Kruppa Géza

Vélemény és vita

Vissza a közeljövőbe

Független elemzők ma is vitatkoznak azon, miként nyerhette meg a legutóbbi, 2024-es Miss Budapest Szépségversenyt a vigaszágon indított Vasorrú Bába

Ugyanis a korszerű tündérmesében a rendezvény egyes szervezői már az előválogatásnál belekötöttek a bátor jelentkezőbe, mondván: nem elég szépnek lenni, annak is kell látszani.

A messze földön híres versenyre a készülődést botrányok árnyékolták be. Kicsinyes, személyeskedő vita robbant ki, hogy a vetélkedőre egyáltalán ki nevezhet be. A külföldi érzékenyítő kurzusokon csiszolódott bírálóbizottsági tagok érvelése szerint rossz üzenete lenne a kevésbé előnyös külsejű hölgyeket kirekeszteni a megméretésből. Az elutasítással egész társadalmi csoportok érzékenységét hagynák figyelmen kívül, ami a 21. században teljességgel elfogadhatatlan. Mások a neoliberális eszmerendszer szellemiségére hivatkozva, a gendersemleges jelentkezőket felkarolva a nyitott verseny mellett kardoskodtak. A vitába civil szervezeteket is bevontak.

Hosszas huzavona után – elnyerve a Nők Nemzetközi Ligája a Békéért és Szabadságért aktivistáinak jóváhagyását – az előítéleteket sutba vágva végül sikerült megegyezni. Ezek szerint szakállas kétéltűek vagy akár férfiak is jogosultak sorszámmal a kezükben a kifutón felvonulni. A belső tartás, a harmónia, a természetes szépség, a kellemes összbenyomás pluszpontokat jelenthet.

Vasorrú Bába nevezésénél támadt némi adminisztrációs zavar, mert a jelentkező a személyi adatok rovatba először Rézbagoly néven akart regisztrálni. A félreértés tisztázása után egyes tudálékos zsűritagok azonos versenyfeltételeket követelve az öltöző ajtajánál fémdetektor felállítását követelték. A letűnt korok avítt szépségideáljánál megrekedtek pedig alantas módon a „bibircsók esztétikája” címen hosszas filozófiai fejtegetéssel lényegében karaktergyilkossággal próbáltak gáncsot vetni az eltökélt versenyzőnek. Már-már a károgók kerekedtek felül, a sok nemtelen támadást elszenvedett szegény Vasorrút sokan a futottak még kategóriába sorolták volna, ám ekkor a bírálóbizottság egy csoportja összefogott és pártfogásába vette. Kiálltak mellette, mondván: nem vitás, ő a legszebb!

Amikor Vasorrú Bába a fotósok kereszttüzében, maga mögött örvénylő levegőt kavarva seprűnyélen elnyargalt a kifutó vörös szőnyege felett, a publikum rokonszenve is a környezetbarát jelölt felé fordult. A győztes kihirdetésekor szikrázó fények gyúltak, örömünnep kezdődött. Az emberek egymás vállát lapogatva, a boldogságtól kipirult arccal kiáltották világgá: visszavettük a várost! Sokan sírtak is örömükben, végre letaszítottuk a trónon pöffeszkedő tavalyi szépséget. Csillag született!

Az új királynő, fején az aranykoronával, a szponzorok javaslata alapján maga választhatta meg az udvarhölgyeit. A tumultus elkerülésére új dobogót kellett ácsolni, hogy mind az öten kényelmesen elférjenek Vasorrú Bába oldalán. Ő kifinomult érzékkel olyan kipróbált szépségekkel vette körül magát, akiket a korábbi vetélkedőkön kifütyült ugyan a közönség, de megkopott bájaik most új pompában csilloghatnak majd. Nagyvonalú királynőjük azon nyomban meg is háromszorozta javadalmazásukat.

Ezzel szerte is foszlott a varázslat. Az immár szabaddá vált Budapesten aláírásgyűjtés indult, követelve a tévedésből bezárt hárshegyi OPNI újbóli megnyitását.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Apróságok

ĀVagy tán nem is olyan apróságok, amik elgondolkodtattak az elmúlt napokban. Olyan történésekről van szó, amelyek bizonyára nemcsak nálam, hanem többeknél is kiverik azt a bizonyos biztosítékot, ha követik közéletünk napi eseményeit

Boros Imre

Boros Imre

Önsorsrontó bürokratikus csapdáink

ĀNemrég alkalmam volt hosszasan beszélgetni egy rég látott ismerősömmel, aki csaknem húsz éve az Egyesült Államokban, Los Angeles­ben él

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom