Rab Irén

Vélemény és vita

Mindenkihez szóló üzenetek

Halálosan megfenyegették a Németországi Protestáns Egyház tanácsának elnökét, Bedford-Strohm püspök urat az interneten. Nem ő az egyetlen, akit hasonló támadás ér elkötelezettsége miatt

Itt vannak például a WDR, a nyugatnémet közszolgálati adó munkatársai, akik egy bájos szatirikus gyermekdal, „Az én nagyim egy vén környezetszennyező disznó” miatt kaptak halálos fenyegetést olyanoktól, akiknek nincs humorérzékük, ezért félreértették a dal üzenetét.

A püspököt azért éri sok fenyegetés, mert humanitárius okokból sokat politizál, bírálja a politikusokat a migráció kapcsán tett vitatható nyilatkozataik miatt. Mindig elébük tartja a keresztényi szeretet alaptéziseit, hogy a menekültek emberek, őket is a saját képére formálta Isten. Az evangélikus ceremónia puritán, ezért a püspök bizonyos dolgokban nem tudja követni a katolikus egyházfő látványos gesztusait. Ferenc pápát nehéz is utánozni, mert őrá az egész világ figyel, ha ő muszlim menedékkérőket fogad be a Vatikánba, krisztusi alázattal mossa a lábukat, áldást oszt a menekülttáborban, annak nemcsak jelzésértéke, hanem mindenkihez szóló üzenete van. Karácsonykor a pápai rezidencián egy majd másfél méteres keresztet állíttatott fel, amelyre a művész egy tengerbe fúlt ismeretlen migráns mentőmellényét húzta. A mellény valódi, a tengeri embermentők ajándékozták a Szentatyának, azok után, hogy híveinek segíteni nem képes bűnös gyávaságával szemben az NGO-mentőhajósok bátorságát és önfeláldozó segítségét dicsérte.

Annyira a menekültekről és a befogadásról szólt az idei karácsony, hogy nem ért el Rómába a nigériai vérengzés híre. Tizenegy keresztény leányt fejeztek le Gwozánál egy iszlamista szektás mozgalom emberei, esküvő előtti lánybúcsút tartó fekete lányokat. Az erről készült videófelvételt karácsony másnapján tette közzé a Boko Haram. De akkor itt, Európában a keresztényi szeretet jegyében a média csak jó híreket sugárzott, így sem a világhálón, sem más módon nem láthatták, nem hallhattak róla. Nem volt min felháborodni. Különben sem nagyon akarják tudni a nyugati világban, hogy milyen mértékű a keresztényüldözés, hogy valamikori vallásuk a legüldözöttebb az összes vallás közül. Ha csak Nigériánál maradunk, ott a dzsihád eddig kilencszáz keresztény templomot rombolt földig, és 2015 óta tizenötezer embert ölt meg krisztusi hite miatt. A Hungary Helps programot angol neve ellenére sem akarja megismerni a világ, az Economist szerint az üldözött keresztények támogatását pusztán politikai haszonszerzés céljából hirdeti a populista magyar kormány.

Közben folyik a rivalizálás a keresztény egyházak között. Ha a pápa nyitott a világ problémáira, akkor a protestánsok még nyitottabbak akarnak lenni. Az említett Bedford-Strohm német püspök és evangélikus egyháza például olyan világi dolgokkal is foglalkozik, mint a tengeri hajózás. Most alapítottak éppen egy akciószövetséget, a United4Rescue-t, és hajót készülnek vásárolni, hogy a menekültek földközi-tengeri mentésében humanitárius szerepet vállalhassanak. Marx bíboros, München érseke személyesen utalt pénzt az alapítvány kasszájába. Ha Poszeidón nevét halljuk majd az olasz partok mentén, ne a görög tengeristenre gondoljunk: a német evangélikus egyház ökumenikus pénzből menti ott a hajótörést szenvedő migránsokat.

A mentőhajó vásárlása olaj volt a tűzre, a püspököt érő fenyegetések a közösségi médiában kisgömböc módjára növekednek. Az uszítókat nem éri retorzió, ezért azt gondolják, megnyilvánulásaik szalonképesek. A püspököt nem a személyét ért támadások zavarják, inkább az, hogy a közösségi médiában hiányzik a norma- és szabályrendszer. Szükség lenne szerinte olyan etikai kódexre és egy pluralista alapon működő független ellenőrző szervezetre, amilyen a közszolgálati csatornáknak van Németországban. Mert a gyűlöletbeszédnek semmilyen formáját nem szabad elfogadni, a rasszista, antiszemita, diszkriminatív kijelentések nem tartoznak a véleménynyilvánítás szabadságának körébe.

Egyszóval a püspök úr cenzúráért kiált, és egyúttal tudtunkra adja, hogy a német közszolgálati média híreit a pártatlan tájékoztatás jegyében egy ellenőrző szerv hagyja jóvá. Nem mintha nem értenék egyet a gyűlöletbeszéd elleni fellépéssel, de belegondoltam egy hazai médiaellenőrző szerv létrehozásába, és máris Brüsszelig ért a képzeletem. Ott láttam a jogállamiság sárba tiprását bizonyító következő jelentést a LIBE-bizottság asztalán.

Kapcsolódó írásaink

Jobbágyi Zsófia

Jobbágyi Zsófia

Nem fair

ĀA kommunista diktatúra hatásai még mindig jelen vannak az egészségügyben, az orvosokat megalázó rendszer társadalmi hatása érezhető, mondta még 2014-ben Rétvári Bence, az Emmi államtitkára

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Kormányozz és félj!

ĀHibridháború folyik Németország és Európa ellen, s egy ilyen háborúban teljesen megváltozik a társadalom szerkezete. A cél: erre vonatkozóan minden fontos információt eltitkolni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom