Őry Mariann

Vélemény és vita

Kettős fenyegetés

Videókapcsolaton tárgyal ma egymással a török és a francia elnök, valamint a német kancellár a török–EU migrációs megállapodásról

álláspont

Utóbbi két vezető, Emmanuel Macron és Angela Merkel lényegében Európa nevében fog tárgyalni. Ez a hír összehozza Európa aktuálisan legégetőbb problémáját, a koronavírus-járványt, valamint a vírus által már-már elfeledtetett, de távolról sem megoldott migrációs helyzetet.

Amikor nemrég Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, hogy megnyitja a nyugati határt az Európába igyekvő migránsok millióinak, az uniós országok még csak a legeslegelején voltak a járványnak, túlnyomó többségük elképzelni sem tudta, hamarosan mennyire megváltozik mindannyiunk élete. Az európai életformát, sőt magát az európai életet kettős fenyegetés éri. A koronavírus nemcsak az emberek, hanem Európa immunrendszerét is próbára teszi.

Európa immunrendszerét, védekezőképességét pedig vészesen meggyengítette az elmúlt években a migrációs válság is. Nem az illegális migránsokat kell hibáztatni a járványért, elterjesztik azt a legálisan utazók is vígan. Az illegális bevándorlás azonban óriási terheket ró az európai hatóságokra, a szociális ellátórendszerre, az egészségügyre. Az elmúlt öt évben a nyugat- és észak-európai országoknak már azzal is meggyűlt a bajuk, hogy elfogadtassák az újonnan jöttekkel, mi fér bele a társadalmi együttélésbe, a kulturált viselkedésbe Európában, arról is nem is beszélve, hogy milyen törvényeket kell betartani. Szó se róla, ami Európában bűncselekmény, az jó eséllyel a bűnelkövető migránsok hazájában is az, csak nem érzik úgy, hogy az európaiaktól, az európai hatóságoktól félniük kellene.

Nem nehéz belátni, milyen kockázatot jelent az illegális migráció, újabb és újabb emberek Európába való behozatala egy olyan időszakban, amikor a hatóságok rendkívül le vannak terhelve, a járványt pedig csak akkor lehet megfékezni, ha az állampolgárok felelősen viselkednek, betartják az óvintézkedéseket, a mozgásuk, személyes érintkezéseik korlátozását.

Amikor Erdoğan elnök megnyitotta a kapukat, tudhatta, gyenge pillanatában üt rajta az unión. Hiába figyelmeztette ugyanis az EU vezetőit már a 2016-os alku megkötése előtt a magyar kormány, hogy nagy baj lesz, ha az unió nem képes megvédeni magát, ha rászorul a török segítségre. A már akkor hiányolt védvonalak azóta sem épültek ki. Görögország óriási bajban van, rajta keresztül pedig egész Európa. Amikor ma Macron és Merkel leül tárgyalni Erdoğannal, még rosszabb helyzetben teszik, mint 2016-ban vagy a mostani ankarai kapunyitás idején.

Európára most valóban ráfér az összefogás, a cselekvő szolidaritás. Anélkül ugyanis nem lehet felvenni a harcot a járvánnyal, sem a kisközösségek, sem pedig az államszövetségek szintjén. Újra fel kell fedezni a szolidaritást, aminek az elmúlt években torz jelentést adtak az uniós döntéshozók a migrációs válság kapcsán. A szolidaritás ugyanis azt jelenti, hogy segítünk egymásnak megoldani a problémákat, nem azt, hogy egymás problémáját minél jobban szétterítjük.

Nem szabad magára hagyni Görögországot a bajban, amikor Európa határát védi, ahogy Magyarországot sem lett volna szabad öt éve. A migrációs és a koronavírus-válságra egyaránt igaz: a védekezés, a biztonság kulcskérdés, azokra pedig nem szabad hallgatni, akik nem veszik komolyan a veszélyt. Tudják, akik egy terrorcselekménynél is csak azon sopánkodtak, nehogy emiatt többen szavazzanak a bevándorlásellenes pártokra. A koronavírus-járvány elleni harcnak is megvannak az ilyen kerékkötői.

(A szerző  főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Március Könyve

ĀA március ma félelemmel van tele – de a félelmekről nem a március tehet. Állítólag már az utolsó „öt percben” vagyunk. De még mindig van rá időnk, hogy önmagunk legyünk

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Egy megállapodás margójára

ĀAz unió klímapolitikájának várható hatásával kapcsolatban lehet olyan hangokat hallani, hogy ha azt be akarja tartani, annak végeredménye a közösség felbomlása lesz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom