Dippold Pál

Vélemény és vita

Pávatyúk

Újra nagy erővel fújják a keresztényellenesség parazsát. Abban reménykednek, hogy gyorsan tűz lesz belőle. Máglya, amelyen a múltat végképp el lehet égetni

álláspont

Nem kizárólag és nem elsősorban a többi nagy világvallás területein, hanem éppenséggel az egykor a kereszténységgel egy Európában kezdtek el őrült erővel támadni az úgynevezett haladó szellemű balliberális illetők.

Nemrégiben egy furcsa eset vált ismertté ezzel kapcsolatban. A nagynak mondott francia forradalom hazájában, Vesoul (azért ez magyarul kimondva: Vazul, elég érdekes) városában arra hivatkozva, hogy a vallás magánügy, és annak is kell maradnia, nem fogadtak be a városi szociális központ fenntartotta idősek otthonába egy hetvenéves apácát. Jelentkezése után kilenc hónappal válaszolt a hivatal, miszerint elfogadták idősotthoni elhelyezésének kérelmét, ám csak azzal a feltétellel jöhet, hogy a világivá tett világ tiszteletben tartása mellett semmilyen, vallási közösségéhez tartozó jelet nem hordhat. Az apáca erre azt válaszolta, hogy ugyan egész életében csupán egy alig látható keresztet viselt, megtagadja ennek a kirekesztő szabálynak a betartását. A hivatal is lépett, nem fogadták be az apácát az idősek otthonába. Végül a plébános talált a nővérnek lakást. Vesoul plébánosa nem vacakolt, kerek perec leírta és közzétette: „Amikor a sajtó arról ír, hogy egy muszlim nőt a vallási öltözetének eltávolítására kérnek, akkor mindenki fel van háborodva, és iszlamofóbiát kiált. A mi apácánknak azonban azért kellett volna levennie a fátylát, hogy lakást találjon. Mi is a szekularizmus? Az, hogy mindenki számára lehetőséget adunk, hogy a másik megsértése nélkül gyakorolhassa vallását.”

Így állunk tehát. A valamikori keresztény Európában idős papok torkát vágják el mise közben az importált migránsok, a bennszülött felvilágosultak pedig apácáktól tagadják meg idős koruk tisztes megélését.

Van-e ezen csodálkoznivalónk? Nincs. Főleg azután, hogy az apácaüggyel szinte egy időben felszólalt, pontosabban felrikácsolta az üres termet Gyurcsányné az Európai Parlamentben. Gyér közönség előtt, a maga pávatyúk hangján tette közzé gondolatait az úgynevezett vallási fundamentalizmus veszélyéről. Egyperces beszéde az elsőtől az utolsó másodpercig tudatlanságról, műveletlenségről, ostoba gonoszságról tett tanúságot. Azzal kezdte, hogy Európát ismét a vallási fundamentalizmus fenyegeti, nem ám az iszlám és nem ám valahol messze a világban, hanem itt, Európa szívében, Közép-Európában. Orbán a lengyelektől importálja a vallási fundamentalizmust, amivel veszélybe sodorhatja egész Európát. Ő, mármint Gyurcsányné haladó szokásuk szerint már belelovalta magát az előrettegésbe, és butaságát szókimondó bátorságnak beállítva, támadva védekezett. Történelemórát tartott. A sötét középkorról, amiről bebizonyosodott, hogy az emberiség történelmének egyik legfényesebb időszaka volt, ami ennek ellenére így ragadt bele Klára asszony csontkommunista koponyájába. De mint kiabálta, jött a felvilágosodás, ami nevéből adódóan fényt hozott. A pusztítás tüzeit, a forradalmak vérfolyóit és a gyalázatot, amit az emberiségnek az azóta eltelt két évszázadban meg kellett élnie. Azt kiabálta a demokratikus nő, hogy nem kér abból a világból, ahol a papok mondják meg, kit kell szeretnie, és hogyan kell nevelnie a gyerekét.

Az önjelölt, kicsit öregecskedő Rosa Luxemburg-imitátor kinyilvánította, hogy ő harcolni fog, legfőképpen a lengyel vallási fundamentalizmust importáló – nem Orbán Viktor – hanem csak per Orbán ellen.

Így ér össze Nyugat és Kelet minden piszka és hülyesége. 

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Kína és a lassuló idő

ĀAz ázsiai ország termékenységi rátája ötven év alatt 6,6-ról 1,1-re csökkent. Ilyen zuhanást eddig egyetlen állam sem élt át, de elképzelni sem tudott a demográfia tudománya

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom