Vélemény és vita

Lábtörlőre írt üzenetek

„Még az is lehet, hogy az önálló listák eredményezhetnek több mandátumot, mert ez esetben a választónak nem kell arra a listára szavaznia, amely számára nem elfogadható politikust is tartalmaz.” Lehet tippelni, hogy ki mondta ezt, kinek, és mikor

álláspont

Hát persze, hogy Gyurcsány Ferenc. Sőt nem csak mondta, írta is pünkösdi üzenetében 2017 májusában Botka Lászlónak, az MSZP (akkor még) miniszterelnök-jelöltjének. Aztán eljött az ősz, Botkát saját pártjában fúrták meg az erős és sértődött fővárosi lázadók, akik közül többen már akkor úgy gondolkodtak, a legjobb lenne menten Gyurcsány halálos ölelésre tárt karjaiba futni. A két párt újbóli egyesítésének egyébként történelmi okok miatt is abszurd gondolata már akkor megfogalmazódott némelyekben, s mára sem avult el, hisz például maga Kovács László egykori MSZP-elnök is ennek a véleményének adott hangot a napokban egy interjúban. Igaz, az MSZP jelenlegi elnöke meg arról beszél, senki se tekintse az MSZP-t a lábtörlőjének.

Akkoriban, tehát 2017-ben, volt más baj is. Például az, hogy Gyurcsány pártjának, a DK-nak egy parlamenti frakcióhoz elegendő képviselője sem volt az Országgyűlésben, csupán négyen képviselték a bimbódzó „európaimagyarság” ködös–homályos eszméjét és gondolatát. A másik baj pedig az volt, hogy Botka László úgy gondolta – s ebben részben a szocialisták elnöksége is támogatta –, hogy Gyurcsány a közös listán nem szerepelhet, mert a személye gátja az ellenzéki pártok összefogásának és az áhított kormányváltásnak.

A bukott szocialista vezért ez nem érdekelte, matekból jó volt, csőbe húzta az MSZP-t. A közös lista csakis azért nem kellett a DK-nak, mert a párt már jobban járt a külön listával. Elvek sutba dobva, szimplán választási matematikából. Egy nyolc–tíz fős parlamenti frakciót ugyanis a Gyurcsány-pártnak 2018-ban csak úgy lehetett összehoznia, ha néhány nyertes egyéni körzethez hozzáadódnak a DK-listára leadott töredékszavazatok.

Ezért aztán Gyurcsány 2017 decemberében szépen kiegyezett az MSZP-vel, abba is belement, hogy a százhat egyéni választókerületben az MSZP tizennéggyel több jelöltet állíthasson, mint az ő formálódó „köztársaságpártja”. Az ellenzéki erőviszonyok gyurcsányi átrendezésének útján kimondva–kimondatlanul a szocia­listák – no meg az összefogásra képtelen Jobbik és az LMP – nyakába varrta a demokrata kombinátor a Fidesz–KDNP harmadik kétharmadát. Ez jelentette aztán a dobbantót a 2019-es európai parlamenti választáshoz, az ugródeszkát az önkormányzatihoz, hogy a mesterterv beérjen.

Amikor Magyarország legelutasítottabb politikusa szétnézett a politikai égtájon, azt látta, hogy egyedül maradt kakas az ellenzéki szemétdombon, illetve hogy mellettük legfeljebb az új, liberális köntösbe bújt Momentum kapirgál még. Így válhatott az ellenzéki összefogás első számú kerékkötőjéből az ellenzék vezére két jól bevált régi receptre, a választói amnéziára és a lila ködbe burkolt európai demagógiára építve.

A sikertől megrészegülő bukott miniszterelnök most éppen a szöges ellentétét állítja mindannak, amit évekig képviselt. Pártja viszont kisnagyhalként felfalta a környezetében úszkáló többi kishalat, s éhes, ragadozó rablóhal lett belőle. A Jobbikból Ballikot csinált, becsalogatva őket a balliberális együttműködésbe, az MSZP-seket magához édesgeti, s közben hitről, tisztességről, erkölcsről és az ellenzék együttműködéséről prédikál vizet, s hörpöl bort. Botkának anno még azt üzente, ő lesz az MSZP sírásója.

De a gödörásáshoz a szerszámokat biztos, hogy ő adta a sírásók kezébe.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Kecske és káposzta

ĀVolna itt egy lehetőség, a Székely Nemzeti Tanács által elindított kezdeményezés a nemzeti régiókról, hogy azokat a térségeket is támogassák, ahol az elszakított nemzetrészeink élnek

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Nemzetgyalázás

ĀAkik leírják, hogy az Alaptörvény preambuluma, a nemzeti hitvallás a magyar történelem egy sajátosan eltorzított narratívája, azok a történelemhamisítás húrjait pengetik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom