Kruppa Géza

Vélemény és vita

Karácsonyi vásár

Az Európa legszebb karácsonyi vásárának kikiáltott, a budapesti Szent István-bazilika előtti forgatag csodákat rejteget

Az igényes kézművesportékák, az illatozó pecsenyék, a jóféle forralt boros üstök között hömpölygő sokaság ünnepi hangulatba ringatja magát. A nyugati ballib médiából táplálkozó külföldi turisták arcán egyfajta elismerő álmélkodás. Ilyen lenne a tomboló diktatúra? De hát errefelé gumibotok helyett legfeljebb angyalszárnyak suhognak… Ez a világ nagyon, nagyon bonyolult.

Az embereket a nagy tolongásban mégis elfogja valamiféle emelkedettség érzése. Egyfajta misztikum. Érzésvilágukban felsejlik a régi karácsonyok szellemisége, amikor még nem a türelmetlenség volt a legfőbb kortünet. Amikor az általános szegénység közepette is igazi, meghitt családi, baráti közösségek alkották a társadalom szövetét. Az ünnep közeledtével mindenki igyekezett odafigyelni a másikra, és az egymásnak átnyújtott legszerényebb ajándékokból is kiérződött az őszinte jó szándék.

Idén, nálunk még sosem tapasztalt jólét közepette ünnepelhetünk. A kereskedelmi forgalom az egekbe szökik. Becslések szerint a tavalyi rekordot is megdöntve legalább 1200 milliárd forintot hagynak a vásárlók a boltokban. Sokan a megfelelési kényszer csapdájába esve ilyenkor az ajándékoknak valamiféle mágikus hatalmat tulajdonítanak. Lappangó bűntudatukat varázslatos tárgyakkal igyekeznek eltüntetni. De nem a „célszemélyt”, hanem csupán magukat kápráztatják el, mert gyakran csak a valódi érzelem nélküli üres gesztust fizetik meg.

Pedig a nagy tobzódás közepette érdemes lenne a belső hangokra hagyatkozni. Mint bizonyára teszi az a tréningnadrágos, kopottas külsejű apa, aki a bazilika előtti vásáron a templom falánál berendezett betlehemi istállóhoz terelgette három kicsi gyermekét. Az orgonasípként sorakozó gyerekek megbűvölten nézték a szent családot és a körülöttük békésen kérődző jószágokat. A három testvérke számára egy időre megszűnt a körülöttük morajló, mobiltelefonoktól hangos, csillogó világ. Büszke papájukkal a hátuk mögött szemlátomást boldogok voltak. Együtt örvendeztek a jászolban a szalmán fekvő kis Jézus kétezer évvel ezelőtti világrajövetelének.

Ez az ismeretlen család egész biztos, hogy tudja: a karácsony minden látszat ellenére évezredek óta a szeretet ünnepe.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Hortus Dei Könyve

Ā„Hortus Dei – A szobanövény is ember”. Ez a cím hívogat a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adventi ünnepsége részeként nyílt képzőművészeti kiállításra

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Dal az elnyomásról

ĀFricska. „Nekem Bródy János dalai és szövegei sokkal többet mondanak, mint a magyar jogszabályok.”