Jobbágyi Zsófia

Vélemény és vita

A rossz király és a bizalom

Lehet várni a jó királyra, de nem érdemes, mert úgysem jön el – ezek a szavak Gyurcsány Ferenc száját hagyták el 2009-ben, mondván, válság van, ami fájdalmas, és szembe kell nézni azzal, hogy a kormány nem tud mindenkit megvédeni

álláspont

Aztán eltelt szűk tizenegy év, a bukott miniszterelnök még mindig a parlamentben ül, pártja, a DK pedig a héten „családvédelmi” törvényjavaslatot nyújtott be a következő kommentárral: „Mi, európai magyarok továbbra is harcolunk a családokért, és valódi intézkedéseket teszünk.”

Vajon mi történhetett bő egy évtized alatt a bukott miniszterelnökkel, hogy ilyen nagy fordulatot vett benne a családról, rászorulókról alkotott véleménye?

Csak rövid emlékeztetőként álljon itt egy lista, amely a teljesség igénye nélkül szedi csokorba, hogyan amortizálta szisztematikusan anyagilag a magyar családokat kormányfőként Gyurcsány Ferenc: megszüntette a családi adókedvezményt és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, a tizenharmadik havi családi pótlékot, illetve a gyest azoknál, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek. A lista folytatódik, ám megemlítendő, hogy a következő intézkedések már Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt születtek: három helyett két évig kaptak gyest az anyukák, sem annak összege, sem a családi pótlék nem emelkedett, utóbbi esetében pedig a jogosultsági korhatár huszonhárom helyett már csak húszéves korig szólt. Ezen felül a baloldali kormány felfüggesztette a lakás- és utazási támogatásokat, elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat, csökkent a táppénz kiadható mértéke, és még lehetne folytatni a sort.

A már említett DK-s törvényjavaslatot, amely többek között duplájára emelné a családi pótlékot, a Fidesz–KDNP nem volt hajlandó napirendre venni a parlamentben. Természetesen ezen felbuzdulva az ellenzéki pártok – Gyurcsánnyal az élen – kígyót-békát kiabáltak, mondván, a kormány politikája nem szolgálja a szegényebbek érdekeit.

Érdekesség, hogy ugyanezen politika iránt nemzetközi szinten igen nagy az érdeklődés, nem csak Európában, már a tengerentúlon is, ahol Novák Katalin államtitkár szívesen látott vendég. Az pedig csupán az ellenzék szellemi színvonaláról fest demoralizáló képet, hogy a Rómában, szintén családpolitikai témában tett látogatás kapcsán csupán obszcén megjegyzésekre futotta egy (nem mellesleg) háromgyermekes édesanyára.

Arról persze szó sem esik, hogy bár a pótléknövelést valóban nem támogatja a Fidesz, kormányon minden eddiginél összetettebb, a kontinensen is egyedülállóan gazdag, a forrásokat a munkavállaláshoz kötő családtámogatási rendszert alakított ki. A tendencia pedig folytatódik: Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében azt mondta, a négygyermekes édesanyák szja-mentességét a háromgyermekesekre is kiterjeszthetik, emelkedhet a közvetlenül a szülés után járó csed összege, de a kismamák ingyenesen végezhetnének KRESZ-tanfolyamot, és tehetnének nyelvvizsgát. Ezek egyelőre reménykeltő megpendítései egy rendkívül komoly akcióterv továbbfejlesztésének. A kormányfő azonban az elmúlt tíz évben bizonyította, nem beszél a levegőbe, az ilyen kijelentéseknek helye és oka van.

És hogy ezen tulajdonsága mennyire fontos, főleg ha családokról van szó, arra Novák Katalin adta meg a tűpontos választ az ATV-ben: „Amikor gyermeket vállal két ember, a döntésük egy életre szól. Ehhez bizalom kell, ám ha a családalapítás előtt állók azt látják, hogy a támogatásokat egy tollvonással elveszik tőlük, akkor a bizalom könnyen megszűnhet, és nagyon nehéz visszaépíteni.” Ezt csak annyival egészíteném ki, hogy van, amikor nem is lehet. Például Gyurcsány esetében.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Állam a közjó érdekében

ĀA világ működését koordináló nemzetközi szervezetek óriási erőforrásokat biztosítanak a közbeszéd alakítására is annak érdekében, hogy az arról szóljon és úgy, ahogy az az ő érdekük

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Mit is mondjak, hogy is mondjam?

ĀAz évértékelő helyszínén tüntetés készült, ám érdektelenségre hivatkozva lefújták. De mi ellen akartak tüntetni? Azt sem tudhatták, mit fog mondani a miniszterelnök