Vélemény és vita

Lehetetlen küldetés?

A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorstájékoztatójából kiderül, hogy 2019. január–novemberben 81 341 gyermek jött világra, ami másfél százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva

álláspont

Az adatokból kiolvasható, hogy a múlt év egészében – 2018-hoz hasonlóan – ismét valamivel 90 ezer alatt maradt a születések száma, s mintegy négyezerrel elmaradt a 2016. évi 93 ezertől. Az elmúlt évtizedben végig 90 ezer körül ingadozott a születésszám, míg harminc évvel ezelőtt meghaladta a 125 ezret. Tehát ugyanott tartunk még, ahol három éve, amikor Orbán Viktor évértékelő beszédében azt mondta: „ezen a döntő fronton még nincsen áttörés, ezért a kormány minden támogatást megad, ha valaki a gyermekvállalás mellett dönt”.

Ha a nyers születésszámot nézzük, akkor első pillantásra hajlamosak vagyunk igennel válaszolni – ugyanakkor már láthatók kétségkívül kedvező adatok, biztató trendek is, amelyek az „áttörés” előjelei lehetnek. A miniszterelnök a 2017. májusi II. Budapesti Demográfiai Fórumon hirdette meg a demográfiai fordulatot, amelynek fő célja, hogy 2030-ra 2,1-re emelkedjen a teljes termékenységi arányszám, vagyis minden magyar nő legalább két gyermeket szüljön és neveljen fel élete folyamán. Ez történelmi léptékű célkitűzés, mivel legutóbb az 1970-es évek közepén, a „Ratkó-unokák” születési boomja idején értük el ezt a számot. Ezért komoly eredmény, hogy a lassan tíz év óta hivatalban levő nemzeti-kereszténydemokrata kormány évről évre, fokról fokra bővülő családtámogatási rendszerének köszönhetően 2011 és 2016 között 1,23-ról 1,49-re sikerült felemelni a termékenységet, amely ezen a szinten stabilizálódott. Ez persze még mindig kevés a népességfogyás megállításához. Annak érdekében, hogy ez a szám tovább közeledjen a kettőhöz, Orbán Viktor egy éve meghirdette a hétpontos családvédelmi akciótervet, ami a múlt év közepén indult el, s a kormány fél év alatt már százezer családnak segített valamelyik új támogatási formával.

Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy tavaly 27 százalékkal, azaz 13 253-mal több pár kötött házasságot. Különösen az év második felében ugrott meg a házasodási kedv, ez pedig előbb-utóbb nyilvánvalóan a születésszám növekedését is magával hozza, hiszen a házasok az élettársi kapcsolatban élőknél (átlagosan) kétszer több gyermeket vállalnak és nevelnek fel.

Jó volna, ha ez minél előbb megtörténne. Ezért Orbán Viktor már többször utalt rá, és Varga Mihály is elmondta idei első – a Magyar Hírlapnak adott – interjújában, hogy a kormány a családvédelmi akcióterv folytatására, újabb jelentős bővítésére készül. Erről a kormányfő várhatóan a februári országértékelő beszédében mond majd konkrétumokat. Az már ismert, hogy a kormány asztalán van a háromgyermekes édesanyák életük végéig tartó személyijövedelemadó-mentességének terve is, ami önmagában százharmincmilliárd forintba kerülne az államháztartásnak. Emellett a fiatal családok első lakáshoz jutásának megkönnyítésért is új támogatási formák, eszközök bevezetése várható, említette a pénzügyminiszter lapunknak egy hete, többek között a lakásfelújítás és a bérlakásépítés nagyobb állami támogatásával.

Mindez azt jelzi, hogy a magyar kereszténydemokrata kormány a gyermekvállalást még jobban ösztönző és a családokat egyre bőkezűbben támogató eszközrendszer folyamatos fejlesztésében látja a demográfiai – és a munkaerő-piaci – problémák kezelését, nem pedig idegen kultúrájú és életformájú migránsok importjában. Mert nem tartja lehetetlen küldetésnek, hogy a magyar népesség ismét képessé váljon önmaga természetes reprodukciójára.

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Megjózanodás

ĀA héten arról szóltak a hírek, hogy Moszkvában megdőlt a melegrekord. Szégyenszemre ja­nuár közepén is plusz három fok van

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom