Dippold Pál

Vélemény és vita

Londoni barát

A legújabb felmérések szerint a magyar népesség nyolcvan százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását

álláspont

A túlnyomó többség tehát a Városliget megújításának terveit megismerve arra jutott, hogy ha ez nem épül meg a maga teljességében, azzal nem csupán a főváros, hanem az egész ország veszítene. Minderről Baán László, a Városliget újjáépítéséért felelős miniszteri biztos tájékoztatta Budapest és az ország polgárait. Így a frissen a főváros élére huppantott balliberális Karácsony-csapat által erősen ellenzett új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház elkészülte is fontos az embereknek.

A budapestiek jelentős része úgy szavazott, hogy Karácsony Gergely bebiciklizhetett a városházára, egészen a főpolgármesteri székig. Miután kampánya jórészt a nemekre, a romboló tagadásra épült, mondván, nem kell sem a Liget-projekt, sem a stadionok, sem a dél-budai szuperkórház, megfelelt választói akaratának. Igen ám, de néhány hét elteltével alkudozni kezdett a kormánnyal, hogy lehet stadiont építeni Csepelen akkor, ha például a kerületek egészségügyi intézményeinek fejlesztésére kapnak ötvenmilliárd forintot. Kaptak. Arról meg bőszen hallgattak, hogy Budapest és az agglomeráció rendelőinek, kórházainak korszerűsítése már javában zajlik egy hétszázmilliárdos kormányprogram keretében.

Orbán Viktor az önkormányzati választások után közölte, hogy semmi nem épül meg Budapesten, amit az ott lakók nem akarnak. Kérem, közölte, ha nem kell stadion, nem lesz, ha szétütik a Városliget-projektet, üssék. Nem erőszak a disznótor. Arról akkor elegánsan nem beszélt, hogy a fővárosi fejlesztések leállítása micsoda tekintélyvesztést hozhat az egész országnak, és teszi lehetetlenné sok-sok érték létrehozását és megőrzését.

Mára, ahogy vidékiesen mondják, elvált az ürülék a májtól. Egyre világosabb, hogy a fővárost irányító balliberális ellenzéki csapat mennyire alkalmatlan az értékteremtésre. Azt teszik, ami a lényegük, pusztítanak, gáncsoskodnak, akadékoskodnak. Belemerevültek a ligetvédő szerepbe. Eszelősen csattogtatják rasztafrizurájukat, és köpködik a nemeket. Cseppet sem érdeklik őket a tények, hogy nagyobb lesz a zöldterület, hogy a világ egyik legszínvonalasabb, kulturális értékekben gazdag turisztikai célpontja jön létre. Nekik, mint a történelemben mindig, maga a teremtő munka a zavaró. Számukra a tagadás létforma. Az ellenállás, tüntetés, botrány nem kíván sem szakértelmet, sem pedig távlatosságot. Maradjon minden úgy, ahogy van, vaskefe emlékművestül, rozzant időkerekestül.

Karácsony Gergely a múlt héten Londonban tárgyalt a brit főváros polgármesterével, a pakisztáni származású Sadiq Khannal, aki egy erősen antiszemita illető. Karácsony találkozásuk után közölte, hogy londoni mintára tenné élhetővé Budapestet. Bringakirályunk jól beletenyerelt: kollégája tehetetlen a bűnözéssel szemben. Khan a migráció nagy pártfogója, a munkáspárti volt miniszterelnök (és Gyurcsány-kedvenc) Tony Blair szerint együttműködik a radikális iszlamistákkal.

Lám, kikkel is cimborál a mi főpolgármesterünk? Elég nagy baj lenne, ha nálunk is a londoni mintát alkalmazná. Már csak azért is, mert a brit The Economist című baloldali gazdasági lap tavaly ősszel közzétett, a világ városait minősítő listája szerint Budapest élhetőbb, mint London, fővárosunk a lista 34., míg London csak a 48. helyén szerepelt. Ugyancsak a közimert lap írja, hogy Budapest New Yorknál, Párizsnál és Rómánál is élhetőbb volt 2019-ben, a kelet-közép-európai régióban pedig minden várost lekörözött.

Erre varrjon gombot a liberális élcsapat.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

G. Fodor Gábor

G. Fodor Gábor

Erre van az előre – Orbán Viktor évet értékelt

ĀTörténelmi leckét adott fiúknak Magyarország miniszterelnöke. Száz év volt a horizont, az elmúlt tíz a hüvelykujjszabály, a következő tíz meg az ítélet, amit kimond majd a történelem