Tamáska Péter

Vélemény és vita

Totális háborút akartok?

A címben feltett kérdés Uwe Steimle német kabarettistától származik és a klíma- és gendervallású szélsőbaloldaliaknak szól

Steimle balról indult, de kedveli a Pegidát, büszke arra, hogy szász és nosztalgiája van. Képesek lesznek-e a szászok – akikkel már Nagy Károlynak is meggyűlt a baja –, hogy a németeket akaratuk ellenére rábeszéljék, hogy ismét elsőosztályú nemzetté váljanak? Björn Höckét, a thüringiai szónokot lenácizzák, s a tartomány püspöke a demokrácia értékeit helyezi szembe a populizmus pokolbűzével. A CDU–CSU-apparátus hanyatlik, s a berlini rendőrség – amelynek tagjait kövekkel dobálják az antifák – legnagyobb gondja, hogy férfias nevétől (Der Polizei­presidium in Berlin) megszabaduljon. Az új név semleges, nőket és homokosokat is magában foglaló: Polizei Berlin.

Heiko Maas külügyminiszter törökországi útja meglehetősen szégyenletesnek bizonyult, az azonban biztos, hogy a düsseldorfi napközikben már a legnagyobb ritkaságnak számít a sertéshús. Pedig a szerbek azzal tartották a törököket sakkban évszázadokig, hogy erdeik disznókondákkal voltak tele. A belgrádi nagy mosétól és mullahjaitól is úgy szabadultak meg, hogy disznókat engedtek be a moszlimok templomába.

Bretzenheim egy kis pont a 150 ezer lakosú fürdőváros, Bad Kreuznach mellett. Magánszemélyek adományaiból 1966-ban emelték itt az összes, hadifogságban elhunyt német katona emlékére azt az emlékművet, amelynek középpontjában egy kereszt állt. Kreuznachot harc nélkül engedte át Johann Kaup ezredes az amerikaiaknak, s miután egységével visszavonult, ezt jelentette fölötteseinek. Hadbíróság elé került, s máig nem derült ki, hogy kivégezték-e vagy öngyilkosságot követett el a cellájában.

Az amerikai parancsnokság Kreuz­nach mellett, a Rajna árterében az amerikai őrökkel együtt angol és francia őrség részvételével a második világháború legkegyetlenebb lágerét, a Rheinwiesenlagert állította fel, ahol ételt és italt is alig kaptak a foglyok és földbe ásott vermekben húzták meg magukat. (Voltak olyan német egységek, amelyek az oroszoktól való félelmükben vágták át magukat Níyugatra. Vesztükre. Tízezrével haltak meg.) A szögesdróthoz közeledő, élelmet, vizet hozó asszonyokra is lőttek az amerikai, francia vagy éppen angol őrök. Az amerikai parancsnokság a Vöröskeresztet sem engedte be: a táborban folyó emberirtást titokban akarták tartani. A tábor felszámolásáig, 1945 szeptemberéig egymillió hadi­fogoly pusztult el. (Feld des Jammernek, a Jajgatás Földjének nevezték el a németek.)

Egyébként az amerikai pénzügyminiszternek, Morgenthaunak volt egy terve: a német nép akár negyven százalékát is meg lehetne semmisíteni. Még 1945 októberében – bukása után – sem állt le a gyűlöletkeltéssel, s nézeteit Németország a mi problémánk című könyvében tárta a közönség elé. Az emlékműre nagy betűkkel rápingálták: „Nem áldozatok, hanem tettesek!”, és „Jajgassatok valahol másutt!” Az Indymediában pedig a tett ideológai alapot is kapott, miszerint nem lehet egyetérteni azzal, hogy hőskultusszal a történelmet revideáljuk, hiszen az egész csak „náci szar”...

Mi a sorsa Németországnak? Életben maradása és magas életkora megérdemli, hogy eltűnődjünk ezen. Valaha nagy volt, most meghasonlott és idegen igazságokkal él. S ti, antifák és balos verőemberek, tényleg totális háborút akartok?

Kapcsolódó írásaink

Jobbágyi Zsófia

Jobbágyi Zsófia

Nem vicc

ĀNem tudom, mikor jártak utoljára sürgősségi osztályon, de bízom benne, olyan régen, hogy már az idejét sem tudják

Boros Imre

Boros Imre

Mások fizetik a muzsikát

ĀMargaret Thatcher hajdani brit miniszterelnök nevéhez több legendás mondás is kapcsolódik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom