Dippold Pál

Vélemény és vita

Klímakínlódók

Tűz pusztít Ausztráliában. Az ott élő radikális zöldek tüntetéseket szerveztek a nagyvárosokban a klímaváltozás ellen. A hihetetlen megmozdulás, ha igaz, a világ leghülyébb embereiként mutatja meg az ausztrál zöldeket

álláspont

Nem csupán azért, mert a túllihegett és a gőgös elitista finomkodással teljesített ál-természetvédelem felborította az évszázezredek alatt Ausztráliában kialakult természeti egyensúlyt. A még most is lenézett bennszülöttek, az aboriginálok ugyanis a maguk idejében, a természeti népek természetes gondolkodásával arra jutottak, hogy a tűzmegelőzés két legfontosabb eleme a lehetséges tűzfészkek eltakarítása, azaz az avar összegyűjtése és az esetleges tűzoltásra és folyadékutánpótlásra szolgáló víztározók megléte. Napjainkban aztán jöttek az okos zöldek. A természet rendjét ők annak érinthetetlenségében látják, nem kell avargyűjtés és víztározó, sőt tilos óceánvizet használni az oltásra, mert a sós vízpermet is rombol.

Jönnek a hírek Ausztráliából. A pusztítás valóban óriá­si. Arról azonban keveset olvasunk, hogy eddig százötven embert tartóztattak le gyújtogatás vádjával. Arról meg aztán végképp nem tudósít a világmédia, hogy Ausztrália ökológiai egyensúlyához mindig is hozzátartozott a bozót- és erdőtűz. Az ott honos növények, cserjék, fák magvai a vastag héjukban csak a tűzben éledhetnek meg, és boríthatják be villámgyorsan újra a leégett területeket.

Az ausztrál zöldek tehát tüntetnek a klímaváltozás ellen. A tünti a balliberális eszmerendszer legjellemzőbb megnyilvánulási formája. Ha nem úgy van valami, ahogy ők – a pökhendi mindentudók – helyesnek gondolják, ki kell menni az utcára. Tüntetni annyit jelent, mint megmutatni, szerintük hogyan helyes itt lenni a világban. Így tehát nincs olyan természeti jelenség, társadalmi forma vagy politikus, ami vagy aki ellen ne lehetne pankrá­ciót rendezni. A jövő a tüntetéseké. Menjünk kiabálni azért, mert télen hideg van, nyáron meleg, menjünk táblát lóbálni, mert nem a helyes irányból fúj a szél, esik az eső vagy nem esik, gyülekezzünk, és adjunk nyomatékot annak a határozott kívánságunknak, hogy országunk vezetői rosszul irányítanak, le velük, ki velük, el velük.

Orbán Viktor a múlt héten világos és pontos mondatokban beszélt a magyar kormány klímastratégiai terveiről. Érdemben nem is tudtak ezzel mit kezdeni az őt gyűlölő ellenzékiek. Újdonsült sztárjuk, a főváros élére bebicikliztetett Karácsony Gergely azonban megmutatta, mit is jelent az, hogy köhög a bolha. A Facebookon tett közzé egy hosszú szöveget, amelyben a miniszterelnök által elmondottakról fogalmazta meg véleményét. Megteheti, nálunk demokrácia van. Így tehát mérsékelt udvariassággal felhúzhatjuk szemöldökünket: Kedves főpolgármester úr, aztán téged ki kérdezett? A magát minden igyekezetével a kormányfővel egy szintre emelni akaró Karácsony szánalmas fogalmazásában eldicsekszik azzal, hogy ő a kormánynál határozottabban szolgálja a klímavédelmet, egyenesen klímavészhelyzetet hirdetett a fővárosban.

Karácsony az interneten tüntet. Még a jobbikos Jakab Péternél is butább tekintetű helyettese, Dorosz Dávid a tévéknek nyilatkozik, és a klímavészhelyzet szóbeli hőstettének felemlegetése után bemondja a főváros két legjelentősebb klímavédelmi akcióját. A csepeli atlétikai stadion melletti zöldterület kialakítását és a világ legnagyobb kulturális fejlesztése, a Liget-program szétverését. Mindkettőt a magyar kormány terveztette, adta, illetve adná hozzá a pénzt.

Karácsony Gergely és balliberális sleppje már majdnem eljutott a klímaváltozás ellen tüntető ausztrálok szintjére.

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

Hagyaték

ĀA Magyar Napló múlt évi utolsó számában olvasható Zsille Gábor interjúja Kovács Istvánnal, a Széchenyi- József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, író, műfordító, történész, polonistával, a Magyar Művészeti Akadémia tagjával

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Félbarnák

ĀDzsekuje bárdzo – mondták a szomszéd asztalokat benépesítő vendégtársaink, és kérték a számlát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom