Szalai Attila

Vélemény és vita

Terrorelhárítás narválagyarral

Ezek a fenegyerek polyákok már megint megmentették Londont! – hangzott el szóban és írásban egyaránt az eset kapcsán a brit sajtóban

A múlt pénteken a brit fővárosban ismét késeléses merénylet történt, ezúttal a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd és a szomszédságában álló Fishmonger’s Hall épületénél. Az Iszlám Államhoz köthető terroristát, a börtönviselt 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, de előtte két fiatalt megölt, három embert pedig megsebesített.
Az elkövetőt és két társát 2013-ban azért ítélték el, mert az al-Kaida szimpatizánsaiként egyebek mellett
a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen szerveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. Khan tizenhat évet kapott, de már tavaly decemberben próbaidőre bocsátották.
A Fishmonger’s Hallról, a londoni halkereskedők ősi céhének épületéről 1310 óta vannak feljegyzések, többször újjá- és átépítették, ma klasszicista vonásokat viselő, patinás tömbje konferenciaközpontot is magában foglal, ahol Learning Together – Közös tanulás – címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidős, szabadlábon lévő támadó is részt vett. A rendezvényen a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól volt szó, és a program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna.

Az „előadó” sajátosan öltözött a fellépésére: felsőruházata alatt robbanómellényt viselt, amelyről később kiderült, hogy nem valódi, de ez nem látszott rajta. Támadását még a céhközpontban kezdte, majd odakint, a London hídnál folytatta.
Nem mindenkit sikerült megrémítenie, néhány férfi – egyikük késsel, másikuk poroltóval – próbálta ártalmatlanná tenni a terroristát. Ám a legeredetibb eszközt egy harmadik használta: egy másfél méteres narválagyarral a kezében rontott rá. A sajátos fegyvert a Fishmonger’s Hall faláról kapta le. A nyársszerű trófeával küzdő emberről kiderült: a konferenciaközpont lengyel séfjéről van szó, egy bizonyos Łukasz nevű úrról. A britek szemében azonnal hőssé lépett elő, különösen azt követően, hogy Matthew Thompson, az LBC rádióállomás munkatársa a Twitteren közzétette a mobiltelefonjával készült filmet, amelyen jól látszik, amint rendíthetetlenül forgatja a hosszú, hegyes narválagyart. Az akció során megsebesült, de ez nem késztette hátrálásra, és az sem, hogy nem tudhatta, a robbanómellény nem valódi.

„Ezek a fenegyerek polyákok már megint megmentették Londont! – hangzott el szóban és írásban egyaránt az eset kapcsán a brit sajtóban, arra utalva, hogy a II. világháborúban a lengyel vadászpilóták halált megvető bátorsága jelentős mértékben hozzájárult a náci erők megtöréséhez az Angliáért vívott légi csatában. (A kiszólás megértéséhez érdemes levadászni az erről készült dokumentumfilmeket és a kitűnő, Dywizjon 303 című, 2018-ban készült lengyel–angol koprodukciós játékfilmet.) A The Daily Telegraph grafikusa, Bob Moran egyenesen szuperhősöket kreált a terroristával szembeszállókból, köztük a narvál-agyarral fellépő lengyelből, akiket a népszerű Marvel-képregénysorozat figuráinak stílusára igazított.

A rajzon három alak látható: Narvál Kapitány, az Oltó és a Gyalogos. A lengyel kormány igazságügyi minisztere, Zbigniew Ziobro honfitársa gesztusát sokra értékelve azzal a javaslattal fordult Andrzej Duda államfőhöz, hogy Łukasz urat a bátorságért és áldozatkészségért járó emlékéremmel tüntesse ki. Mateusz Morawiecki miniszterelnök is megtámogatta az indítványt, azt írta a Twitteren, hogy köszönet és tisztelet jár a hősi megmozdulásért, és hogy „Lengyelország büszke önre!”
Nem árt, ha tudjuk: az eszkimók a mai napig igen nagyra értékelik a narvál agyarát, még mindig vadásznak az állatra, a Jeges-tenger kanadai területén évente körülbelül ezer narválra szól a vadászkvóta.

A belugához hasonlatos tengeri emlős különleges agyarának egykor világszerte csodatévő erőt tulajdonítottak, a középkorban az értéke felért az aranyéval. Miként napjainkban a lengyel konyhafőnök viselkedése is.

Kapcsolódó írásaink

Jobbágyi Zsófia

Jobbágyi Zsófia

Mr. Rick lánya

ĀA női egyenjogúság és az esélyegyenlőség azonban mára rendkívül népszerű fogalmak lettek, s ahogy az lenni szokott, ezeket ki-ki a maga szájíze szerint értelmezi

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Adventben

ĀItt az ideje, hogy a politikusok, vallási vezetők az európai születésű és gyökerű üldözöttek érdekeit is figyelembe vegyék, és hozzákezdjenek a védelem megszervezéséhez

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom