Putsay Gábor

Vélemény és vita

Sikersztori három kiadásban

A lanyha augusztust követően ismét az aszfaltot felkaparva lőtt ki a magyar ipar, és éves szinten tizenegy százalékos – munkanaphatással kiigazítva kilencszázalékos – növekedést ért el szeptemberben

álláspont

Ezzel megint toronymagasan vezetjük az európai rangsort, hiszen az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a legnagyobb növekedést a hazai ipar érte el, kiskereskedelmi forgalmunk növekedése pedig a második legmagasabb volt. A világgazdasági és az európai visszaesés közepette – ne felejtsük el, hogy Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 0,1 százalékos volt a negyedéves csökkenés, azaz technikai recesszióba került – a hazai ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, a folyamatos gyáravatások és az eddig nem látott nagyságú működőtőke-beáramlás mellett az új rendelések huszonöt százalékkal nőttek az egy évvel ezelőtti bázishoz képest. És ezzel nem mi fényezzük magunkat, ezt az Eurostat állítja, és ezek a tények.

Mint ahogy az is, hogy az iparral, illetve az ipari teljesítménnyel szimbiózisban levő exportteljesítmény is kedvezően alakult, az ősz első hónapjában csaknem 16 százalékkal nőtt az ipari export, az új megrendeléseknél pedig 28 százalékos volt a növekedés. Ide tartozik az is, hogy az első tíz hónapban 2010-hez képest 47 százalékkal nőtt a magyar export teljesítménye, ami növekvő versenyképességünket mutatja. Az év eddigi teljesítménye alapján jó esély van arra, hogy hazánk exportja idén meghaladja a százmilliárd eurót. Ebben a környezetben azon nem érdemes csodálkozni, hogy az augusztus úgy alakult, ahogy, hiszen nyáron az exportban éllovas gyárakban jelentősek a leállások a szabadságolások miatt. Ugyanakkor ez csak átmeneti, hiszen a legutóbbi beruházások eredményeképpen fokozatosan állnak hadrendbe az új üzemek és termelőegységek.

Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetők körében, még az elmúlt három évben tapasztalt két számjegyű bérnövekedés ellenére is, ami eddig a versenyképességünk egyik záloga volt. A világ ugyanakkor változik, a digitalizáció korszakában az új technológiák alkalmazása a siker egyik fő feltételévé vált, és a tőke már nem elsősorban az olcsó munkaerőt keresi. Hanem az olyan térséget, ahol még mindig versenyképesek a jövedelmi viszonyok, ugyanakkor lehet építeni a képzett munkaerőre, kiszámítható az adópolitika, stabil az államháztartás és a politika. Ebből az következett, hogy idén már megdőlt a beruházási rekord, október végéig hatvankét jelentős beruházásról kötöttek megállapodást, amely 9682 új munkahelyet jelent. Az is említésre méltó, hogy átalakul a tőkemozgás iránya, a nyugati befektetők mellett ezen a téren egyre erősebbek a koreaiak és a japánok, és ezek a beruházások az elektromos autóiparhoz kapcsolódnak.

Ugyanakkor három a magyar igazság, a sikersztorihoz hozzátartozik, hogy újabb versenyképességet javító javaslatcsomagot nyújtott be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek, ami tulajdonképpen a Gazdaságvédelmi Akcióterv kiteljesedése. A gazdasági eredmények megőrzése érdekében az adórendszert is egyszerűsíti a kormány, kevesebb lesz az adófajták száma, tovább csökkennek az adók, a bürokratikus terhek mérséklődésével pedig a magánszemélyek és a gazdálkodók komoly összegeket és időt takaríthatnak meg. Vagyis ettől az várható, hogy továbbra is versenyképes lesz gazdaságunk, és nem lesz akadálya a működőtőke beáramlásának sem. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk a karosszékben, de sokkal felkészültebbek és ellenállóbbak leszünk, és nyugodtabban nézhetünk szembe a körülöttünk tapasztalható recesszióból adódó kihívásokkal.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Sztrájk az élet ellen

ĀMostanában többször elgondolkodtam azon, kell-e nekünk, újságíróknak minden ostoba, álságos, nevetséges, olykor meg kimondottan gonosz elméletről, mozgalomról, történésről hírt adnunk, amely ez idő tájt témát szolgáltat a világ sajtójában

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Pénzcsináló esőtánc

ĀCortezék lovainak patája is olyan földön dobbant, amelyet emberáldozatok vére áztatott