Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Fordulat a foglalkoztatásban

A napokban nyilvánosságra hozott országjelentésében az Európai Bizottság nagyon megdicsérte a magyar gazdaság teljesítményét, kiemelve a magas szintű foglalkoztatást és az unióban egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát is

álláspont

Eddig a gazdasági növekedés a foglalkoztatás növekedésén alapult, de most, hogy a munkaerőpiac közel került a telítettséghez, az új munkahelyek teremtése a következő években kisebb mértékben járul majd hozzá a növekedéshez – állítják a jelentés szerzői.

A KSH csütörtökön közzétett gyorstájékoztatója szerint hazánkban november és január között négy és fél millió volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, ami 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban, de 22 ezerrel kevesebb, mint az elmúlt év utolsó három hónapjában. A 2019-es év egészét tekintve az átlagos létszám 4,512 millió fő volt. E számokból a hazai elemzők azt olvassák ki, hogy a foglalkoztatás szintje vélhetően tetőzött, a hazai munkaerőpiac gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét, rövid távon érdemi bővülés – főként a kedvezőtlen külső környezet miatt – nem várható. Ráadásul ma még senki nem tudja kiszámítani a gyorsan terjedő koronavírus-járvány negatív hatásait a világgazdaságra, márpedig a világ legnyitottabb és a külső környezetnek leginkább kitett gazdaságai közé tartozik a magyar.

Persze a járvány és az annál is károsabb pánikreakciók nélkül is komoly bajban van az európai gazdaságok többsége. Ezért is nehéz feladat a kimagasló hazai növekedést és a kedvező munkaerőpiaci trendeket fenntartani, stabilizálni. Orbán Viktor óriási teljesítménynek nevezte, hogy nem egészen tíz év alatt sikerült létrehozni több mint nyolcszázezer munkahelyet. Igaz, vannak, akik ezt is keveslik, mondván, a miniszterelnök 2010 májusában egymillió új, adózó munkahely létrehozását tűzte ki célul. A fanyalgók megfeledkeznek azonban arról, hogy azóta mintegy 250 ezerrel csökkent hazánk népessége, s ha még ma is tízmillióan volnánk, a dolgozók száma is ezzel arányosan több lenne.

A miniszterelnök azt is többször is elmondta, az a vágya, hogy a foglalkoztatási arányban érjük utol az Európában éllovas Csehországot. Nem az ottani ötmilliós foglalkoztatotti létszám a reális cél, hiszen visegrádi szövetségesünk népessége több mint nyolcszázezerrel meghaladja a magyarországit. A cseh foglalkoztatási ráta eléréséhez nagyjából háromszázezerrel – vagyis 4,8 millióra – kellene növelni idehaza a dolgozók számát, ami már több mint egymillióval meghaladná a 2010. első negyedévi 3,68 milliót. Nem véletlen, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter idei első, lapunknak adott interjúban azt mondta, úgy számolnak, hogy még háromszázezer embert be lehet vonni a munkaerőpiacra. Ezért már hoztak és még terveznek olyan intézkedéseket, amelyek a munkanélküliek, a közfoglalkoztatásban levők, a kisgyermekes nők és a fiatalok munkába állását segítik.

Ezzel együtt abban egybevág a kormány célja, a gazdasági szakértők véleménye és az EB országjelentése egyaránt, hogy már nem a munkaerő mennyiségére, hanem minőségére kell a fő hangsúlyt helyezni. Eddig a GDP-bővülés nagyrészt a foglalkoztatás robusztus növekedésén alapult, de mostantól nem annyira az új munkahelyek teremtése, mint inkább a meglevők átalakítása, korszerűsítése járulhat hozzá a növekedéshez. Ennek része az új és a meglévő munkaerő képességfejlesztése, képzettségének és termelékenységének javítása.

Ezért a versenyképességi fordulathoz és az európai felzárkózásunk folytatásához kulcsfontosságú az új szak- és felnőttképzési modell, illetve struktúra idei sikeres beindítása is.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Facsemeték

ĀA fa az ember szemében annak az életerőnek fogható jele, amelyet a Teremtő a természetbe oltott (1Móz 1,11kk). Minden tavasszal hirdeti a természet újjászületését (Mt 24,32)

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Budapest szabad?

ĀKassa, Beregszász, Kolozsvár, a Székelyföld, Bácska visszatérése. Az felszabadulás volt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom