Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Európa megtagadói (9.)

Európa jövőjét végső soron az istenhívő és istentagadó emberek közti küzdelem dönti el

álláspont

„Készen állunk, lássunk munkához” – mondta szerdán Strasbourgban Ursula von der Leyen, és új kezdetet ígért az Európai Unió számára. Miután a tagországok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács csütörtökön kinevezte az Európai Parlament által nagy többséggel megszavazott új Európai Bizottságot, az december 1-jén, azaz holnap (a tervezetthez képest egy hónap késéssel) munkába áll. E napokban nagyon sokan megelőlegezett bizalommal és nagy várakozásokkal tekintenek az új testületre, de vajon a huszonhat biztos, a több mint hétszáz EP-képviselő és a több ezer eurobürokrata (no meg az ötszázmillió európai polgár) közül hányan tudják, milyen nap lesz holnap? Tudják-e, hogy advent első vasárnapja következik, s ha igen, értik is, hogy ez mit jelent? Az újlatin nyelveket beszélők alighanem sejtik, hogy ez a szó eljövendőt, eljövetelt jelent, de csak a hívő keresztények tudják, kinek az eljöveteléről van szó. Az európai kultúrájú emberek kétezer év alatt megtanulták és a tudást utódaiknak továbbadták, hogy adventus Domini az Úr eljövetele, karácsony Jézus Krisztus születésnapja, midőn „az Ige testté lett és lakozék miközöttünk”. Erre a csodára, erre az örömhírre vártak, várunk minden év végén, s minden más – a feldíszített karácsonyfa, a vágyott ajándékok, nagy lakomák, családi együttlétek – csak ráadás. Jézus eljövetele nélkül a karácsony olyan ünnep, ahonnan éppen a születés­napi ünnepelt hiányzik.

Európában, főként annak nyugati felén azonban már egyre több embernek nem hiányzik Jézus. Sőt nem is akar hallani róla és a karácsony szótól is idegenkedik. „Itthon vagyok itt e világban / s már nem vagyok otthon az égben” – írta száz éve boldog-szomorúan Kosztolányi, de azóta kiderült, hogy az Istentől eltávolodó, elidegenedő, földhözragadt ember e világban is otthontalan, s a hittel együtt elveszett a remény és a szeretet is. Márai szerint miután Istent megölte a tudomány, az embert megölte a tömeg, s ami maradt: „egy hámsejt-tömeg, aki várja Godot-t”. A posztmodern materialista, technicista, fogyasztói társadalom „szentháromsága” az élvezetvágy, nyereségvágy és becsvágy. Ennek egyik szimptómája a Black Friday-tól karácsonyig tartó vásárlási őrület, ami örvényként szippantja magába a legtöbb embert. Szeretteink megajándékozása nem rossz dolog ugyan, de az igen, ha a szükségesnél sokkal többet vásárolunk, ész és mérték nélkül költekezünk és fogyasztunk. Európa nagy részén advent idején sem a templomok, hanem az áruházak, bevásárló- és szórakoztató-központok, vendéglátóhelyek vannak tele, egyre többen pedig már nem meghitt családi körben, hanem szállodákban, wellnessközpontokban „ünneplik” a karácsonyt, immár idehaza is.

A jövő év elején konferenciasorozat kezdődik az Euró­pai Unió jövőjéről. Ezzel kapcsolatban Trócsányi László EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan kérdéseket kell feltennünk, amelyek valóban érdeklik az európai polgárokat, és csak reális célokat érdemes megfogalmazni. Ursula von der Leyen néhány hete Berlinben elmondott „Európa-beszédében” azt hangoztatta, hogy Európa – Oroszországgal és Kínával szemben – „felbecsülhetetlen értékekkel” rendelkezik, méghozzá a jogállamisággal, a szabadsággal, a demokráciával, a különböző életfelfogások iránti nyitottsággal. A migrációtól a klímaváltozáson át a gazdaságig sok kihívásról elmondta a céljait, csak éppen az európai eszme lényegéről, forrásáról: a keresztény szellemről és kultúráról nem szólt. Márpedig egy kereszténydemokrata politikusnak illene tudnia, hogy Európa jövőjét végső soron az istenhívő és istentagadó emberek közti küzdelem dönti el.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A cinke éneke

ĀBeszédtéma mostanában az egyetemisták műveletlensége. Magam is írtam erről nemrégiben Tudatlanság címmel

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Felszáradó közérzet

ĀCsak a sebeink gyógyulnának már, s ne ejtenének rajtunk ma is újabb s újabbakat