Vélemény és vita

Csak a repülők és a Sziget

Amikor a migránsok mellett az a bizonyos forró sivatagi levegő is át szokott jönni Afrikából, akkor különösen nagy a baj

Csak a repülők, a Szentendrei út, no és a Sziget. Igazán csak ez a három ügy zavarta Vidéki Lajost a lakótelepen, ahol immár tizenhárom esztendeje élt. Pontosabban itt kellett, hogy töltse az esztendő napjai­nak túlnyomó többségét, ami, mivelhogy nem csak a vezetékneve szerint volt vidéki, általában meglehetősen nehezen ment neki.

Voltak persze könnyebb időszakok, az ősz és a tavasz például szép tud lenni egy növényzettel alaposan ellátott, normális népeknek otthont adó lakótelepen. Mert Vidéki Lajost, ismét csak a munkája miatt, egy ilyen helyre sodorta még jó tizenhárom esztendeje az élet. Akkoriban reggeltől estig dolgozott egy kis, de annál fontosabb televíziónál: kétszeresen vidéki lévén a vidéki szerkesztőségekből, stáboktól érkező híradós anyagokkal küszködött. Szó szerint így volt ez, hiszen az, hogy vidéken összeállt úgy másfél perces terjedelemben a kép és a szöveg, az ugyan nagyon fontos eredmény volt, de az „anyagot” még el is kellett juttatni Budapestre. Ehhez már komoly technika kellett, de mindig volt valami gikszer, így a főhíradóba beszerkesztett anyag megannyi telefonálás után sokszor meg sem érkezett.  Így aztán nem nagyon távolodhatott el álmai munkahelyétől, ahol éppenséggel az ország legnagyobb, a szerkesztőséget a stúdiótól elválasztó üvegfala mögött telefonálgathatott. Bizony, rokonsága, barátainak sokasága a tévéből konstatálhatta: nincs baj, Lajosunk megint ott ül a hírolvasó mögött a háttérben, a képernyő jobb szélén látható haját rohamosan vesztő feje, amint ki-kibukkan egy méretes monitor mögül.

No de megint csak elkanyarodtunk, és fogynak az engedélyezett karakterek, és egy szó sem esett még arról, hogy miért is zavarták Vidéki Lajost ott a harmadik emeleten leélt évek során leginkább a repülők, a Szentendrei út és a Sziget. Kezdjük akkor a repülőkkel, mert ezt említettük először a címben. Az történt ugyanis, hogy ama lakáskereső félórák, kiszaladások idején valószínűleg mindig is északi, vagy még inkább nyugati szél fújhatott. Vagy semmilyen. Mert különben fel kellett volna tűnnie a csendhez szokott úriembernek (a lakótelepi lét előtt vagy tizenöt hol boldog, hol szomorú esztendeig a madárfüttyös budai Széher út tetején volt bérelt lakása), hogy bizony a lakótelep felett valamikor az illetékes elvtársak egy mára már elképesztő forgalmú légifolyosót alakítottak ki. Mégpedig nem is akármilyet, mert itt már sokszor háromszáz méteren repülnek azok a gépek, amik aztán odaát, Zuglóban, a Nagy Lajos király útján élőket is boldogítják, ha keletről, vagy éppen délről fúj a szél. Hogy miért éppen ezeken a napokon járatják csúcsra a légifolyosót, azt Vidéki Lajosnak a szárnyak és a felhajtó erő sűrű emlegetésével magyarázta el egy obsi­tos polgári pilóta, unokáját hintáztatva, homokoztatva a telepi játszótéren.

Így aztán Lajosunk kénytelen volt beletörődni a dologba, és sokszor éjfél körül, vagy éppen hajnalban azzal vigasztalta magát az egetverő zajban, hogy az uralkodó széljárás mégiscsak észak-északnyugati a főváros felett. Megfigyelte, amikor a migránsok mellett az a bizonyos forró sivatagi levegő is át szokott jönni Afrikából, akkor különösen nagy a baj. Folyton folyvást a négyemeletes ház fölött dübörögnek a turbinák, a folyamatosan növekvő légiforgalom miatt mostanság már percenként követik egymást a gépek. És ezt a kakofóniát a Szentendrei út gépjárművek okozta alapzaja is súlyosbítja. A Szentendrei út és környezete a főváros egyre növekvő gépjárműforgalmának áldozatává esett, de azért, jobb esetben, késő este már enyhül a forgalma. (Ekkor jönnek elő a „gumiégetők”, de ők egy másik írás témái lesznek.) És akkor úgy augusztus elején beszáll még ebbe a rettenetes koncertbe minden esztendőben a Sziget, pontosabban a fesztivál hangzavara.  Ami ellen, úgy látszik, maga a magasságos Atyaúristen is csak egy nagy, általános áramszünet bevetésével tudna valamit tenni. Vidéki Lajos érintettként - pontosabban sújtottként - már csak legyinteni szokott a kerületi polgármesterek előtt elvégzett éves rendes zajszintmérésekről szóló híradásokra. Mert tudta jól, hogy hiába minden, abban a bizonyos hétben, ahogy tavaly hajnali háromkor, négykor, most is ott szól a nappalijában majd a zene. Méghozzá egyszerre több koncert is, ami aztán a Szent­endrei út és a repülők dübörgésének beszállásával elképesztő hanghatásokat eredményezhet. Ahogy aztán például nyáron az igazi párizsiak, Vidéki Lajos is, ha teheti, elhúz ilyenkor kis családjával vidékre. Ha meg a munka, vagy valami más miatt nem tud, akkor elgondolkozik  azon, hogyan maradhat meg tartósan egy lakótelepektől ölelt területen egy ilyen fesztivál, miközben a hasonlókat már mindenütt a városok szélére, vagy azon is túlra száműzték. Az is eszébe jut néha, hogy itt most az előkészületekkel és a takarítással együtt már több mint egy hónapra zárnak el a polgároktól egy amúgy kedvelt közterületet. Mert a Hajógyári-sziget közterület, amin jó sokat keresett a fejtetőre tolt napszemüveges, copfos ember immár húszmilliárdot érő egykori cége. Amit még így-úgy az állam is mindig támogat valahogy, mert azért a százezer ember fogyasztásából neki is csak csurran-cseppen.

Az olyan „ruppótlan” alakok pedig, mint Vidéki Lajos, moroghatnak, berzenkedhetnek, sok víz lefolyik még a Dunán, mire eltűnnek a lakótelep légteréből a repülők, és valahová a városon kívülre költözik a Sziget.

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Himnuszok

ĀNem akármilyen pillanat lesz, amikor november 15-én, az újjáépült Puskás Arénában 68 ezer ember felállva hallgatja majd az uruguayi himnuszt

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Elefántcsonttoronyból

ĀAkár a legtömörebb tornyok falán is átszűrődik az élet eleven zsivaja és éltető levegője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom