Baranya Róbert

Vélemény és vita

Példás magaviselet

Ha valaki nem emlékezne, Sztojka volt az egyetlen, aki azt is letagadta, hogy jelen lett volna a brutális támadásnál, sőt odáig ment, hogy a romák lejáratásának nevezze a büntetőeljárást

Sajtóhírek szerint egyik társa után most a 2006-os olaszliszkai lincselés harmadrendű vádlottja is feltételesen szabadulhat a börtönből. Sz. András volt az, aki segített az autójából kirángatni Szögi Lajost, hogy aztán őrjöngő társaival saját lányai szeme láttára halálra verjék a pedagógust. A börtönben viszont állítólag mintarabként viselkedett, jutalmakat szerzett, fenyítést egyet sem kapott. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.

És most akkor álljunk meg egy szóra és idézzük fel azt a pár hetes hírt, hogy ismét letartóztatták a Marian Cozma meggyilkolá­sáért elítélt (azóta nevet változtató) Sztojka Ivánt. Az enyingi banda tagját hasonló indokokkal engedték szabadon, hiszen fogvatartása alatt huszonötször részesült jutalomban, döntő többségben dicséretet kapott, elsősorban tanulmányai, illetve munkavégzése miatt, így a magatartása kifogástalannak minősült. „Az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő” – szólt a verdikt. Ha valaki nem emlékezne, Sztojka volt az egyetlen, aki azt is letagadta, hogy jelen lett volna a brutális támadásnál, sőt odáig ment, hogy a romák lejáratásának nevezze a büntetőeljárást. És ő volt az is, aki az egyik tárgyaláson őrjöngeni kezdett, miközben minősíthetetlen jelzők kíséretében lekurvázta az ügyészt, ami után a fegyőrök kivezették a teremből a családtagjaival együtt.

Sztojka azért szabadulhatott pár év börtön után, mert 2012-ben a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette az elkövetőkre első fokon kiszabott büntetéseket. A Veszprém Megyei Bíróság ugyanis az enyingi banda két tagját életfogytiglanra ítélte, míg Sztojka húsz évet kapott. Másodfokon azonban az első és másodrendű vádlott ítéletét 18 évre enyhítették, míg Sztojkáét nyolcra. Mindezt azért, mert az Ítélőtábla nem látta bizonyítottnak, hogy a banda tagjai akarategységben – azaz egymás tevékenységéről tudva – szurkálták volna halálra a veszprémi kézilabdázót és sebesítették meg súlyosan társait. Ez a vérlázító megállapítás volt a legfontosabb alapja annak az enyhítésnek, amit a végül a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelme alapján sikerült tizenhárom évre emelni a Kúrián. Ám Sztojkának ezt sem kellett leülnie, hiszen mindenki megdöbbenésére tavaly júliusban feltételesen szabadlábra helyezték. A hírek szerint már szabadulása napján nagy bulit tartott Enyingen, majd új BMW-t is vett. De nem bírta sokáig a becsületes életet, november közepén érkezett a hír, hogy a rendőrség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés bűntett és kitartottság bűntett meglapozott gyanúja miatt elfogta. Az őrizetbe vétel után a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint Sztoj­ka 2019 márciusától prostitúcióra bírt rá egy dunaújvárosi lányt, akitől a bevételét részben vagy egészben elvette, életvitelét abból fedezte. A nevet változtató bűnöző rendszeresen beszámoltatta a nőt a jövedelméről. Hát ennyire változott meg a börtönben Sztojka Iván, ennyit jelentett a példás magaviselet. Várjuk, hogy az olaszliszkai lincselés egyik főkolomposánál mit jelent ugyanez. Csak attól félünk, hogy kutyából most sem lesz szalonna.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A cinke éneke

ĀBeszédtéma mostanában az egyetemisták műveletlensége. Magam is írtam erről nemrégiben Tudatlanság címmel

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Tudatosság Könyve

ĀAz anyanyelv- és irodalomtudatos emberek tisztában vannak vele, mennyire árulkodó a nyelvhasználat, hogy az anyanyelv szépsége – ami Kosztolányi számára élete legnagyobb eseménye volt – kicsit szebbé teszi azt is, aki használj

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom