Dippold Pál

Vélemény és vita

Vészművészet

A balliberális ellenzéknek az elmúlt napokban hirtelen ismét rendkívül fontossá vált a kultúra. Ennek ürügyén lehetett ugyanis az advent csöndjébe beleordítani hazug vádjaikat egy fázós, tüntikézős estén

álláspont

Minderre ürügyet – szerintük okot – az adott, hogy a parlament törvénymódosítási javaslatot tett bizonyos kultúrpolitikai változtatásokra.

Igaz, a művészetbarátok egy korábban kiszivárgott munkaanyag alapján sikoltozták bele a hidegbe sérelmeiket. Aztán, amikor nem kis meglepetésükre a rémálmaikban a magyar kultúrába vizionált erőszak helyett tüntetésük délelőttjén megjelent a parlament honlapján egy egészen más szöveg, nem álltak le. Ordítottak a budapesti városházánál. Karácsony Gergely a sok szélsőliberális szónok között bemondta a tutit, a magyar törvényhozás a kultúra piszkálásával akar bosszút állni Budapest elvesztéséért. Mármint azért, mert a főváros népének aljas becsapásával néhány kerületben az ellenzéki összefogásnak elnevezett békétlen alakulat vette át a hatalmat.

Micsoda dolog már, hogy a több évtizedes kommunista–liberális kultúrpolitikához bárki is hozzá mer nyúlni? Hogy egyszer végre nem a pofátlanul nagyképű belvárosi elit diktálja, mit is kell tenni a haladó hagyományok: úgymint hazaárulás, magyargyalázás, perverz színi mutatványok és dögunalmas filmek sorozatgyártása helyett? Ők ezt a művészi szabadság, a véleményszabadság, a művészi önmegvalósítás korlátozásának minősítették. Janisch Attila, a derék filmrendező hosszan meg is magyarázza, hogy a diktatúrában újabb diktátum született, amit vissza kell utasítani. Azért mégiscsak hallatlan, hogy a magyar kormány és parlament a magyar kultúrával mer foglalkozni.

A törvénymódosítás lényege egyébként a következő: létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács, amely szakmai alapot ad a kulturális ágazat stratégiai irányításához. Kimondja, hogy a kulturális intézmény működteté­séért a fenntartó a felelős. Az állam által fenntartott színházak működtetéséhez szükséges pénzeket a központi költségvetés, az önkormányzati fenntartásúak kiadásait az önkormányzat a saját költségvetéséből állja. Az önkormányzat és a kormánnyal közös működtetésű intézmények közötti megállapodásnak garantálnia kell az érintett színház művészeti szabadságát.

A párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők annyira nem tudták elfogadni még a szavazás puszta tényét sem, hogy a voksolás alatt felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé. Gyurcsány-vezérelte, infantilis ellenzékijeink Zorrót játszottak. Akcióművészek. Nekik bizonyára sokkal jobban fekszik a norvég példa. A haladó szellemű északon megint valami különös mutatványt találtak ki, ami a norvég közvéleményben elég rendesen kiverte a biztosítékot. Kiderült, hogy Vegard Vinge, a botránykeltésben utazó kortárs művész bőkezű támogatást kapott az államtól. Vinge művészete arról nevezetes, hogy a fenekéből spriccel festéket a vászonra, illetve az alfelébe helyezett ecsettel fest, de dobálta már meg fekáliával a közönséget, illetve vizelni is szokott a színpadon. Vinge művész az elmúlt években 37 millió norvég koronát, vagyis több mint egymilliárd forintnyi támogatást kapott az államtól művészete kibontakoztatására. A performance-airól terjedő videók nagy felháborodást keltettek a konzervatív, az új idők szeleit és szagait nem értő norvégok körében.

A magyar kultúrát harciasan védelmező ellenzéknek esetleg jót tenne egy norvég tanulmányút. Ha lehet,
a világhírű alkotóhoz nagyon közel legyen részük a szabad, liberális, modern és művészethez egyáltalán nem kötődő színes vagy naturális termékek élvezetében.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Gyöngyösi Márton félelmei

ĀA Brexit tragédia, és féljünk, mert lehet Huxit is, habár csak az úgymond sztárszakértők, no meg Gyöngyösi Márton, az ez idáig szuper teljesítményt nyújtó jobbikos EP-képviselő szerint, aki ennek valószínűségét tíz-húsz százalékra teszi