Őry Mariann

Vélemény és vita

Zsákutcában a Néppárt

A Fidesz maga határoz a sorsáról – nyomatékosította a napokban Deutsch Tamás, a kormánypártok európai parlamenti delegációvezetője a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról szólva

Deutsch nem erősítette meg azt a múlt heti sajtóértesülést, miszerint a néppárti vizsgálóbizottság jelentése már a pártcsalád elnöke, Donald Tusk asztalán van. Hivatalosan nincs erről tudomásuk, szóval lehet, hogy heteken belül pont kerül az ügy végére, de az is lehet, hogy elhúzódik tavaszig.

Ami a Fideszt illeti, sietségre nincs okuk, arra viszont több is, hogy kimondják, nem lehet a fejük felett dönteni. Tizenhárom képviselőjével és a velük szorosan együttműködő külhoniakkal a Fidesz–KDNP adja a Néppárt egyik legerősebb nemzeti delegációját az Európai Parlamentben. Noha a bevándorlás kérdésében vannak markáns egyet nem értések, a fideszesek közismerten tisztelik a frakciófegyelmet, és kimagasló százalékban szavaznak együtt társaikkal. Az EP-ben sem lehet tehát megkerülni a magyar kormánypártokat, ezt mutatja az is, hogy soraikból kerül ki a parlament egyik, valamint több szakbizottság alelnöke. Nem mintha ez könnyű menet lett volna, hiszen a balliberális képviselők, köztük az áskálódásban nagyon lelkes magyar ellenzékiek minden követ megmozgattak, hogy akadályozzák a fideszeseket. Manfred Weber frakcióvezető azonban nem mert kihátrálni a magyar kormánypárti jelöltek mögül.

Hogy Webernek mennyire keserű pirula a Fidesz–KDNP erős brüsszeli képviselete, azt jól mutatja, hogy bő fél évvel az EP-választás után Orbán Viktort és Emmanuel Macront átkozta, amiért nem lett belőle az Európai Bizottság elnöke. A bajor politikussal valóban elbánt az élet, miután mérgében kijelentette, hogy nem kér a magyar szavazatokból, és az Orbán-kormány fenyegetéséből igyekezett politikai tőkét kovácsolni magának. A visegrádiak és a francia elnök alkalmi szövetsége nemcsak őt, hanem az egész csúcsjelölti rendszert félreállította az EP-választás után, Weber pedig nem kapott többet egy ígéretnél, hogy a tavaly kezdődött ötéves ciklus felében majd átveheti David Sassolitól az EP-elnökséget. Mérget vennie rá pedig kár lenne, ugyanis az előző ciklusban éppen a Néppárt rúgta fel a szociáldemokratákkal kötött gentlemen’s agreementet az uniós posztok elosztásáról.

Ami a Fidesz tagságával kapcsolatos ügyet illeti, a kulcs persze nem Weber, hanem a pártcsalád új elnöke, Donald Tusk. A lengyel politikus igazi túlélő: pártja, a Polgári Platform 2015-ös választási veresége előtt ejtőernyőzött a Tanács élére. Tavaly októberben sem tudták visszaszerezni a hatalmat Varsóban, de sebaj, Tusknak lett újabb tisztsége Brüsszelben. Dacára annak, hogy a pártja évek óta elszántan gyűlöli a Fideszt, amiért szövetségesének tekinti a Lengyelországban kormányzó, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságot, nem nagyon lehet mást tenni, mint objektivitást várni most Tusktól a tagságról szóló vitában. Beszédeiben ugyan ő is belement az orbánozós, erényfitogtatós fenyegetőzésbe, de tisztában kell lennie azzal, hogy a Fidesz pozíciója erős a Néppártban, és vannak szövetségesei.

Orbán Viktor többször is egyértelművé tette, hogy a kormánypárt akkor folytatja a Néppártban, ha az visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, és elutasítja a bevándorlást ahelyett, hogy – Weber nem túl sikeres útját járva – a baloldalhoz dörgölőzne.

A bevándorláspárti balliberálisok kegyeit keresni hiba a taktikában és bűn Európával szemben. Bízzunk benne, hogy ezt a Néppárt is időben felismeri. A zsákutcából még nem késő visszafordulni!

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

A diktatúra pénzforgalmi megnyilvánulásai

ĀA legutóbbi szégyenletes antidemokratikus pénzforgalmi gyakorlat az úgynevezett devizaalapú hitelezés volt, máig ható, romboló szociális hatásokkal. Ennél az esetnél felettébb indokolt, hogy az államhatalmi és a jogszolgálati rásegítéseket is megemlítsük

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Hol a szabadság mostanában?

ĀMi történne, ha mi, magyar keresztények arra buzdítottuk volna keresztény testvéreinket, hogy tegyék tönkre a nem keresztény, esetleg bármely más országból ide költözött, itt élő emberek vallási ünnepeit. Égig érne a világbotrány. Ennyit a kettős mércéről