Dippold Pál

Vélemény és vita

Eltévedt lelkecskék

A késő őszi tájban november első napjának estéjén a szélben táncoló mécseslángok üzenik mindenkinek, ünnep van

álláspont

Mindenszentek napja. A rákövetkező nap pedig a halottaké. Miért a két nap, hiszen mindkét alkalommal elhunyt elődeinkre emlékezünk?

A katolikus egyház tanítása szerint mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, a megdicsőült egyház ünnepe. Azoké a lelkeké, akik a mennyországban vannak. A halottak napján pedig azokra az elő­deinkre emlékezünk, akik még nem jutottak el oda, a tisztítótűzben vannak. Ünnep. Lehet-e ünnep ez a két nap, amikor csupa-csupa olyan lélek között járkálunk a temetőkben, akiknek az elvesztése nagy szomorúságot okozott, és hiányuk bánattal tölti el szívünket? Igen, lehet ünnep. Mindazoknak, akik hisznek az örök életben, a feltámadásban és a teremtett világ rendjét irányító Istenben. Mióta világ a világ, ez így volt. És így van.

A kereszténység előtt is volt hitük az embereknek, a modern korban szokásosnál is erősebben tisztelték őseiket. A mindenszentek ünnepe például egy pogány kelta ünnepből vált kereszténnyé. A keltáknak ez a nap volt az új év kezdete, ami egyben a tél és a sötétség bekövetkeztét is jelentette. Hitviláguk úgy írta le, hogy ekkor megjelennek az előző évben meghaltak lelkei, ugyanis ezen az éjjelen mennek át a holtak birodalmába. Ezért a szellemeknek ételt és állatokat áldoztak, hogy könnyebbé tegyék vándorútjukat. A britanniai keresztény közösségek a Krisztus utáni 7. századtól ezen a napon kezdtek el ünnepet tartani az összes elhunyt katolikus szent tiszteletére. A pogány halottakra emlékező ünnep így vált és élt tovább mindenszentekként. Napjainkban az összes keresztény egyház ekkor imádsággal tiszteleg a halottak előtt.

Igen sok népszokás kötődik mindenszentekhez és a halottak napjához. Rendbe hozzák a sírokat, koszorúkat, virágokat tesznek rájuk. Nem ritkán ételt is raknak a sírra, vagy otthon terítenek meg az elhunytaknak is. Úgy tartják, hogy a szellemek ekkor hazalátogatnak. A mécsesek pedig azért világítanak a temetőkben, hogy az eltévedt lelkecskék visszataláljanak nyugvóhelyükre.

Európa temetői tehát október–november fordulóján fényben ragyognak. Nagy kérdés azonban, hogy a több ezer éves szokások vajon meddig világíthatnak még abban a korban, ami az élet szinte minden terén a sötétség hatalmát segíti. Hiszen a legpogányabb időket messze lekörözve tobzódik a hitetlenségben földrészünk. Kihagyták az Európai Unió alapdokumentumából a zsidó-keresztény alapokra, ezek ember- és emberségmegtartó törvényeire való hivatkozást. Ma már ott tartunk, hogy nemcsak idegen, például iszlám közegben pusztítják és üldözik a keresztényeket, hanem Európában is. Sőt egyenesen erre szakosodott terroristákat importálnak a hisztérikus istentagadók.

Ám hiába nagy a hangjuk, hiába igyekeznek szétverni mindent – nemzeteket, közösségeket, családokat –, maradnak percemberkék, a pokol bábjai. Sem előttük, sem mögöttük nincs senki és semmi, az örök sötétség foglyai. Értük is imádkozunk.

Azok, akik hisznek abban, hogy halottaiknak már az örök világosság fényeskedik, pontosan tudják, hogy a múlt és a jövő között, a jelenben élnek, amit a Teremtőnek köszönhetnek. Az életnél nagyobb csoda nincs. Ennek természetes része a születés és a halál. A rend részei vagyunk. Azért maradhattunk meg, mert Istennek céljai vannak velünk. Például az, hogy tiszteletben tartsuk elődeinket, és így utódainktól is megkaphatjuk ugyanezt.

A végtelen emberlánc így ragyog az időben, erről adnak hírt a temetők fényei is mindenszentekkor.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Kié a tér?

Ā„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel” – énekelte anno a Locomotiv GT. Rég volt, tán igaz sem volt

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A klímaválság lovagjai

ĀSzempillantás volt csupán, és a klímaváltozásból klímaválság, a klímavédelemből pedig klímavészhelyzet lett a balliberális közbeszédnek hála

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom