmi sem jó, ha valamiről utólag kiderül, hogy mégis, azt ők találták ki.

A Momentum részéről Donáth Anna ismerte el egy minapi tévéműsorban, hogy az ellenzéki pártok valójában saját potenciális támogatóik megszólítása végett fogalmaznak meg különböző „javaslatokat”. Vagyis szavazótábort próbálnak eszkábálni az éppen eszkalálódó válság idején. Az MSZP-s Molnár Zsolt pedig pozitív példaként hozta fel Spanyolországot, ahol szocialista kormány van, ám nagyjából kétszázszor annyi fertőzött, mint nálunk, és több mint háromszázszor annyi halott. Karácsony főpolgármester eközben többletjogosítványokat követel az önkormányzatoknak, vagyis lényegé­ben azt, hogy minden településen különböző szabályok legyenek érvényben. Ez már maga az őrület!

Mindezek után még az ellenzék vádolja azzal a kormányt, hogy pártpolitikai célokra használja a koronavírus elleni harcot. A valóság ezzel szemben az, hogy van egy felelős, megfontolt, kellően határozott, nemzetközi összehasonlításban is eredményesen védekező kormányunk, valamint egy erkölcstelen és nívótlan ellenzékünk, a hozzá illő médiájával.

Reméljük, ha majd túljutunk a kritikus időszakon, kikerülünk a világjárvány szorításából, eljön az igazság órája. Az Orbán Viktor által még a 2018. áprilisi választás előtt említett elégtétel jogos igénye ugyanis soha nem volt ilyen erős.

(A szerző  vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Egy nemzet vizsgázik most

ĀÖnzetlennek kell lennünk, szeretnünk kell felebarátainkat. Kerülnünk kell a pánikkeltést, és nem élhetünk vissza azzal, hogy a mellettünk élő kiszolgáltatottá válhat

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Ne kérdezzük, hol az Isten!

ĀVegyük elő a józan eszünket, hagyjunk fel emberi gyarlóságainkkal, szálljunk le a magas lóról, és adjunk hálát a Jóistennek, hogy van egy felelős kormányunk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom