Putsay Gábor

Vélemény és vita

Pörög a piac

Nem okozott különösebb meglepetést a kiskereskedelmi forgalom év eleji növekedése, ugyanis kisebb kilengésekkel már régóta pozitívummal zárja az elmúlt hónapokat ez a szektor

álláspont

Ami most januárban 7,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, s az is mindenképpen beszédes, hogy a 2016 első hónapjában mért adatot ez a teljesítmény pontosan ötven százalékkal múlja felül. Ezzel együtt a kiskereskedelmi forgalom 79 hónapja, több mint hat és fél éve folyamatosan növekszik a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján. Ez pedig hűen tükrözi a magyar gazdaság növekedési pályáját, hiszen a fogyasztás bővülése és a gazdasági növekedés szimbiózisban van egymással, egyik sincs meg a másik nélkül. További hasonlóság, hogy a kiskereskedelemben is rendre dobogós helyre kerülünk, hiszen tavaly az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a bolti forgalom. Az elmúlt esztendőben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyag-forgalom nélkül is meghaladta a tízezermilliárd forintot.

Ez pedig nemcsak azt takarja, hogy a magyarok szeretnek vásárolni, hiszen azt más országokban is szeretnek, de ezt meg is tehetik. A belső fogyasztás tartós élénkülése ugyanis leginkább a béremeléseknek, az adócsökkentéseknek és a családokat támogató célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. Itt ugyanakkor felvetődhet, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, hiszen magasabb fizetéseket adni és adót csökkenteni csak akkor lehet, ha ennek megvannak az alapjai, vagyis növekszik a gazdaság, viszont ezt mostanában leginkább a belső fogyasztás élénkülése táplálja. A gazdaság – legalábbis a mi esetünkben – akkor erős, ha az ipar is az, van termelés, többletet mutat az export és a folyó fizetési mérleg, illetve jönnek a beruházók, ennek pedig a kiszámítható gazdaságpolitika és a kedvező adókörnyezet az alapja. A kiegyensúlyozott és erős gazdaság lehetővé teszi a foglalkoztatás bővülését, így a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés valószínűsíthető.

Itt viszont érdemes kiemelni egy területet, ez pedig a nagycsaládosokat támogató autóvásárlási program. Ez jól mutatja, hogy némi hozzájárulással és persze átgondolt gazdaságpolitikával milyen szinten mozgósítható egy-egy terület egy jó cél érdekében. A családvédelmi akcióterv keretében ugyanis tavaly júliustól adódik lehetőség arra, hogy az erre jogosult három- vagy többgyermekes családok a legalább hétszemélyes, új személygépkocsi vásárlása esetén legfeljebb két és fél millió forintot vissza nem térítendő állami támogatásként vehetnek igénybe. A siker nem maradt el, hiszen közel kétszer annyian igényeltek ilyen támogatást, mint amire a kormány és a piac számított, azaz a nagycsaládosok is lendületben maradtak. Mindez viszont nemcsak az autókereskedéseket, vagyis a kiskereskedelmet pörgette fel, hanem a lízingpiacot is. Az állami támogatás és az önerő mellett ugyanis bizonyos esetekben külső finanszírozásra is szükség van, és ennek formája a lízingszerződés is lehet.

Még inkább beszédes, de egyáltalán nem meglepő, hogy az igénylők, vagyis a családok többsége hitelképes, azaz nincs eladósodva. Szerencsére elmúlt az az időszak, amikor a devizahitelek csapdájában gondolni sem lehetett arra, hogy éppen új autót vásároljon a család. Az sem mindegy ugyanis, hogyan adósodunk el: úgy, hogy esélyünk sincs az adósságcsapdából kikecmeregni, miközben az ország is tönkremegy, vagy egy egészséges környezetben, amikor vissza tudjuk fizetni a kölcsönt, és a motor mellett pörgetjük a lízingpiacot és a kiskereskedelmet is.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az „Endizmus” Könyve

ĀS épp a történelem hazudtolta meg Francis Fukuyamát, hiszen a liberális demokrácia globális erőszakossága fokozza a „beteljesülést” akadályozó ideológiák harcát