Kruppa Géza

Vélemény és vita

Beetetés

Sokáig már nem lehet pénzéhes nyugati multicégek gyártotta silány minőségű élelmiszerekkel etetni bennünket, mert a visegrádi országok a sarkukra álltak

A közös fellépés eredményeként Brüsszel öklendezve ugyan, de lenyelte a keserű pirulát. Az Európai Bizottság ez évtől szigorított a tisztességtelen kereskedelemmel kapcsolatos irányelvein.

A multiknak falazó uniós bürokraták most leköszönt gárdája éveken át tagadta, hogy egyes nagytekintélyű óriáscégek a kelet-közép-európai piacra a nyugati országokban kínált termékeikkel azonos csomagolásban és azonos borsos áron gyengébb minőségű árut zúdítanak ránk. Lekezelő hangnemben utasították vissza a főként édességek és tejtermékek körében tapasztalt átverések vádját, de végül meghátráltak. A V4-ek diplomáciai sikereként életbe léptetett szigorítás hatására már kemény szankciókkal lehet sújtani a nyakon csípett, extraprofitra hajtó gátlástalan csalókat.

Az import élelmiszerekkel trükközés is rávilágít a fejlett Nyugatról hozzánk begyűröző morális válságra. Ehhez képest akár a sötét középkor társadalmait is szilárdabb erkölcsök jellemezték, akkoriban a megszégyenítés még komoly büntetésnek számított. Például az ital felvizezésén rajtakapott sörfőző mestert elrettentésként kalodába zárva szekéren körbe zötyögtették a város főutcáján. A hamisítót megvetés sújtotta, és a közösség kitaszította magából. Márpedig régi közhely, de igaz: bizonyos alapszabályok betartása nélkül nincs emberi minőségi létezési forma. Ez is lehet az oka, hogy a képmutató „progresszív” Nyugat erkölcsileg éppen összeomlófélben van. A belénk táplált kisebbségi érzéssel mi mégis csodálattal tisztelgünk előtte, azok előtt, akik a gazdagok gőgjével tekintenek le ránk.

Ilyen átverés a neoliberális túlsúly által erőltetett „európai értékek” nevű díszes csomagolású hangzatos eszmék ránk erőltetésének görcsös igyekezete. A vonzó fogalomból azonban – miként a hamisított élelmiszerekből az éltető tápértéket – elsuvasztották a lényeget: a keresztény gyökereket. (Az európai alkotmány előszavában például még utalás sincs a kereszténységre.) Márpedig nélkülük az emberi jogok, a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás csupán semmitmondó üres frázisként kókadoznak. A neoliberálisok ezeket az elsilányított eszméket próbálják zamatos szellemi mannaként lenyomni a torkunkon.

A V4-ek azonban ma már kemény diónak számít. A visegrádi országoknak az unión belül javult az érdekérvényesítő képessége. Megmutatta, hogy a fogyasztók rászedése, megtévesztése következményekkel járhat. A kelet-közép-európaiaknak van elég sütnivalójuk ahhoz, hogy ne lehessen a bolondját járatni és mindent megetetni velünk.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Hírérték

ĀAz a hír is elterjedt már Európában, hogy néhány hete visszatért Németországba egy közel-keleti bűnözői csoport kitoloncolt vezetője. Ellenőrzés ide, az intézkedések hatékonysága meg oda

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom