Tamáska Péter

Vélemény és vita

Környezetvédelem és hatalomvágy

A mai világ túl sokat töpreng a teljes összeomláson. Mi, egyszerű állampolgárok eleve nem lehetünk jelen azokon a tárgyalásokon, ahol a sorsunk eldől

Valami persze lecsorog hozzánk a választásokkor a parlamentarizmuson és a médián keresztül, de alapvetően ki vagyunk szolgáltatva a változásoknak; egyszerűen adalékok vagyunk a jövőformálók kezében. Pedig mi sem vagyunk éppen vakok. Látjuk, hogy nincs hó, a tél forró, Kínát karanténba zárja a vírus, vulkán szélén táncolunk, egy kamaszlány pedig közhelyekből új életformát hirdet a földlakóknak, s tömegek követik. Ha nem fedezik fel Amerikát, a 15. század európai embere lett volna ilyen tanácstalan, hogy mit tegyen megoldatlan vallási problémáival, túlnépesedésével és a megégetett Savonarola egyenlőségi tanaival.

Társadalmunkat és gazdaságunkat át kell építeni – hangzik mindenütt a zöldek ökomarxista kórusa. A központosítás és a tervgazdálkodás eszméje hangulatpolitika, de veszélyes, s a magukat progresszívnek mondó értelmiségi csoportok éppúgy hatalomra törnek, mint 1917-ben bolsevik mezben. A mintegy fél évszázadig hasznos rendszer, a szociális piacgazdaság már szétesett. A zűrzavarban ökológiai reményeket táplálnak belénk, de a zöldjövő éppoly megejtő és hamis ígéret, mint a szocializmusé volt, sőt Markus Brandstetter joggal írja, hogy a szocializmus kényszertársadalma lopakodik vissza az ökológia hátsó ajtaján keresztül.

A józan és értékeiket védő németek Drezdában e hét hétfőn immár a Pegida kétszázadik tüntetését tartották, emlékeztetve azokra a faldöntő időkre, amikor az ellenük felvonult rohamrendőröknek azt skandálták: „Mi vagyunk a nép!” A türingiai népszónok, a tanárember Björn Höcke arról beszélt, hogy az elhasználódott elitet le kellene váltani, s a feje tetejére állt országot talpra kell állítani. Lázítás címén az államügyészség vizsgálatot indított Höcke ellen, miközben szó nélkül tudomásul vette, hogy a külföldön tárgyaló kancellár egy telefonhívására a türingiai demokratikus választások eredménye semmivé vált, a győztes Thomas Kemmerich visszalépett a miniszterelnökségtől, s a befutó megint Bodo Ramelow lesz a Német Szocialista Egységpárt utódja, a kommunista Die Linke színeiben.

A nap vidáman süt a továbbra is a feje tetején álló országra s a lázongó Türingiára. A tüntetőket a ZDF moderátora, Dunja Halali megtévedt lelkeknek nevezte. Aztán itt van Hanau, kilenc halottal és egy rasszista gyilkossal. A mainstream média és a Bundesliga máris zabolázza a közszellemet, a bűntettért közvetve az AfD-t, a pegidásokat s a szélsőjobboldal lenácizott képviselőit teszik felelőssé. A vérontás szerintük a szavak mezején, a jogállam elleni lázítással kezdődött. S a megrémült polgár rettegni kezd. A rend őre pedig kötelező olvasmányként moszlim vallási szokásokat tanul. Közben a Tesla Gigafactory elektromos autógyárának felépítéséhez a Berlin melletti Grünheidében háromszáz hektár összefüggő fenyőerdőt vágnak ki. Berlin hataloméhes zöldjei igent mondanak, a kisember, a tulajdonképpeni környezetvédő pedig tüntet. Hozzátartozik a szabadságjogokhoz, nem?

Lányom, Orsolya is moszlim szokásokat tanul. Lipcsében, a bölcsészkar Kelet-Európa Intézetében, az óváros kellős közepén dolgozik, s miután férjével együtt fodrászra vágytak, egy új boltocskába nyitottak be, amelyre férfi és női fodrászat volt kiírva. Két fodrász, két szabad hely, lehet leülni. Az egyik mester töri a németet, a másik egyáltalán nem beszéli. Ő a vallásosabb, s mint kiderül, ezért néha elborzad a női haj érintésétől. Aztán az üzlet végébe vonul, s tanácstalanul Allahra veti szemét. Társa végül mindkét hajvágást vállalja. Mosolyog: ő a tudatos beilleszkedés valóságos csodája. A vallásosabb határozottan rosszkedvű, lelke még nem nőtt össze Lipcse városával.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Lecke, talán időben

ĀVan, amikor a régóta várt, papírforma-vereség is mellbe vágja az embert. Harminc év után először nem lesz deklaráltan magyar képviselet a pozsonyi parlamentben

Bogár László

Bogár László

Kipukkad a mindenséglufi?

ĀA tőzsdék hosszú ideje tartó száguldása, a megszűnő, sőt tartósan negatívba hajló kamatok és a világ soha nem tapasztalt szintű eladósodása bizarr és veszélyes kombináció, egyelőre megmagyarázhatatlan rejtély