Putsay Gábor

Vélemény és vita

Mentőövet jelent az autóipar

Úgy tűnik, a járműgyártás továbbra is megállíthatatlanul robog előre, nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte is, bár a kontinensen tavaly volt némi megingás

álláspont

Az időről időre visszatérő globális gazdasági krízisek miatt jó is, hogy ez így van, hiszen a járműgyártás maradt a legfontosabb olyan szektor, amelyben Európa továbbra is őrzi versenyképességét, nemcsak a termelésben és az értékesítésben, hanem az innovációban is. Nincs ez másként hazánkban sem, hiszen mára az exportvezérelt gazdaságunk alapja az autóipar lett, és az is szerencsénk, hogy a három legnagyobb prémiumgyártó, az Audi, a BMW és a Mercedes megvetette a lábát nálunk. Bár a BMW a tervek szerint csak 2023-ban kezdi meg a termelést Debrecenben, az Audi és a Mercedes itteni ténykedése valódi sikertörténet.

Ami az Audi a kisalföldi régióban, az a Mercedes a Dél-Alföldön, hiszen az autógyártó nemcsak hogy a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója lett az elmúlt nyolc évben, de termelési és pénzügyi eredményei alapján továbbra is Magyarország gazdaságának meghatározó szereplője. Tavaly mintegy 190 ezer kompakt autó – A és CLA osztályok – gurult le a kecskeméti gyártószalagokról, ami 2,7 százalékos növekedés 2018-hoz képest. Ezek iránt az autók iránt pedig világszerte növekszik a kereslet, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi általános gazdasági visszaesés egyáltalán nem jelentkezett a magyar exportban, és nemhogy visszaesett, de növekedett a magyar gazdaság. Minket azért nem zavart annyira Donald Trump amerikai elnök tavalyi fenyegetőzése, hogy védővámot vet ki európai termékekre, hiszen vámok ide vagy oda, az itt készülő autókat Észak-Amerikában is veszik, mint a cukrot. Nekünk és Európának az autóipar jelenti a mentőövet a világgazdaság hánykolódó hajóján.

Bár elsősorban összeszerelés történik nálunk, a színfalak mögött elrejtve azért más is. Az Audi győri gyárában külön kutatólabor működik, és szinte példaértékű az együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel, a Mercedes kecskeméti üzeme úttörő szerepet tölt be olyan új gyártástechnológiák alkalmazásában és tesztelésében, amelyeket a termelési hálózat más telephelyei is átvesznek és alkalmaznak. Budapesti egyetemisták aktívan részt vesznek a Mercedes tanulmánymodelljeinek formatervezésében, sőt a legújabb városi terepjárójuk arculatán is nyoma van a magyar formatervezők keze munkájának.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió leggyorsabban bővülő gazdasága a magyar – ezt éppen tegnap az Európai Bizottság is elismerte –, amely a közép-európai régió részeként továbbra is fontos szerepet játszik a kontinens gazdasági növekedésének élénkítésében. Az uniós tagállamok között is szinte példa nélküli a magyar gazdaság teljesítménye, hogy két egymást követő évben öt százalék körüli – tavaly 4,9 százalékos – növekedést ért el. Ráadásul ezt a növekedést úgy sikerül elérni, hogy közben csökkent az adósság. Tavaly, azaz egyetlen év alatt az államadósság aránya a bruttó hazai termékhez viszonyítva csaknem négy százalékpontos csökkenéssel 66,4 százalékra javult.

Kormányzati cél, hogy a költségvetési fegyelem megtartása és az államadósság csökkentése mellett őrizzük meg a gazdasági növekedés lendületét. Ez pedig szorosan összefügg azzal, hogy ilyen jelentős világcégek is ide hozzák a beruházásaikat, ahol a magyar munkaerő közreműködésével világszínvonalú termékekkel látják el a piacot. A magas hozzáadott érték és a jól képzett munkaerő pedig hozzásegít minket ahhoz, hogy ne csak termelő ország legyünk, hanem az autóiparhoz hasonlóan más területeken is hozzájáruljunk az innovációhoz.

(A szerző munkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Tiltakozás Könyve

ĀLehetett „proletárköltő”, materialista és istenkereső, népi és liberális, költő voltában azonban megfellebbezhetetlen. Hiteles így a Nem! Nem! Soha! József Attilája is

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Helytállni egy bizonytalan világban

ĀA bevándorlással az a probléma, hogy az unió a már régebben bevándoroltakat sem képes integrálni, ugyanakkor a jelenlegi tömeges migrációt sem tudja megállítani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom