Rab Irén

Vélemény és vita

Atlétikai álom

Egy sportrendezvény hatalmas közösségi élményt képes nyújtani. Ajándékozzuk meg magunkat ezzel az érzéssel!

A FIFA illetékesei 2002 tavaszán végigszambáztak Németországon, hogy megvizsgálják, alkalmas-e a tizenkét kijelölt helyszín a 2006-os futball-világbajnokság mérkőzéseinek lebonyolítására. A németek két teljesen új stadiont terveztek, tíz másikat pedig az előírásoknak megfelelően felújítottak. A FIFA minimum negyvenezer ülőhelyet, jó közlekedést és megfelelő biztonsági rendszer kiépítését írta elő. A Schalke gelsenkircheni pályája ígérkezett a legmodernebbnek, itt nemcsak a tetőt lehet ki-be húzni, hanem a füvet is, heti háromszori napozáshoz.

A stadionmodernizálási programra 1,38 milliárd eurót irányoztak elő, hogy mennyivel lépték túl, nem tudom. Az infrastruktúra kiépítésére 3,7 milliárdot szánt a kormány, a jegyértékesítésre ötszázmilliót. Ez volt a közvetlen vb-kiadás, forintban 1700 milliárd. A többi kiadást itt nem jegyezték, ugyanis nemcsak a kiválasztott stadionokat újították fel, hanem majdnem az összes német futballpályát, új füvet, lelátót alakítottak ki, és a települések is focigrundokat hoztak létre a humán-infrastruktúra, az utánpótlás fejlesztésére. A focitól várták ismét a német csodát.

Ugyanis a kilencvenes évek végére nemcsak a német futball, hanem a német gazdaság is mélyrepülésbe kezdett magához képest. Az okosok az illetékes minisztériumban kiszámolták, mennyi rövid és hosszú távú gazdasági hasznot hozhat Németországnak a világnak az olimpia után következő legnagyobb sporteseménye. A tervek gazdasági fellendülést prognosztizáltak: a munkaerőpiacon egyből ötvenezer új munkahely jelenik meg, plusz százmillió euró adóbevétel, de háromszázmillióval jobban jár a vendéglátóipar és a kereskedelemben is, kétmilliárdos bevétellel lehet majd számolni. Az autógyártásban 33 helyett 50, a sportszergyártásban negyvenszázalékos növekedés volt várható. A vendégéjszakák számának növekedése, a focituristák által elköltött pénz, a reklám- és jegybevételek, az országimázs – lehetne sorolni a közvetlenek mellett a rengeteg közvetett hasznot.

Akkoriban szocialista–zöld koalíció volt kormányon, így senki nem hekkelte meg a nagy projektet. Az ország gazdasági érdeke többet számított, nem volt klímahiszti, és a globális érdekkörök sem rajzolódtak még ki élesen.

A Nyári rege egyesíti a nemzetet – írták a lapok Heinrich Heine Téli regéjére utalva, és valóban, a német futballrajongók bőrszínre és vallásra tekintet nélkül buzdították a csapatot, amely ezzel a mentális támogatással az elődöntőig masírozott. Ilyet nem láttam még! Vb-lázban égett Németország, az amúgy visszafogott polgárok eufórikus állapotba kerültek, az ablakokban mindenütt a német trikolór lengett, komoly és meglett emberek a válogatott mezében, nemzeti színűre sminkelve járkáltak az utcákon, sőt még a munkahelyeken is.

Nem volt bal- és jobboldal, egész Németország fekete-vörös-aranyba öltözött, megtanulták végre a himnuszukat, és a nap is sütött rájuk egész hónapban. Tényleg mint a mesében. A hangulat meccs­ről meccsre fokozódott, de a jelenség nem naciona­lista, hanem – a német média és a politika (ellenzékben és hatalmon levők) egyetértésével – patrióta volt. Németország hatvan évvel a háború után ismét mert büszke német lenni, lobogtatni a lobogóját, énekelni a himnuszát „über alles”. Hogy miért meséltem most ezt el? Tulajdonképpen azt akartam csak megmutatni, mit ad egy sikeres sportrendezvény egy országnak: gazdasági növekedést, jó országimázst, nemzeti összetartást, szemben álló politikai erők kibékülését, patrióta büszkeséget, örömöt. Megtapasztalhattuk ezt két éve, a budapesti vizes világbajnokság idején. Bár az ellendrukkerek igyekeztek az előkészületek során a rendezvény ellen hangolni a közvéleményt, és különböző vb-ellenes fórumokon zajlott a parttalan gyalázkodás, a közvélemény-kutatók szerint a budapestiek hatvanöt százaléka kifejezetten örült a kéthetes fiesztának. A kitűnő rendezéstől, a magyar sportolók eredményeitől a nemzeti büszkeség a magasba szökött: mi, magyarok megmutattuk a világnak, mire vagyunk képesek! Ország-világ – a Nemzetközi Úszószövetség szerint a vb teljes közvetítési ideje alatt hat és fél milliárd néző – láthatta a gyönyörű Budapestet, sikereinket, a magyar csodát.

Budapest 2019-ben Európa sportfővárosa lett, és nemcsak a világversenyek okán. A cél: minél több ember számára testközelbe hozni a sportot, ezáltal minél több embert az egészséges életmód irányába terelni. Ehhez megfelelő intézményi és humán-infrastruktúrára van szükség: mozogni és sportolni vágyókra, helyszínekre, ahol ezt megtehetjük és világversenyekre, ahol átélhetjük a győztes örömét. Keveseknek adatik meg a tehetség, a tehetséghez a kitartás, az az erő, ami képessé tesz nagy eredményekre. Nekünk, a többségnek csak a mozgás és a szurkolás öröme jut, de az is termel annyi endorfint, hogy boldognak érezzük magunkat. Egy sportrendezvény hatalmas közösségi élményt képes nyújtani. Ajándékozzuk meg magunkat ezzel az érzéssel!

Aki mindezt nem érti, azt csak sajnálni tudom. Az atlétikai világbajnokság a harmadik legnagyobb sportesemény a világon. Megtiszteltetés, hogy a közép-európai országok közül először mi rendezhetjük meg. Az atlétikai stadion az újjávarázsolt környezetben ott marad, csakúgy, mint a Duna Aréna, gyarapítja a nemzeti vagyont. Mindnyájan használhatjuk, élvezhetjük, és büszkék lehetünk rá. Az árát visszahozza, a világbajnokság erkölcsi hozadékát pedig nem lehet pénzben mérni. Nagyon nem szeretném, ha az olimpiai után az atlétikai álmot is politikai érdekharcok törnék szét.

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

Nyelvtan

ĀFricska. A Momentum élénk észkombájnjai már a jelentéstan mezőin is aratni kezdtek. Akié a szó, azé az igazság – gondolhatják a közéletben ficergő bölcsészkék

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Vita és kultúra

ĀA föderalizmus nem európai jellegzetesség, globálisan is megfigyelhető, lopakodó tendencia, aminek lényege, hogy a globális nagytőke a nemzetállami határokat megkerülve igyekszik a fontos döntéseket befolyásolni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom