Szalai Attila

Vélemény és vita

Égő szivárvány

Nemrég az Egyesült Államok Iowa államában a harmincéves Adolfo Martinezt tizenhat év (nem elírás!) börtönre ítélték az LMBTQ-mozgalom szivárványos zászlójának elégetése miatt

Ha magunkhoz tértünk a döbbenetből, nézzünk kissé körül az ottani jogrendben. Az Egyesült Államokban 1989 óta nem számít bűncselekménynek még a nemzeti lobogó elégetése sem. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága akkor zárta le a kérdést, amikor ítélet született egy 1984-es esetről, amikor is Dallasban, ahol a republikánusok elnökválasztási nagygyűlése zajlott, egy baloldali aktivista benzinnel leöntötte és felgyújtotta az egyik zászlórúdról letépett csillagos-sávos lobogót. „Vörös, fehér, kékség – köp rátok a népség!” – ordítozta közben az elkövető és néhány aktivista társa.
Texas állam ügyészsége vádat emelt a férfi ellen Amerika nemzeti lobogójának nyilvános meggyalázása miatt, arra a törvényi passzusra hivatkozva, amely megtiltja a köztisztelettel övezett objektumok deszakralizációját, valamint más emberek érzéseinek megsértését. Első fokon az elkövetőt egy év elzárásra és kétezer dollár pénzbüntetésre ítélték. Harmadfokon azonban a verdiktet eltörölték, és az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került.

A testület úgy döntött, hogy senkit sem lehet elítélni a nemzeti lobogó nyilvános elégetése miatt, mivel az alkotmány első módosítása mindenkinek garantálja a lelkiismereti, vallás-, sajtó-, gyülekezési és petíciós szabadság jogát. Ennek értelmében tehát a köztisztelettel övezett jelképek védelme másodlagossá válik a vélemény szabadságával szemben. Az állásfoglalást egy évvel később egy hasonló ügy kapcsán az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megerősítette.
Az Adolfo Martinezt tizenhat év szabadságvesztésre ítélő bíró úgy határozott, hogy az LMBTQ-mozgalom védelmében az Egyesült Államok alkotmánya nem irányadó, és annak hatályát fel lehet függeszteni. Más szóval a köztisztelettel övezett jelképek védelme az Egyesült Államok lobogójára nem vonatkozik, azonban a genderideológia híveinek zászlajára annál inkább. Vagyis az amerikai hazafiak érzelmeit büntetlenül meg lehet sérteni, míg a szivárványosok lelkébe gázolni szigorúan tilos.

Mint ahogyan az amerikai alkotmány első módosítása értelmében büntetlenül lehet gyalázni a keresztény jelképeket is, ahogyan ezt jól példázza az Istenanya szobra nyilvános bemocskolásának esete Oklahoma Cityben egy sátánista rituálé alkalmával. Az iowai bíró álláspontja szerint azonban mégiscsak létezik egy olyan szimbólum, amelyet tilos megszentségteleníteni, amely így a nemzeti lobogó, illetve a kereszt által képviselt értékek fölébe emeltetik. Ez pedig az LMBTQ-mozgalom szivárványos zászlaja.

Hazánkban tulajdonképpen hasonló megközelítést tart irányadónak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű civil szervezet, amely több más olyan NGO-val együtt, mint például a Magyar Helsinki Bizottság vagy Transparency International Magyarország, úgy véli, hogy amíg nem társul hozzá erőszak vagy erőszakra való felhívás, addig a zászlóégetés nem tekinthető bűncselekménynek, nem minősül garázdaságnak. Igaz, szivárványos lobogó elégetésével kapcsolatban Magyarországon még nem kellett állást foglalniuk.

Mindeközben a nemzeti jelképek – himnusz, zászló, címer – megsértésének vétsége a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő cselekmény, a köznyugalom elleni bűncselekmények csoportjába tartozik. A bűncselekménnyé minősítés célja, hogy garantálják a Magyarország jelképeinek tiszteletben tartásához fűződő nemzeti érdeket. A TASZ nem így gondolja. Szerinte amíg csak ellenszenvet kifejező a véleménynyilvánítás, addig a szólásszabadság alkotmányos oltalma alatt áll, azaz még szabálysértést sem valósít meg. A szervezet úgy véli, a szabadságnak csak ez a felfogása áll összhangban az Európai Unió elveivel és értékeivel – akkor is, ha a szabadságot ezekkel az elvekkel és értékekkel szemben gyakorolják.
Íme, új sacrum született a tengerentúlon. Csak idő kérdése, mikor ér el hozzánk. Első jeleit már láthattuk Lengyelországban, ahol tavaly június 16-án egy gendermegmozduláson épp Częstochowában, a lengyel katolicizmus szent városában, ahol a Fekete Madonna ikonját őrzik, az Egyenlőség Felvonulás egyes résztvevői olyan Istenanya-képeket hordoztak, amelyeken a Madonna és a Gyermek glóriája szivárványos színekben virított. Más transzparenseken a nemzeti jelképet, a koronás fehér sast „ékesítette” ugyanez. És láss csodát: a częstochowai ügyészség szerint pusztán véleménynyilvánításról volt szó, és az ügy ejtetett. A hívőket és a hazafiakat lepisszegték.

Jó lesz hát vigyáznunk. A szivárványosok már a spájzban vannak.

Kapcsolódó írásaink

Petrin László

Petrin László

A genderterror korszaka

ĀVajon egy egészséges lelkületű társadalomban, ahol kereszténydemokrácia épül, a kormány támogathat-e ratifikáció formájában egy áltudomány téziseit hirdető egyezményt? Kétlem. Remélem, hogy a kormány is így gondolja