Czakó Gábor

Vélemény és vita

A semmi hídján

Állítólag, legalábbis egy csekély számú és lejárt eszméibe habaro­dott kisebbség véleménye szerint, korunk alapvető baja az, hogy a konzumidiotizmus fölfalta az euro-amerikai ember agyát, szívét és lelkét

Vendégszóval: kultúráját – nyíltan kimondva: őt magát. Csak a bőrét hagyta.

Aztán odarottyantott a hűlt helyére. Ez sokaknak tetszik, már akik szívesen mondogatják, hogy a létben nincsen üresség. Az excrementum pedig nem űr, mivel van. Büszkén bűzlik, és vállalja az elme, az értelem, az érzékeny szervek és működések leváltójának szerepét. Bármelyiket ezer örömmel helyettesíti a maga módján. Oly régóta és akkora erőbevetéssel folyik hadjárata Ádám, Éva és utódaik ellen, ráadásul annyi mézesmázzal, hogy a legyőzötteknek hovatovább fogalmuk sem lesz valódi helyzetük­ről. Lét- és üdvkilátásaikról – a kettő lényegében ugyanaz – lövésük sincs. A gazdagság  kora az ilyesmit mind kisöpörte a korszerű életrend­ből, de még a szóbeszédből is. Tegyük hozzá, fájdalommentesen. Apró, kegyes, ellenségeink szerint kegyes­kedő csoportocskákon kívül a többségnek már alig van fogalma a Valóságról és a Hozzá vezető útról. Némely nagyokosok szerint ez sosem volt másként…

Az agyatlanodás nagyjából a leírt sorrendben történhetett, mert az agy újabban nemcsak a legérzéketlenebb szerv, de egyúttal a legszívósabb is: sok példa mutatja, hogy szinte bármeddig elél táplá­lék nélkül. Ha nem jut neki gondo­lat, eszme, remény egy életen át, szerez valahonnan, vagy kitalálja azt, hogy ringasd el magad. Oszt’ elringatja. Pöckölgeti a kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenkilenc fokozatú skála gombjait, s előbb-utóbb talál menedéket, ahova elmesüteményét jó pénzért elpasszolhatja.

Rengeteg emberrel találkozhatunk, akinek még soha nem jutott eszébe épkézláb bármi, ám mégsem érzi ennek hiányát, sőt környezete sem, mert munkája a gép, levegője a szórakoztatóipar, lelke a világdivat és a többi. Mind tömi belé az álzenét, az álkönyvet, az áleszmét, a nyomogatni való álvalamit – összefoglalva az áléletet a használati utasítással: ez van, ezt kell szeretned... A munkahelyén se látszik marslakónak a sok hasonszőrű között. Vagy, hogy a saját szakmámat említsem: hány meg hány író – ne rekesszük ki a többi puhakezűt: festő, filozófus, zenész, politikus meg mindenféle más életművész él és babértól övezve virul egyetlen épkézláb gondolat nélkül évtizedeken, vagy akár egy egész életpályáján át? Valaha talán kibuggyant belőle valami, amit mások gondolatszerűségnek véltek, s amire néhány eszmeéhes emberkeselyű lecsapott: megvan! Ő az, akit keresünk! Talántán valahogy így könyvelődött el szakmájában tehetségnek megannyi semmirekellő, akkor is, ha első fölvillanása nem ismétlődött soha többé.

A szellem villanása nem hiányzik sem neki, sem híveinek sem a belőle élőknek, csak az igazi olva­sóknak, szemlélődőknek, hallga­tóknak. Mert bizony ilyenek – mindenek ellenére – még mindig keveregnek a szemétkultúra egyre zajosabb és szagosabb örvényében, melyben bárki elkábíthatja magát a nótát követve: „Ringasd el magad!”

Hány és hány alkotót és művét kiáltották ki korszakosnak, szórták meg díjakkal és kitüntetésekkel, hatalmasokat pöröltek értük a fölkent és kinevezett ítészek, s mikor az országos géniuszok eltávoztak az élők sorából, következett a tapintatos átmenet. Utca- és iskolanév a szülőhelyen, öt év múlva emlékülés, de ki emlékszik ma az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek zsenijei­nek hírevesztett „alapműveire”? Ki olvassa, nézi, hallgatja őket?

A hűségesek mosolyognak. Ők mindenkor várnak, s kitartanak Mesterünk soha nem avuló szavai mellett. Ő pedig itt jár-kel köztünk nesztelen léptekkel, egészen a világ végezetéig.

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Visszakézből

ĀHiába ül össze az ellenzék vezérkara minden héten, hogy megóvja a szivárványos koalíció egységét, nincs nap, hogy ne lenne zavar az erőben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom