Vélemény és vita

Tartós támasz a forintnak

A hazai ipar őszi lendülete más területen is megtette a hatását, ugyanis jótékonyan hatott a külkereskedelmünkre is

álláspont

Októberben minden várakozást felülmúlva, 514 millió euróval növekedett a külkereskedelmi többlet, ami kerek háromszázmillióval haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet, és először fordult elő, hogy az export egyhavi értéke átlépte a tízmilliárd eurót, azaz több mint 3300 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt az export növekedési üteme zsinórban harmadszor volt nagyobb az importénál. Mindez a kifejezetten kedvezőtlen európai és nemzetközi gazdasági konjunktúra ellenére következett be, ami egyben azt is jelenti, hogy termőre fordultak az új beruházások, jobb lett a termelékenység, hiszen az export növekedése a jobb kapacitáskihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi.

Ezek a folyamatok egyébként hűen mutatják azt is, hogy a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, egyre inkább áttérünk az ipar 4.0-ra, a digitalizációra és a modernizációra, így a termelésen belül a magasabb hozzáadott értékre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre kerül a hangsúly. Ezzel együtt azonban érdemes azt is megjegyezni, hogy exportvezérelt gazdaságunk az import erőteljes jelenlétét is magával hozza, hiszen az itt készülő termékek előállítása, főleg a high-tech autó- és elektronikai iparban meglehetősen importigényes. Az energiahordozókon túl ugyanis a legfontosabb alkatrészeket külföldről hozzuk be, hogy aztán szállíthassuk a készre szerelt termékeket külföldre. Mégis leginkább ez a két szektor adja az ipar és az export lendületét.

De high-tech ipar ide vagy oda, az energiahordozók szükségszerű behozatala alapvetően befolyásolja a külkereskedelmi többlet alakulását. Az ősszel ugyanis kedvező volt, hogy csökkentek az olajárak, ami megmutatkozott a magasabb külkereskedelmi többletben, hiszen olcsóbban jutottunk az energiahordozóhoz, a termékeket viszont emiatt nem kellett olcsóbban értékesíteni a világpiacon. A tavalyi év közepén a cserearányok romlását eredményezte nálunk, hogy emelkedett az olaj világpiaci ára. Ez az áringadozás azonban csak részint befolyásolja a gazdaság alakulását, alapvetően nem változtatja meg a szerkezetet, és nem von le semmit az eddig elért eredmények értékéből.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is többletet mutathat. Ez pedig hozzájárul a külső adósságok és ezáltal a sérülékenységünk csökkenéséhez, ennélfogva a hazai gazdaság – akár már 2020-ban – nettó külső hitelezővé válhat. Ami egyben annyit jelent, hogy mi nyújthatunk hitelt másnak, és nem kell a kamatterhekkel sem számolni.

Elemzői vélemény szerint ezek a folyamatok tartós támaszt adhatnak a forintnak, így idén év végére, valamint jövőre a forint lassú, de fokozatos erősödésére lehet számítani.

Visszatérve a külső konjunktúrához, némi enyhülésre lehet számítani a kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolatokban, ami a világgazdaság erősödését hozhatja, az olaj ára viszont vélhetően nem csökken. Ennek egyik oka lehet, hogy a világ legértékesebb és legnyereségesebb vállalata, a Saudi Aramco tőzsdére lépett, amit nem várt túljegyzés követett a részvényeknél, és az osztalék az ígéretek szerint 2024-ig hetvenötmilliárd dollár lehet. Ami viszont kisebb lehet, ha az olajárak csökkennek, mert túl sok pénz forog a rendszerben ahhoz, hogy ez reális legyen.

A magyar gazdaság viszont köszöni szépen, jól van, mára elég erős lett, és nem fogják ki a szelet a vitorlájából a külső konjunktúrából adódó változások.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Narancsszín-karácsony Könyve

ĀAz adventi gyertyagyújtás még azokban a családokban is megébreszt valamilyen odatartozás-élményt, akik karácsonykor nem a Megváltó születéséért adnak hálát, inkább a pihenésért

Bogár László

Bogár László

Oké, boomer!

ĀA mai gerjesztett, permanens intergenerációs háború okát megérteni és csitítani kellene

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom