Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Magyar felzárkózás

Lassan kezdünk hozzászokni, hogy a magyarországi GDP, azaz a magyar emberek gazdasági teljesítménye évről évre minden várakozást és előrejelzést felülmúl, és az Európai Unió élmezőnyében van

álláspont

Ez történt 2017-ben, 2018-ban és az elmúlt évben is. A KSH tegnapi jelentése szerint 2019-ben 4,9 százalékkal emelkedett a GDP, vagyis – általános meglepetésre – szinte megismételte a 2018. évi, rekordnak számító 5,1 százalékot. Bár a harmadik és a negyedik negyedévben kissé lassult a növekedés üteme, ez összességében mégis kiugró teljesítmény, hiszen az EU28 egésze mindössze 1,4, legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnerünk, Németország gazdasága pedig csupán 0,6 százalékkal bővült tavaly. Ez arról tanúskodik, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (benne a német) növekedés eddig nem éreztette a hatását.

Nyilván sokan keresik a „magyar csoda” okát. Eddig külföldön kevesen ismerték el, hogy az Orbán-kormány és a Matolcsy György vezette MNB szoros együttműködésével felépített eredeti – munkaalapú és családközpontú – magyar modell fenntartható, dinamikus növekedésre képes a kedvezőtlen külső feltételek között is. E hét elején azonban maga a német kancellár jelentette ki a magyar miniszterelnökkel együtt tartott berlini sajtótájékoztatóján, hogy a magyar gazdaság fejlődése nagyon-nagyon pozitív; Magyarország az okos beruházások és gazdaságpolitikája révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találnia a betöltendő állásokra.

Néhány hete pedig a – dicséretekkel egyébként meglehetősen fukar módon bánó – Nemzetközi Valutaalap európai részlegének igazgatója nyilatkozta, hogy a vártnál erőteljesebb magyar GDP-növekedésért a kormány elismerést érdemel, és a magyar felzárkózás szerinte igazi sikertörténet, leginkább Japán és Dél-Korea 1960–70-es évekbeli átmenetére hasonlít. A számok tényleg magukért beszélnek: míg 2002 és 2010 között, a szocia­lista-liberális kormányzás alatt évi átlagban kevesebb mint félszázalékos volt gazdasági felzárkózásunk üteme, az utóbbi fél évtizedben már két-három százalékos.

Mi várható idén? A Nobel-díjas dán fizikus, Niels Bohr bonmot-ja szerint jósolni nagyon nehéz, különösen ha a jövőről van szó. Mivel egyre nagyobb a bizonytalanság, és egyre több a kockázati tényező bonyolult, kaotikus „világfalunkban”, valóban nehéz előre jelezni a gazdasági folyamatokat (is). A világ legnyitottabb és a külső környezetnek leginkább kitett gazdaságai közé tartozik a magyar, ezért az óvatos szakmai prognózisok – érthetően – rendre alábecsülik a hazai gazdasági teljesítményt, többnyire egy–másfél százalékponttal. Egy évvel ezelőtt a kormány és a jegybank is „csak” négy-, illetve három és fél százalékos GDP-bővülést jelzett előre 2019-re, és legutóbbi prognózisuk 2020-ra hasonlóan visszafogott. A hazai elemzői konszenzus 3,6 százalékot vár erre az évre, az Európai Bizottság pedig 2,8-ról 3,2 százalékra emelte a napokban a magyar növekedési előrejelzését.

A reálisan három–négy százalék közötti GDP-bővülés azt jelenti, hogy idén is fennmarad a magyar gazdaság legalább két százalékpontos növekedési többlete az uniós átlaghoz képest – a sikersztori folytatódik. Ez azonban nem jön automatikusan, és a kedvezőtlenebb világgazdasági és európai kilátások miatt is újabb gazdaságvédelmi, versenyképesség-erősítő, foglalkoztatásösztönző és családtámogató intézkedéseket tervez a kormány. Ezért várják nagyon sokan idehaza, de külföldön is fokozott érdeklődéssel Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelő beszédét.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A siker anatómiája

ĀEgyre többet hallani arról, hogy egyik-másik cég vagy személy teljesítménye sikertörténet. Megbecsülés lengi körül, és szárnyalni kezd az élet kegyeltjeként

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Nagyot lépő jövő

ĀMikor jön el az ideje az utolsó nagy, bajvívó erőfeszítésnek, amikor ki kell állni az embernek ma­gáért, családjáért, nemzetéért, mindazért, amiben érdemes volt hinni, ami felnevelte, dédelgette: a nyelvért, a versért, a tiszta szeretetért, az ősökért?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom